Un medic cardiolog avertizează asupra consumului excesiv de sare din România

0
Publicat:

Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, subliniază că în România se consumă excesiv sare. Doctorul a spus că într-o țară cu risc mic de boli cardiovasculare consumul de sare este de șase grame pe zi, în timp ce în țara noastră acesta este de 20 de grame pe zi. 

Românii consumă de patru ori mai multă sare decât este recomandat de OMS
Românii consumă de patru ori mai multă sare decât este recomandat de OMS

Medicul Dragoș Vinereanu, șeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar Bucureşti, a declarat joi, într-o emisiune a postului Medika Tv,   că tot ceea ce cumpărăm din magazinele din România are un conţinut foarte mare de sare şi de zaharuri, potrivit News.ro. 

Ceea este dezastruos în România, şi am atras atenţia de foarte multe ori, este consumul excesiv de sare. Tot românul mai pune un pic de sare că nu are mâncarea gust. Ştim asta. Sarea în bucate era de pe vremuri (...) Trebuie să ţinem cont că dacă vă uitaţi cu atenţie tot ceea ce cumpărăm din magazinele din România are conţinut foarte mare de sare şi de zaharuri. Adică, sunt două probleme pe care ar trebui să le reglementăm la nivel naţional, într-un fel, fiindcă toate aceste lucruri aduc în plus sare. Consumul de sare mediu într-o ţară din zona de risc mic în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare e în jur de şase grame pe zi. Cât credeţi că e în România? Douăzeci. Vorbim de nişte cifre imense”, a evidențiat medicul. 

Acesta a transmis și că un regim de viaţă sănătos este cel bazat pe dieta mediteraneană şi a precizat că aceasta nu se suprapune în vreun fel cu dieta românească.  

“Producătorii ştiu şi îşi urmăresc interesul. Interesul lor e să vândă şi ca atare fac alimente sărate, că alea plac. Sărate, dulci şi grase. Aici e marea problemă. Dacă ne referim la un regim de viaţă sănătos, ştim că un regim de viaţă sănătos este cel bazat pe dieta mediteraneană. Şi acest lucru este demonstrat şi supra-demonstrat la nivel populaţional prin studii mari. Dieta mediteraneană - dieta românească. Se suprapun în vreun fel? De niciun fel, nimic”, a adăugat Dragoş Vinereanu.  

Șeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar spune că grăsimile saturate sunt cele mai nocive pentru sistemul circulator.  

Prăjim în uleiuri saturate, în grăsimi saturate, grăsimile care sunt cele mai rele pentru sistemul circulator, care se depun în vase şi determină arteroscleroza”, a explicat Dragoş Vinereanu. 

Organizatia Mondială a Sanatatii( OMS) recomandă  limitarea consumului de sodiu la mai putin de 2g pe zi, adică mai putin de 5g pe zi de sare, ceea ce reprezintă cam o lingurita de sare pe zi din toate sursele alimentare. 

În România unul din doi oameni mor din cauza unei boli cardiovasculare, potrivit Conf. Univ. Dr. Alexandra Cucu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din țara noastră, cu peste 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. 

Mai mult de atât, la fiecare 30 de minute, un român face infarct miorcardic, potrvit Fundației Române a Inimii. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite