Medicamentele pentru ADHD cresc riscul de boli de inimă. Pacienții renunță la tratament în mai puțin de un an

0
Publicat:

Un nou studiu arată că medicamentele pentru ADHD, folosite pe termen lung, cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, potrivit Euronews. 

Medicamentele care tratează ADHD cresc riscul de boli de inima - Foto Shutterstock
Medicamentele care tratează ADHD cresc riscul de boli de inima - Foto Shutterstock

O cercetare arată că dozele mari de medicamente pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pentru perioade lungi de timp ar putea fi expuse unui risc crescut de apariție a unor boli cardiovasculare, citată de Euronews.  

ADHD este o tulburare comună de neurodezvoltare caracterizată prin faptul că are probleme de concentrare și de control al comportamentului impulsiv. 

Se estimează că 200.000 de copii din Romania suferă de deficit de atenție și hiperactivitate, tulburare de comportament care este supranumită și ADHD, însă numărul real ar fi mult mai mare. Un număr de 8.000 se regăsesc în evidentele specialiștilor și urmează un tratament, potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii. 

Un alt studiu, realizat în 2020, la nivel global arată că 2.58% din populație suferă de ADHD încă din copilărie, în timp ce 6.76%  sunt simptomatici și au dezvoltat tulburarea pe parcursul vieții. 

Risc mai mare de boli cardiovasculare 

Noua cercetare, realizată pe mai mult de 278.000 de pacienți suedezi cu ADHD cu vârste cuprinse între 6 și 64 de ani, relevă un risc semnificativ din punct de vedere statistic pentru pacienții care iau aceste medicamente în doze mai mari de 1,5 ori mai mari decât media zilnică. 

 Mai mult decât atât, cercetătorii au constatat că fiecare creștere cu un an a utilizării medicamentelor a fost asociată cu o creștere de 4% a riscului de boli cardiovasculare. 

Astfel, utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru ADHD a fost asociată în special cu un risc crescut de hipertensiune și boli arteriale. 

De cele mai multe ori metilfenidatul este prescris pentru această afecțiune. Acesta este comercializat sub numele de Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet sau Rubife. 

Tratamentul se găsește și în România, sub denumirile Ritalin și Concerta, și este medicamentul de primă intenție pentru ADHD. 

Mai exact, medicamentul sporește activitatea în zonele din creier care controlează atenția și comportamentul impulsiv. 

 „Există o listă lungă de medicamente care au fost legate de un risc comparabil de creștere a hipertensiunii arteriale atunci când sunt utilizate pe termen lung, cum este cel constatat aici, astfel încât pacienții nu ar trebui să fie alarmați de aceste constatări", a declarat Le Zhang, cercetător postdoctoral la Karolinska Institutet din Suedia și primul autor al studiului, într-un comunicat.  

Cu toate acestea, în practica clinică, riscul crescut ar trebui să fie cântărit cu atenție în raport cu beneficiile recunoscute ale tratamentului, de la caz la caz. Medicii ar trebui, de asemenea, să urmărească în mod regulat pacienții cu ADHD pentru a găsi semne și simptome de boli cardiovasculare în timp ce sunt sub medicație pe termen lung" a adăugat medicul. 

Acest studiu este observațional și nu a determinat o legătură de cauzalitate între medicația ADHD și bolile cardiovasculare, dar cercetătorii au declarat că rezultatele au arătat importanța determinării „beneficiilor și riscurilor potențiale atunci când se iau decizii de tratament privind utilizarea pe termen lung a medicației ADHD". 

Pacienții renunță la tratamentul pentru ADHD după mai puțin de un an 

 O altă cercetare arată că mai mult de jumătate dintre adolescenții, adulții tineri și adulții care încep să ia medicamente pentru ADHD au încetat să mai facă acest lucru în primul an. 

Realizat la nivel global, studiul arată că 35 % dintre copiii care au început să ia medicamente pentru ADHD au încetat să le mai ia în primul an. 

Este puțin probabil ca atât de mulți oameni să întrerupă tratamentul pentru că simptomele ADHD s-au ameliorat, ceea ce înseamnă că rata ridicată de întrerupere timpurie a tratamentului poate fi o barieră majoră în calea unui tratament eficient", a explicat Zheng Chang, cercetător principal la Karolinska Institutet, care a condus ambele studii. 

Nu am reușit să analizăm cauzele directe în acest studiu, dar motivele comune pentru întreruperea medicației ADHD sunt reacțiile adverse și lipsa de efect", a completat acesta.

Cercetătorii au analizat datele de prescriere a rețetelor de la peste 1,2 milioane de pacienți din Australia, Danemarca, Hong Kong, Islanda, Olanda, Norvegia, Marea Britanie, Suedia și SUA și au constatat același model în fiecare regiune. 

Deși atunci când ne gândim la ADHD ne ducem cu gândul la copii, o echipă de cercetători care au examinat 57 de studii, la care au participat în total 21 de milioane de persoane, arată că diagnosticul este mult mai răspândit în cazul adulților decât se credea până acum.

Studiul arată că tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție afectează un procent impresionant de trei la sută din populația adultă globală. Mai îngrijorător este că, nouă din zece adulți diagnosticați cu ADHD nu primesc tratamentul crucial de care au nevoie, potrivit studiului publicat în revista Psychiatry Research. 

Este uimitor că majoritatea adulților nu primesc tratamentul adecvat, inclusiv atenție limitată, acces limitat la îngrijiri specializate, provocări diagnostice și variații în opțiunile de tratament. De obicei, ADHD este asociat cu copiii, dar poate afecta orice grup de vârstă", spune psihiatrul și epidemiologul  Getinet Ayano, de la Universitatea Curtin. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite