Cum ar trebui să îmbrăcăm corect copilul pe vremea rece. De ce hainele foarte groase nu sunt recomandate

0
Publicat:

Vremea rece își face tot mai simțită prezența, așa că trebuie să ne asigurăm că și cei mici sunt îmbrăcați corespunzător pentru a face față frigului.

Cum să îmbrăcăm copilul corespunzător în sezonul rece - Foto Arhiva
Cum să îmbrăcăm copilul corespunzător în sezonul rece - Foto Arhiva

Deși avem tendința de a ne înfofoli copiii și a opta pentru geci foarte groase, specialiștii spun că aceasta nu e cea mai bună metodă. De fapt, îmbrăcămintea în straturi ne ajută cel mai bine să menținem temperatura corpului. 

Dacă un copil este îmbrăcat foarte gros, acesta va transpira. De altfel, niciodată nu ar trebui să punem unui copil fularul peste nas și gură. 

Îmbrăcămintea în straturi - regula de bază

Îmbrăcămintea în straturi le permite părinților să scoată sau să adauge straturi în funcție de temperatură, în acest mod, copilul nici nu se va supraîncălzi, nici nu va suferi de frig

"Oamenii au tendința de a îmbrăca prea mult copiii. Ei au un sistem circulator foarte bun. Așa că dacă ție îți este cald, atunci probabil că și ei sunt fierbinți", spune Jody Jordet, un educator de la Sanford Health.  

„Copiii se simt confortabil în ceea ce ar purta un părinte. Pentru bebeluși și copii mici, se poate adăuga încă un strat, după cum este necesar, așa că puneți copilul într-un tricou sau o ținută cu un body pe dedesubt.", a adăugat expertul Sanford Health. 

Dacă vreți să petreceți timp în aer liber alături de cel mic, ar fi bine să optați pentru un strat exterior impermeabil. În acest fel vă veți asigura că micuțul va rămâne cald și uscat.  

Salopetele impermeabile, pe care le folosesc copii din țările nordice atunci când se joacă afară, sunt tot mai iubite și de părinții din România. Publicația daneză The Local, spune că aceste salopete sunt un must pentru copii din noiembrie până în februarie. 

"O bună regulă de bază este să îmbrăcați nou-născuții în atâtea straturi câte purtați dumneavoastră. Asta include acoperirea capetelor, mâinilor și picioarelor lor. Aceste zone pot pierde o mulțime de căldură și pot fi mai greu de ținut cald.”, susține și Diane Arnaout, medic și consilier medical Cook Children's pentru sănătate digitală, citată de publicația Checkup Newsroom. 

Hainele din materiale naturale, cum sunt lâna sau bumbacul sunt cele mai potrivite pentru a menține căldura corpului. Articolele esențiale de iarnă sunt căciulile, mănușile, fularele, dar și bluzele de corp, hanoracele care pot fi suprapuse pe sub gecile de iarnă. 

Zonele cele mai expuse frigului sunt cele aflate în extremitățile corpului, de aceea ar trebui să le acoperim. 

Fără geci groase în scaunul auto 

Pentru că vine iarna și gecile groase își reiau locul în cuier, specialiștii ne avertizează să nu le folosim în momentul în care punem copilul în scaunul auto. 

Scaunele auto, care au rolul de a proteja copilul în cazul unui accident, sunt proiectate ca să se potrivească în jurul corpului minorului. Siguranța poate fi pusă în pericol dacă nu dezbrăcăm copilul de geaca voluminoasă pentru că centurile scaunului nu se vor potrivi corect.  

Specialistul Sanford Health, Jody Jordet spune: "Ori de câte ori un copil se află într-un ham în cinci puncte, ar trebui purtate straturi mai subțiri - nimic mai voluminos decât un polar sau un pulover cu glugă bine ajustat. Îmbrăcămintea bine ajustată este esențială." 

Asta nu înseamnă că micuțul nu poate purta o geacă în mașină, însă ar tebui să fie adaptată contextului, de exemplu o jachetă de fleece este destul de subțire pentru a se potrivi și în scaunul auto, dar și pentru a menține corpul copilului cald.  

Puteți folosi o pătură sau geaca groasă a copilului, după ce i-ați fixat centura, dacă simțiți că cel mic ar suferi totuși de frig. 

Bebelușii pot fi ținuți în haine normale, cu șosete și căciulă, atunci când călătoresc cu mașina, dacă sunt acoperiți de o husă sau pătură, în timp ce sunt în scaunul auto. 

Pentru copii sub doi ani, salopetele din fleece sunt o opțiune excelentă, pentru că țin de cald de la cap până la picioare. 

Cum recunoaștem hipotermia 

Piele albastră, frisoanele, zona pieptului și a stomacului rece sunt printre semnele care arată că unui copil îi este periculos de frig. 

Hipotermia este „o stare periculoasă care poate apărea atunci când o persoană este expusă la temperaturi extrem de scăzute", potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din America.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite