Realitatea copiilor lăsați singuri de Paște. „Sărbătorile sunt grele, atunci când părinţii nu reuşesc să vină acasă”

0
Publicat:

Peste jumătate dintre părinții plecați la muncă în străinătate nu se vor întoarce acasă de Sărbători, arată un studiu al Salvați Copiii România. Organizația extinde programul de sprijin pentru copiii rămași singuri, oferind servicii integrate în șase județe.

Copiii români, singuri de Paște - Foto Facebook Salvați Copiii
Copiii români, singuri de Paște - Foto Facebook Salvați Copiii

Peste jumătate (55%) dintre părinții care muncesc peste hotare nu pot petrece sărbătorile pascale cu copiii lor acasă, conform unei anchete Salvați Copiii România. Din cei intervievați, 39% intenționează să revină acasă pentru Paște, iar 6% sunt încă indeciși. Motivele principale pentru absență sunt lipsa resurselor financiare pentru călătorie și dificultatea de a obține concediu în această perioadă.

"Pentru copiii ai căror părinţi sunt nevoiţi să muncească în alte ţări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinţii nu reuşesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente şi de aceea este vital că legătura cu părinţii să fie păstrată, chiar şi de la distanţă. Sunt consecinţe emoţionale, dar şi sociale ale acestui fenomen atât de specific ţării noastre", spune Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.  

Motiv pentru care organizaţia Salvaţi Copiii România va extinde programul de suport pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma migraţiei economice a părinţilor.

Programul a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii și adulți, dintre care 4.600 au beneficiat exclusiv de susținerea oferită de PEPCO România. Acest sprijin a inclus activități de conectare între părinți și copii, desfășurate în centrele locale Salvați Copiii și în peste 60 de școli partenere.

Copiii din șase județe, respectiv Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş, Hunedoara şi Dâmboviţa, ai căror părinți lucrează în străinătate, beneficiază de programe complexe de sprijin socio-educațional. În același timp, continuă campania pentru conștientizarea importanței timpului de calitate petrecut între părinți și copii, lansată în 2022 sub egida mesajului "Împreună totul este mai bine !", cu diverse activități și ghiduri.

Jumătate de milion de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Peste jumătate de milion de copii români (536.000) au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, conform studiului Salvați Copiii. Principalele destinații de migrație pentru muncă sunt Italia, Spania și Austria pentru femei, și Germania, Italia și Marea Britanie pentru bărbați. O treime dintre copii nu au fost de acord cu plecarea părintelui la muncă în străinătate, arată un studiu realizat de Salvați Copiii în 2022.

Mama pleacă în medie la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului. Mai mult de 60% dintre copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au sau au avut doar tatăl plecat, 20,4% au sau au avut doar mama plecată, iar 18,1% au avut ambii părinți plecați.

Distribuția copiilor cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în ultimul an, pe regiuni:

  • Nord-Est: 138.065 de copii, 17.8% din totalul copiilor din regiune.
  • Sud-Muntenia: 107.150 de copii, 20.3% din totalul copiilor din regiune.
  • Nord-Vest: 71.374 de copii, 13.9% din totalul copiilor din regiune.
  • Sud-Est: 57.513 de copii, 12.1% din totalul copiilor din regiune.
  • Vest: 48.177 de copii, 14.7% din totalul copiilor din regiune.
  • București Ilfov: 45.725 de copii, 10.2% din totalul copiilor din regiune.
  • Sud-Vest Oltenia: 44.025 de copii, 13.0% din totalul copiilor din regiune.
  • Centru: 24.465 de copii, 5.1% din totalul copiilor din regiune.

Estimările s-au bazat pe un volum calculat la nivel național, iar reprezentativitatea selecției regionale a depășit marja de eroare a eșantionului total.

"Perioada sărbătorilor este una în care familiile trebuie să fie împreună, iar copiii să aibă prilejul de a petrece momente valoroase alături de părinţii lor. Însă, există un număr foarte mare de copii care nu au această şansă, deoarece părinţii lor nu au posibilitatea de a se întoarce acasă nici măcar de sărbători. Astfel, continuăm să susţinem demersurile organizaţiei Salvaţi Copiii, pentru a veni în sprijinul acestor copii dar şi al părinţilor şi aparţinătorilor lor. Ne bucurăm sincer că aceştia vor fi integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional, pentru a menţine conexiunea fizică şi emoţională atât de necesară pentru o dezvoltare sănătoasă", adaugă Bogdan Grigoriu, Head of Region at PEPCO România, Bulgaria și Grecia.

Organizaţia Salvaţi Copiii oferă servicii specializate pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Începând din 2010, aceste servicii includ consiliere psihologică, suport şcolar, socializare pentru copii și educaţie parentală. Programul acoperă 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea și include informare despre impactul negativ al plecării părinţilor asupra copiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite