Bolile de inimă tot mai prezente la copii. Cum pot fi descoperite

0
Publicat:

Doi copii au murit în ultimele zile din cauze cardiace. Iar numărul micuților cu astfel de afecțiuni este în continuă creștere, atrag atenția medicii. Specialiștii explică faptul că bolile cardiovasculare sunt de două feluri: congenitale sau dobândite.

inima boli cardiovasculare

Potrivit Institutului Național de Statistică, malformațiile congenitale au provocat 16% din decesele în rândul copiilor, în anul 2020, plasându-se pe locul al patrulea în Europa.

Aceste malformații pot rămâne ascunse, dacă nu prezintă simptome. Însă bolile de inimă pot fi descoperite în urma unui control cardiologic de rutină în prima lună de viață, spun experții.

Profesorul de cardiologie, doctor Eduard Apetrei arată că bolile care apar la copii „sunt de obicei congenitale și pot fi descoperite mai devreme sau mai târziu”. Acesta recomandă „un examen atent al mamei și fătului” înainte de naștere pentru a descoperi cât mai devreme malformațiile, dar și „efectuarea de teste genetice la părinți”.

Genetica are un rol foarte important pentru a face o medicină de precizie”, completează medicul cardiolog.

Un consult cardiologic este obligatoriu pentru sugarii în cazul cărora se depistează suflu cardiac sau în cazul în care se descoperă anomalii atunci când este măsurată saturația la nivelul fiecărui membru. Și dacă au fost observate malformații cardiace în cazul morfologiilor fetale, bebelușii sunt trimiși la cardiolog în prima lună de viață.

Screeningul cu ajutorul pulsoximetriei, care se face în maternitate și este recomandat de Asociația Americană de Pediatrie, poate descoperi neinvaziv majoritatea malformațiilor, care pot fi asimptomatice inițial. Doar că acesta se face doar de puțin timp în țara noastră, din 2018.

Eduard Apetrei crede că s-ar putea face și mai mult decât atât, „mai ales dacă am dezvolta medicina preventivă” și „configurația unor sisteme care pot asista acești pacienți”.

Renumitul cardiolog spune că populația României are de suferit din cauza lipsei programelor de prevenție, iar spitalele sunt „în suferință cronică”.

Fost președinte al Societății Române de Cardiologie, Eduard Apetrei afirmă că deși medicii au recomandări pentru a reduce acest fenomen și „știu cum să reducă acest procent, problema ține de factorul politic, mai ales din cauza lipsei de fonduri. Prevenirea costă mai puțin decât tratarea unui infacrt miocardic, de exemplu”.

Reamintim că zilele trecute, o adolescentă de 16 ani, care își sărbătorea ziua de naștere, a fost găsită moartă în camera sa, după ce le-a spus prietenilor că nu se simte bine și merge să se odihnească. Deși era supraponderală, nu era cunoscută cu afecțiuni medicale, însă rezultatele necropsiei au arătat tulburări de ritm cardiac. Medicii suțin că adolescenta suferea de anumite dereglări miocardice pentru care nu primea însă tratament.

La scurtă vreme, într-un parc din București, a fost găsit mort un băiețel de 13 ani. Cauza decesului: probleme cardiace. Copilul alergase înainte, iar când s-a simțit rău s-a așezat pe o bancă. Acolo și-a găsit și sfârșitul. Echipajul medical care a ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Bolile cardiovasculare dobândite ar putea fi prevenite

Medicul primar cardiolog Eduard Apatrei, spune că „obezitatea reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, iar la copii efectele se vor vedea „un pic mai târziu”.

Specialistul este de părere că nici școala nu ajută, iar în zilele noastre copii trăiesc într-un mediu plin de tentații.

Medicii văd tot mai des astfel de excepții. Stilul de viață, lipsa de mișcare, consumul excesiv de tutun și alcool, dar și ceea ce mâncăm, au dus la scăderea vârstei la care apar afecțiuni ale inimii. Un corp sănătos și menținerea unei diete echilibrate ar putea reduce numărul copiilor care se confruntă cu probleme de greutate și astfel și numărul celor care suferă de boli de inimă. Dacă în trecut bolile de inimă în rândul copiilor reprezentau excepții, acum, numărul celor mici care suferă de afecțiuni cardiovasculare este în creștere”, avertizează specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite