Otrava din seminţele prăjite. Câte grame sunt indicate să consumăm ca să nu ne îmbolnăvim. Riscurile grave ale abuzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumate crude, seminţele de floarea-soarelui aduc numai beneficii, însă devin o bombă toxică atunci când sunt prăjite. Consumul exagerat duce la îmbolnăviri serioase: gastrite, ulcere stomacale şi chiar apendicită. Nici stomatologii nu le recomandă, deoarece distrug smalţul dentar, producând apariţia petelor negre.

“Dr. Samuel Getlin, un medic osteopat şi chimist celebru din America, unul din pionierii medicinii complementare, recomandă cu căldură: «Oricând ţi se face foame, eşti obosit sau ai poftă de ceva dulce, să ai la îndemână câteva seminţe de floarea soarelui». Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă foarte bună de proteine, energizează şi încălzesc întregul corp, ajută în fluidizarea circulaţiei sanguine şi menţin activitatea organelor cheie ale organismului, precum ficatul şi glandele suprarenale”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Hrănesc splina şi pancreasul

Seminţele crude de floarea soarelui sunt indicate şi în cazuri de hipertensiune, probleme cardiovasculare sau colesterol mărit, hrănesc organele digestive, splina şi pancreasul.

Incluse în dieta zilnic, cu un consum moderat, aduc numeroase beneficii: ajută la reglarea digestiei şi la buna funcţionare a intestinelor, combat oboseala, stresul, insomnia, cresc nivelul energetic global al organismului, previn apariţia migrenelor şi ajută la îndepărtarea depozitelor de grăsime din organism.
“Consumate zilnic, seminţele nu trebuie să depăşească 20-30 grame, iar cele prăjite şi sărate sunt contraindicate deoarece prin prăjire acestea îşi pierd o mare parte din proprietăţile terapeutice. Se pot consuma ca atare sau adăugate în salate, supe sau sosuri”, explică dr Daniela Stan.
 
Se distrug vitaminele, iar grăsimile oxidează

Specialiştii spun că cele prăjite au câteva dezavantaje: multe enzime şi vitamine sunt distruse. Grăsimile sunt oxidate (creşte cantitatea de substanţe cancerigene). Adaosul de sare pune un stres inutil pe rinichi şi poate duce la retenţia de apă şi hipertensiune. Prin prăjire, carbohidraţii capătă un indice glicemic mai mare, crescând riscul de a fi depuşi sub formă de grăsime.

Seminţele de floarea-soarelui conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale. Au un conţinut bogat în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge).

Reduc nivelul de colesterol

Fitosterolii sunt compuşi existenţi în plante, care au o structură chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului, iar atunci când sunt prezenţi în dietă în cantităţi suficiente, se consideră că ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar şi scăderea riscului de a face anumite tipuri de cancer.

Conform specialiştilor, 35 gr de seminţe de floarea soarelui conţin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR  de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducând un aport de 204 calorii.
 

Vă recomandăm şi:

Uimitorul efect al lăptişorului de matcă. „Rolls-Royce-ul“ produselor apicole care ne întinereşte, cui şi de ce este interzis

Ce păţim când avem lipsă de fier în organism şi cum trebuie să ne tratăm. Oboseala, primul semnal de alarmă

Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

Fructul care face minuni: întinereşte, previne balonarea şi ajută în curele de slăbire – şase motive pentru care să mănânci ananas

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite