Pielea, cel mai mare organ al omului, afectată de duritatea dușurilor. Cum trebuie îngrijită epiderma

0
Publicat:

O cercetătoare româncă de top, absolventă a Universității Oxford, specializarea Biochimie, are o serie de recomandări pentru a ne întreține cel mai mare organ al omului, pielea, în condiții optime de sănătate.

Nevoile pielii se schimbă cu vârsta FOTO Shutterstock
Nevoile pielii se schimbă cu vârsta FOTO Shutterstock

Cristiana Bănilă (28 de ani), absolventă a Universității Oxford, pe specializarea Biochimie, cu un master la Princeton (SUA) și un doctorat pe epidemiologie moleculară, a explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facem pentru a ne proteja pielea, cel mai mare organ al omului, de efectele nocive ale produselor de înfrumusețare și îngrijire, dar și de razele ultraviolete ale soarelui.

Cristiana are propria companie, a identificat biomarkeri care depistează timpuriu cancerul şi vârsta biologică a organelor din corp, iar în prezent lucrează la un studiu privind detectarea nedureroasă a cancerului de piele.

Cercetătorul spune că toate produsele cosmetice afectează pielea într-o măsură mai mică sau mai mare.

„De exemplu un duș cu apă, fără săpun, de 10 minute, ar putea fi considerat un <produs de îngrijire> pentru că modifică compoziția de bacterii de pe piele. Prea multe dușuri cu săpunuri dure pot strica balansul dintre piele și bacterii și pot duce la afecțiuni grave ale pielii, cum este dermatita atopică”, explică Cristiana Bănilă.

Cristiana Bănilă FOTO arhiva personală
Cristiana Bănilă FOTO arhiva personală

Factorul cu cel mai mare impact la îmbătrânirea pielii

Expunerea prelungită la soare, ce înseamnă radiații ultraviolete, reprezintă factorul cel mai puternic care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și crește riscul de cancer de piele. Statisticile spun că 1 din 5 persoane dezvoltă cancer de piele în timpul vieții.

„Radiațiile ultraviolete duc la mutații genetice și schimbări genetice care favorizează apariția cancerului. Cremele cu factor de protecție ridicat sunt necesare în fiecare zi (chiar și iarna) pentru că ajută la combaterea efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete”, spune Cristina Bănilă.

Retinolul (sau vitamina A) este o substanță extrem de benefică care ajută la curățarea acneei de pe piele sau ameliorarea psoriazisului. De asemenea, este utilizată pentru a preveni apariția ridurilor printr-o acțiune ușor inflamatorie la baza pielii.

„Deși multe studii categorisesc retinolul ca foarte sigur, substanța nu este recomandată femeilor gravide”, ține să precizeze Cristiana Bănilă.

Toxina botulinică, beneficii și contraindicații

Nevoile pielii se schimbă cu vârsta. De exemplu, capacitatea pielii de a reține și procesa vitamina C natural se înjumătățește la fiecare 20 de ani. Vitamina C este un antioxidant puternic care este utilizat în seruri pentru a spori strălucirea tenului și a-l ajuta să combată daunele provocate de razele ultraviolete.

„O tânără de 20 de ani poate reține vitamina C foarte ușor, în schimb de la 40 de ani, pielea funcționează la jumătate din capacitatea de la 20 de ani și are nevoie de seruri care să suplimenteze antioxidantul”, explică cercetătorul.

Toxina botulinică este unul din cele mai populare tratamente de prevenire a ridurilor. Deși este o substanță sigură, cu un efect ușor paralizant local, administrarea incorectă poate duce la pierderea expresiilor faciale și chiar a musculaturii faciale.

„Cu timpul, musculatura facială are de suferit și nu va mai arăta deloc estetic. Studiile sugerează că toxina botulinică poate fi folosită ca tratament împotriva migrenelor”, ține să precizeze Cristiana Bănilă.

Recomandări pentru igiena de zi cu zi

Cercetătorul vine cu o serie de recomandări pentru a ne menține pielea sănătoasă, pe care fiecare din noi le poate pune zilnic în practică.

În primul rând, e necesar ca igiena corporală să o facem cu săpunuri ușoare. Așa cum arătam, prea multe dușuri în fiecare zi pot distruge bacteriile benefice de pe piele.

Apoi trebuie să folosim zilnic o cremă cu factor de protecție (SPF 50). Dacă mergem în vacanță și suntem îmbrăcați lejer, în haine de vară, e necesar să folosim crema de protecție pe tot corpul.

„Factorul de protecție ridicat nu oprește capacitatea pielii de a se bronza, dar protejează pielea de riscul de a face cancer”, explică Cristiana Bănilă.

Nu în ultimul rând, vitaminele A, E, C nu trebuie să lipsească din dieta noastră. Acestea se găsesc în fructe și legume, pește și nuci.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite