Analiză. Revenirea la telefoanele simple. De ce renunță tinerii la smartphone
0Din ce în ce mai mulți tineri și adulți renunță la smartphone-uri în favoarea dumbphone-urilor, modele vechi de telefoane cu taste și funcții limitate. Asta în condițiile în care tot mai multe studii arată efectele devastatoare pe care le auorele petrecute cu nasul în telefon. Apecialiștii ne sfătuiesc să găsim un echilibru.
Dependența de telefon se numără printre principalele adicții cu care se confruntă adulții tineri, adolescenții și copiii din zilele noastre. Studiile recente arată că mai mult de o treime din românii petrec și 7 ore pe zi pe telefon, asta înseamnă mai mult de două zile pe săptămână pierdute în fața ecranului.
Concret, 36,3% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, în timp ce majoritatea (44.2%) utilizează telefonul 4-6 ore zilnic, arată un studiu realizat de Xiaomi.
Pentru a reduce stresul provocat de rețelele sociale, de teama de a nu fi la curent cu tot ce se petrece, un trend care se poziționează contra curentului ia amploare: tot mai mulți renunță la smartphone pentru „dumbphone”. Motivul? Mai puțin timp în fața ecranelor.
De exemplu, Luke Martin, un adolescent canadian, și-a schimbat smartphone-ul cu un dumbphone și a observat o reducere semnificativă a timpului petrecut pe telefon, de la 4-5 ore la doar 20 de minute pe zi, relatează BBC.
Ce e un dumbphone
Dumphone sau telefonul plictisitor este un gadget mai simplu, care răspunde preocupărilor legate de captarea atenției și de confidențialitatea datelor.
La sfârșitul lunii aprilie, la Milano, în cadrul Săptămânii Designului se lansa telefonul fără funcții, cu clapetă. Încă din 2017 a renăscut nostalgia pentru telefoane precum Nokia 3310, iar companiile care au ales să vândă astfel de gadget-uri și-au dublat profiturile în ultima vreme, chiar dacă Apple și Samsung domină încă piața.
Deși telefoanele simple rămân o nișă, există o tendință în creștere de minimalism digital, observată mai ales la Generația Z. Tinerii își doresc să fie mai puțin conectați digital, dar întâmpină provocări în adaptarea la un stil de viață mai puțin digitalizat.
În încercarea de a găsi un echilibru între viața modernă și evitarea dependenței de smartphone, tot mai mulți aleg telefoane cu funcții limitate.
De aceea există telefoane create special pentru cei care doresc să evite dependența de tehnologie. De exemplu, compania Techless a dezvoltat „Wisephone II”, un telefon elegant, dar simplu, fără rețele sociale și cu funcționalități restrânse, care costă în jur de 400 de dolari. Descris ca „un telefon intenționat plictisitor” acesta promite că utilizatorii vor fi mai implicați și că vor „recupera” ore din viață.
„Mintea ta se va odihni mai bine și vei trăi viața - în realitate. Te vei bucura mai mult de familie, prietenii și lumea din jur.Vă oferim singurul lucru pe care nu-l puteți obține nicăieri altundeva - mai mult timp.”, precizează Techless, legat de acest telefon care vine cu instrumente esențiale precum camera foto, hărți, note, muzică și ceas.
Telefonul nu este prezent pe piața din România, însă se găsesc telefoane cu funcții limitate atât în magazinele online, cât și în cele fizice, pentru doritori. Mai mult decât atât, modele vechi de telefoane se vând în mediul online. Pe OLX, se vând o mulțime de telefoane vintage pentru câteva sute de lei. Printre acestea se numără Nokia, Philips, GSM, Motorola și Black Berry. De exemplu, un Nokia 3310 este disponibil la vânzare pentru un preț cuprins între 50 și 150 de lei, în stare perfectă de funcționare.
E asta soluția?
„Pentru unii dintre tineri folosirea telefoanelor simple, cu funcții de bază, fără social media și fără internet poate fi o soluție pe termen scurt în încercările lor multiple și eșuate de a limita timpul folosit pe telefoanele smart. Ca psiholog am recomandat de mai multe ori această soluție mai ales în perioada pregătirii dinaintea examenelor naționale când tinerii au recunoscut nu doar că folosesc în exces telefonul mobil și că sunt dependenți de social media cât și faptul că nu se pot concentra pentru a învăța, că nu au o atenție și interes pentru studiu, că memoria le este afectată, că sunt plictisiți și că devin agitați, nerăbdători și nervoși în lipsa utilizării telefonului. Au recunoscut că este cea mai puternică barieră pentru a studia și ”că nu se pot controla”.”, a explicat psihologul specialist în adicții Mihai Copăceanu, pentru „Adevărul”.
Dar nu poate fi o soluție pe termen lung „deoarece folosirea internetului și a unor aplicații reprezintă o parte din funcționarea noastră zilnică ca persoane și aici nu mă refer doar la social media (la nevoia de comunicare și interacțiune) cât la multiplele aplicații și site-uri care ne sunt necesare în diferite activități zilnice”, a adăugat psihologul.
Pe de altă parte, prea mult stat pe telefon duce la iritabilitate, stres, anxietate, obezitate, tulburări de somn, stări de deprimare, izolare socială, având în vedere că „utilizarea sănătoasă se realizează cu mult efort”, mai spune Mihai Copăceanu.
„Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate provoca stres și anxietate, deoarece suntem mereu conectați și expuși la un flux constant de informații și notificări. Smartphone-urile ne pot distrage atenția și pot împiedica concentrarea asupra unei singure sarcini, activități sau pot interfera în relațiile noastre cu alți oameni. Utilizarea unui telefon simplu poate stimula concentrarea și atenția, poate îmbunătăți relațiile noastre interpersonale, deoarece ne poate ajuta să fim mai prezenți și să acordăm mai multă atenție celor din jur.”, a explicat, la rândul ei, Mirela Husaru, consilier în dezvoltare emoțională.
Astfel, am avea parte de o comunicare mai directă, mai autentică, „fără intermediari sau distrageri”.
„Acest lucru poate îmbunătăți calitatea relațiilor interpersonale și poate ajuta la construirea unei conexiuni mai profunde. Poate ajuta oamenii să se concentreze mai mult pe ceea ce se întâmplă în prezent și mai puțin pe preocupările virtuale.”, a mai spus specialistul.
Iar psihologul Mihai Copăceanu, recomandă exercițiul chiar și numai pentru câteva săptămâni: „Ne ajută întâi la îmbunătățirea dispoziției și a sănătății mintale și totodată ne facilitează conștientizarea riscurilor dependenței de telefon. Cu cât suntem mai conectați la telefonul mobil și dependent de aceasta cu atât devenim mai deconectat de propria familie și de propria persoană.”
La polul opus
Pe de altă parte, chiar dacă poate aduce beneficii, Mirela Husaru consideră că noul trend este „o altă extremă”.
„Și extremele nu sunt bune deoarece pot duce la excese sau la comportamente nepotrivite. Atunci când cineva adoptă poziții extremiste, este posibil să nu mai fie dispus să asculte sau să ia în considerare alte puncte de vedere, ceea ce poate duce la conflict și la polarizare în societate. De asemenea, extremele pot fi dăunătoare pentru sănătatea mentală și emoțională a unei persoane, pot crea stres și anxietate în mod constant. Este important să căutăm un echilibru în viață și să fim deschiși la dialog și la compromisuri, în loc să adoptăm poziții extreme”, a punctat consilierul în dezvoltare emoțională.
Subjugarea minților tinere
Tot mai mulți tineri se confruntă cu anxietate din cauza smartphone-urilor și simt nevoia să fie mereu conectați, din teama de a nu pierde nimic. Studiile arată că utilizarea rețelelor sociale poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, în special în rândul tinerilor.
De aceea, unii părinți aleg să le ofere copiilor lor telefoane vechi sau fără aplicații precum jocuri sau rețele sociale pentru a-i proteja de aceste efecte și pentru a se asigura că sunt mai prezenți în viața de familie.
Tendință de a reveni la telefoane simple este alimentată de conștientizarea crescută a impactului negativ al smartphone-urilor asupra sănătății mintale și relațiilor sociale. Mai ales că s-a demonstrat că dopamina, un neurotransmițător asociat cu plăcerea, este implicată în această dependență. Mai precis, este dificil să renunțăm la aceste dispozitive din cauza aplicațiilor care manipulează psihicul. Dorința de a obține satisfacție și plăcere din activitățile online este alimentată de eliberarea de dopamină în creier, care este asociată cu sistemul de recompensă. De la jocuri cu premii virtuale la notificări și like-uri, aceste caracteristici ne fac să fim tot mai dependenți de telefon. Dopamina joacă un rol crucial în această dependență, fiind responsabilă pentru anticiparea plăcerii și satisfacției, ceea ce ne determină să căutăm în mod repetat aceste experiențe pe telefon.
Utilizare sănătoasă a telefonului
Psihologul Mihai Copăceanu a explicat cum putem folosi smartphone-ul astfel încât să nu ajungem subjugați de dependența.
„Câteva sugestii sunt esențiale pentru o utilizare sănătoasă precum: să nu folosim telefonul în timpul mesei, înainte de a merge la somn sau pe timpul nopții (să nu-l încărcăm lângă pat), în timpul ieșirii în natură, în timpul momentelor esențiale de comunicare și conectare cu familia sau prietenii, să ne oprim notificările, să dezinstalăm unele aplicații care ne afectează buna funcționare și să ne propunem chiar mai multe ore zilnic fără telefon.”, a subliniat Mihai Copăceanu.
Expertul mai spune că micuții au nevoie de sprijinul părinților pentru a nu fi înghițiți de lumea virtuală.
„În cazul copiilor, aceștia nu au experiența, nici puterea de judecată sau abilitățile necesare de a-și controla propria utilizare. Ei au nevoie de sprijinul adulților. Asociația Americană de Pediatrie are următoarele recomandări:
- Pentru copiii sub 18 luni, evitați utilizarea ecranelor, cu excepția apelurilor video.
- Pentru copiii între 18 luni și 24 luni, părinții ar trebui să aleagă programe de înaltă calitate și să le urmărească împreună cu copiii lor.
- Pentru copiii între 2 și 5 ani, limitați timpul petrecut în fața ecranelor la o oră pe zi, doar cu programe de înaltă calitate.
- Pentru copiii de 6 ani și mai mari, stabiliți limite consistente privind timpul petrecut folosind media și tipurile de media utilizate. ”, adaugă psihologul.
Copiii români petrec tot mai mult timp pe dispozitivele inteligente
Conform unui studiu din 2023, românii folosesc telefonul în medie 7 ore și 3 minute pe zi, dintre care cel puțin două ore sunt dedicate exclusiv rețelelor de socializare. Această cifră este mai mare decât media mondială de 6 ore și 37 de minute și chiar mai mare decât timpul petrecut pe telefon de americani, care este de 6 ore și 59 de minute zilnic.
Îngrijorător este că ultimul studiu Salvați Copiii arată că rețelele sociale sunt folosite încă de la o vârstă fragedă: 32% dintre părinții cu copii între 5 și 10 ani susțin că fiul/fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat. Iar asta le otrăvește creierul.
Potrivit unui studiu efectuat de EU Kids, 86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic, iar 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul.
Bebelușii expuși la ecrane la vârsta de 1 an au un risc crescut de întârzieri în dezvoltare, potrivit unui studiu din JAMA Pediatrics. De asemenea, expunerea la ecrane la vârste fragede poate subția cortexul frontal, iar copiii expuși timp de două ore pe zi la ecrane între 3 și 5 ani pot avea un IQ mai scăzut conform unui studiu din Franța.