Cum vor să combată parlamentarii europeni dependența digitală
0Parlamentul European este tot mai îngrijorat de dependența digitală, de aceea solicită dezvoltarea unor produse etice, care să nu se bazeze pe „intenții ascunse și design care creează dependență”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Prin intermediul unui raport, care a fost adoptat marți, pe 12 decembrie, cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 61 de abţineri, eurodeputaţii „avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor de streaming şi a pieţelor online, care exploatează vulnerabilităţile utilizatorilor pentru a le capta atenţia şi a le monetiza datele”.
Aceștia își propun „să crească protecţia consumatorilor prin alternative mai sigure, chiar dacă acestea nu sunt la fel de profitabile pentru platformele de socializare”.
Astfel, Parlamentul îndeamnă Comisia „să abordeze lacunele juridice existente şi să introducă o nouă legislaţie împotriva designului care creează dependenţă”.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, eurodeputații spun că Parlamentul European ar trebui să-și folosească dreptul de iniţiativă legislativă.
„Raportul lor solicită o evaluare şi interzicerea instrumentelor tehnice dăunătoare care dau dependenţă şi care nu sunt acoperite de directiva privind practicile comerciale neloiale, cum ar fi derularea infinită, redarea automată implicită, notificările constante de confirmare”, completează comunicatul.
Mai mult decât atât, eurodeputații subliniază lipsa de transparenţă a serviciilor online pentru consumatori şi autorităţi și cred că firmele ar trebui să fie obligate să dezvolte produse şi servicii digitale etice şi echitabile „din proiectare”, fără intenţii ascunse şi design înşelător sau care creează dependenţă.
Dreptul digital de a nu fi deranjat
Faptul că platformele de social media pot da dependență a fost în centrul mai multor știri din ultima vreme, iar în Statele Unite ale Americii, mai multe familii s-au asociat pentru a trimite în judecată marile companii de tehnologie din aceste motive.
Un proces intentat împotriva Meta, compania care deține Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger, de 41 de state și districtul Columbia din SUA, atrage atenția asupra tehnicilor folosite de astfel de platforme pentru a-i face pe copii și pe adolescenți să le folosească în mod compulsiv.
Comisia Europeană este îndemnată să prezinte un „drept digital de a nu fi deranjat”, care să atenueze capacitatea platformelor de a crea dependență și care să le ofere utilizatorilor un control mai mare.
Totodată, se dorește ca executivul comunitar să creeze o listă de bune practici de proiectare, cum ar fi „gândiţi-vă înainte de a partaja”, dezactivarea notificărilor în mod implicit, fluxurile cronologice, modul de utilizare în tonuri de gri, blocările automate şi rezumatele privind timpul total petrecut în faţa ecranului.
Campaniile de sensibilizare care ne ajută se dezvoltăm obiceiuri online mai sigure și mai sănătoase se numără printre propunerile eurodeputaților.
Deși social media are și efecte pozitive asupra societății, deputații europeni sunt îngrijorați de daunele fizice, psihologice şi materiale pe care le poate avea un design care dă dependenţă, inclusiv pierderea concentrării şi a capacităţii cognitive, epuizarea, stresul, depresia, activitatea fizică limitată. Impactul prelungit asupra sănătăţii minorilor este și el un motiv pe care aceștia îl iau în considerea şi vor mai multe cercetări cu privire la riscurile legate de serviciile online.
„Nicio autodisciplină nu poate învinge trucurile Big Tech, alimentate de armate de designeri şi psihologi pentru a te ţine lipit de ecran. Dacă nu acţionăm acum, acest lucru va avea un impact asupra sănătăţii mintale şi a dezvoltării creierului generaţiilor viitoare. Astăzi, Parlamentul European transmite un semnal puternic: UE trebuie să fie prima din lume care abordează designul ce dă dependenţă al serviciilor online”, a declarat, în urma votului, raportoarea olandeză Kim Van Sparrentak, din partea Grupului Verzilor / Alianţa Liberă Europeană.
În prezent, Comisia Europeană evaluează necesitatea actualizării anumitor acte legislative privind protecţia consumatorilor pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie în mediul digital, rezultatele fiind aşteptate în 2024, iar raportul Parlamentului va contribui la această verificare în derulare.
Mai multe studii leagă depedența de social media și smartphone de o satisfacţie mai scăzută a vieţii şi de simptome privind probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, stima de sine scăzută, anxietatea, lipsa somnului şi comportamentul obsesiv-compulsiv, copiii şi tinerii fiind cei mai vulnerabili.
Printre tehnicile utilizate de social media care dau depedență se numără derularea la nesfârșit sau redarea automată, tehnici folosite și de platformele Meta, dar și de TikTok. Dar și caracteristici precum: pull-to-refresh notificări push, povești disponibile temporar, like-uri, notificări de citire îi împing pe oameni să petreacă mai mult timp pe aceste rețele.
Cercetările arată că tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani petrec în medie peste şapte ore pe zi pe internet, unul din patru afişând o utilizare problematică a smartphone-ului, asemănătoare dependenţei. Iar psihologii sunt de părere că datele sunt îngrijorătoare și că putem vorbi despre dependență în unele cazuri.
Potrivit"Europulse", 86% dintre europeni consideră că reţelele sociale sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală, iar 62% au declarat că se gândesc la ştergerea conturilor personale de pe unele reţele sociale.