Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia unui tânăr mort în 2004, după ce interlopii mascaţi au atacat cu sticle incendiare benzinăria în care acesta lucra, aşteaptă de aproape 13 ani să afle cine sunt cei care i-au ucis copilul. Cel mai vechi dosar penal de omor rămas cu autor necunoscut în Hunedoara dezvăluie modul în care acţiona lumea interlopă a anului 2000.

De aproape 13 ani o familie îşi plânge fiul căzut victimă unui atac mafiot ai căror autori nu au fost descoperiţi până în prezent. Soţii Mut locuiesc în satul Ţebea, într-o casă învecinată cimitirului în care, în martie 2004, a fost înmormântat Cosmin Mut, ucis în urma incendierii benzinăriei unde se angajase de curând. În fiecare zi, părinţii tânărului mort la 23 de ani trec pe lângă locul de veci al acestuia neîmpăcaţi cu gândul că ucigaşii lui Cosmin nu au mai fost prinşi.

A murit după câteva zile la spital
Cosmin Mut a fost prins într-o răfuială a lumii interlope. În dimineaţa de 2/3 martie 2004, în jurul orei 1:00, persoane necunoscute, care şi-au mascat feţele cu cagule, au aruncat sticle incendiare asupra benzinăriei din Baia de Criş, aflată pe marginea şoselei Deva – Oraea, locul unde tânărul lucra ca vânzător. Înainte de producerea incendiului, mascaţii, care potrivit unor mărturii au coborât dintr-o maşină de teren, au spart geamurile benzinăriei cu bâte şi au aruncat sticlele incendiare. În incinta staţiei de carburanţi, în noaptea tragediei se aflau administratorul Traian Popovici (28 de ani), din localitatea Sânmartin, judeţul Bihor, şi Cosmin Mut. În momentul atacului, susţineau anchetatorii, cei doi dormeau în încăperea în care erau depozitate recipiente cu ulei auto. Victimele nu au putut ieşi pe uşa în flăcări, ci au încercat să se salveze trecând pe geam. Ambii au fost răniţi.

„Am ajuns la scurt timp de la izbucnirea incendiului din benzinărie. Aflasem că fratele meu avea arsuri grave, iar o ambulanţă îl transportase la spital. Am fost cuprins de groază când am văzut dezastrul provocat de flăcări şi numeroasele maşini ale pompierilor veniţi să stingă vâlvătaia”, îşi aminteşte Flaviu Mut, fratele lui Cosmin. Traian Popovici s-a ales cu arsuri pe 15 la sută din suprafaţa corpului, iar Cosmin Mut avea arsuri pe 45 la sută din suprafaţă corpului şi arsuri ale căilor respiratorii.

image

„Pe Cosmin l-au adus la spitalul din Deva, iar în zilele următoare ne-am rugat să îi fie salvată viaţa. A mai putut vorbi cu noi, însă foarte greu, apoi starea lui s-a înrăutăţit. Medicii ni se plângeau că nu sunt medicamente şi că ar fi avut mai multe şanse dacă era transportat la un alt spital. După 10 zile a decedat”, a relatat Voicu Mut (67 de ani), tatăl tânărului.  

Victimele unei răfuieli a mafiei petrolului
Între timp, în primele ore de la atacul mafiot au fost organizate filtre pe şoselele din zonă pentru depistarea autorilor, dar fără succes. Anchetatorii au constituit un cerc de suspecţi şi au urmărit pista unei reglări de conturi. Potrivit anchetatorilor, staţia de benzină atacată de incendiatori aparţinea societăţii comerciale Trans Oil Baia Impex SRL, firma fondată de trei oameni de afaceri, care au închiriat punctul de lucru din Baia de Criş unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea. Ioan Boc, Daniel Verche şi Mircea Flore erau din Oradea şi se ocupau cu afaceri cu produse petroliere.

Unul dintre ei, Daniel Verche, fusese agresat cu câteva zile înainte de atacul mafiot, fiind bătut pentru a accepta cedarea staţiei de benzină din Baia de Criş către oameni de afaceri din domeniul petrolului. Anchetatorii s-au ferit să vorbească oficial, despre motivaţiile incidentului. O ipoteză a fost că atacul ar fi reprezentat un avertisment dat celor trei acţionari ai firmei, pentru a-i determina să cedeze staţia de benzină altei companii. Printre cei audiaţi în dosar s-a aflat şi Iulian Ceia, considerat la acea vreme lider al unei grupări infracţionale violente, implicată în traficul de comori dacice. A fost condamnat în primul dosar al traficului de comori dacice, iar în prezent este dat în urmărire internaţională. În cele din urmă, deveanul a fost scos din lista suspecţilor, însă legăturile pe care le-ar fi avut cu incidentul erau notate într-o anchetă care viza traficul de tezaure sustrase din siturile aheologice din Munţii Orăştiei.

image

Procurorii susţineau despre Iulian Ceia că „este administrator al unei societăţi din Deva şi asociat unic al S.C. Trans Oil Baia Impex SRL Baia de Criş, judeţul Hunedoara. A devenit asociat după incendierea în noaptea de 2/3 martie 2004 de către autori neidentificaţi, a staţiei de carburanţi soldată cu uciderea unei persoane, cauză aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În perioada 2002 – 2003 a îndeplinit funcţia de referent la Camera Deputaţilor, precum şi pe aceea de angajat al VGB Bucureşti, împuternicit să pună în executare contractele din punct de vedere tehnic (recuperator)”, se arată într-un rechizitoriu al dosarului comorilor dacice.

Dosar nesoluţionat de aproape 13 ani
La peste 12 ani de la tragedie, atacul mafiot din Baia de Criş a rămas în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, alături de alte două dosare penale de omor, cu autor necunoscut. „Cel mai vechi dosar este din anul 2004, moartea victimei infracţiunii de omor a fost violentă şi s-a datorat stării toxico-septice consecutivă unor arsuri de gradul III, IV, pe 45 la sută din suprafaţa corporală, produse prin flacără, iar persoana vătămată de la tentativa de infracţiunea de omor a suferit arsuri pe corp, produse prin flacără”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Părinţii lui Cosmin au rămas cu o rană în suflet şi nu pot accepta faptul că ucigaşii fiului lor au scăpat astfel.

image

„La scurt timp după moartea fiului meu, Cosmin, la noi s-au prezentat câteva persoane cu maşină neagră. Îmi amintesc doar că erau îmbrăcaţi în costume negre şi mi-au spus că se ocupă de caz. Că or fi fost poliţişti, procurori sau de la vreun serviciu secret nu ştiu. Mi-au cerut agenda pe care o avea fiul meu, cu numere de telefon, spunându-mi că mi-o vor aduce înapoi. Din ziua aceea nu i-am mai văzut. În următorii ani am încercat să aflu cine erau şi, mai mult, de ce nu se poate afla adevărul despre moartea copilului meu.Nu am mai reuşit”, îşi aminteşte Voicu Mut. Fratele tânărului decedat susţine, că acesta i-ar fi spus, de pe patul de spital, să se întoarcă la benzinărie pentru a-i lua telefonul lăsat înăuntru, însă obiectul n-a mai fost găsit. La marginea comunei Baia de Criş, ruinele benzinăriei în care a avut loc tragedia au rămas aproape intacte, ca un blestem care nu se lasă alungat.

Atacul mafiot a fost considerat de anchetatori ilustrativ pentru modul în care lumea interlopă acţiona în Hunedoara la începutul anilor 2000. „În lumea interlopă a municipiului Deva s-au cristalizat treptat, în ultimii anii, câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate. Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică”, informau anchetatorii, în 2005, într-un dosar penal în care erau cercetate infracţiunile comise de grupările interlope din Deva.


Vă recomandăm şi:

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Ofiţerii care conduc inspectoratele judeţene ale Poliţiei Române probează, majoritar, o reticenţă cronică la comunicarea informaţiilor reglemetate legal ca fiind de interes public. Poliţiştii care au refuzat categoric un interviu în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“ conduc, în mod ironic, instituţiile cu cele mai mari probleme legate de combatarea infracţionalităţii.

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a oamenilor politici care au condus după 1989 Ministerul Afacerilor Interne, responsabil cu Poliţia Română, instituţie care a acumulat progresiv rateuri în ultimii 26 de ani şi a ajuns să raporteze în prezent 569.840 de infracţiuni cu autor necunoscut.

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ indexează în episodul de astăzi ofiţerii cu grade înalte din inspectoratele judeţene care s-au compromis prin legături necurate, afaceri dubioase şi intervenţii în favoarea infractorilor, fapte de natură să ştirbească grav încrederea românilor în instituţia publică.

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“, vorbeşte deschis, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“, despre problemele din Poliţia Română mai mult sau mai puţin cunoscute, de la cadrul legislativ la problemele de logistică şi cele care ţin de pregătirea personalului.

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Ziarul „Adevărul” demarează, astăzi, Campania „România infractorilor necunoscuţi”, prin care vă vom prezenta, în fiecare zi, pe larg, cum a ajuns ţara noastră să înregistreze 600.000 de dosare penale nerezolvate de oamenii legii.

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă astăzi cu episodul singurei unităţi administrative din ţară unde nu este înregistrat niciun dosar de omor sau tentativă de omor cu autor necunoscut. Procurorii şi poliţiştii din judeţul Vrancea explică pentru „Adevărul“ cum reuşesc să-şi menţină statistica imaculată.

Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Mai multe dosare de omor, de jafuri, de dispariţii devenite deja celebre, multe dintre ele finalizate cu ani grei de puşcărie, au cunoscut, de-a lungul ultimior ani, răstunări de situaţie incredibile. O serie de erori făcute de oamenii legii au dus la condamnarea, pe nedrept, a unor oameni care nu aveau nicio vină.

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Cotidianul „Adevărul” continuă astăzi campania „România infractorilor necunoscuţi” cu analiza infracţionalităţii din judeţul Iaşi, fruntaş la patru categorii de infracţiuni în privinţa dosarelor cu autor necunoscut (AN).

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Ziarul „Adevărul“ continuă astăzi campania „România infractorilor necunoscuţi“. Analiza datelor privitoare la cele 569.840 de infracţiuni nesoluţionate de către autorităţile statului scoate la lumină cifre statistice surprinzătoare.

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu o analiză despre motivele pentru care unii oameni săvârşesc fapte condamnabile de semenii lor şi de societate. Psihologul clujean Gabriela Culda ne va explica unde se naşte violenţa, ce încalcă, de fapt, infractorii când nu respectă normele sociale şi ce rol au genetica, mediul şi educaţia.

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată de ziarul „Adevărul“, scoate la iveală un haos uriaş în inspectoratele judeţene de poliţie din ţară în privinţa statisticilor cu dosare clasificate cu autor necunoscut (AN). Mai multe inspectorate din România au răspuns cu greu, deficitar sau incomplet solicitărilor formulate de reporteri în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Vâlcea este în top.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite