Cât de îngrijorați ar trebui să fim de epidemia misterioasă din China? Agenții patogeni care provoacă „pneumonie ambulantă”

0
Publicat:

Tot mai multe cazuri de pneumonie în rândul copiilor au apărut în nordul Chinei, iar îngrijorările au crescut, mai ales că pandemia de COVID-19 a început cu o epidemie respiratorie misterioasă care a dus la supraaglomerarea spitalelor.

Tot mai mulți copii cu pneumonie, în Nordul Chinei - Foto Shutterstock
Tot mai mulți copii cu pneumonie, în Nordul Chinei - Foto Shutterstock

Organizația Mondiala a Sănătății a solicitat informații din partea Chinei, pe 22 noiembrie, legate de acest val de pneumonii, însă autoritățile sanitare chineze spun că epidemia se datorează unui număr de agenți patogeni respiratori, potrivit publicației The Conversation. 

Potrivit articolului citat, agenții patogeni care ar putea cauza creșterea numărului de afecțiuni respiratorii în China sunt: mycoplasma, gripa, RSV și adenovirus și Covid. 

Bacteria Mycoplasma 

Bacteria Mycoplasma a provocat focare de boli respiratorii în China începând cu luna iunie a acestui an. Afecțiunile provocate de această bacterie sunt tratate, de obicei, cu antibiotice, iar spitalizarea nu este frecventă.  

Aceasta poate duce la un fenomen numit "pneumonie ambulantă", adică atunci când radiografia toracică arată mult mai rău decât pare pacientul. 

Însă, unele rapoarte din Taiwan arată că există un nivel ridicat de rezistență la antibiotice pentru Mycoplasma, ceea ce ar putea explica de ce aceasta provoacă mai multe internări în spital. 

Gripa 

Deși în primii doi ani de pandemie numărul cazurilor de gripă a scăzut, din cauza măștilor, distanțării fizice și a altor măsuri, infecțiile gripale au tendința de a reveni, de când lucrurile au revenit la normal.  

Copii cu vârste sub cinci ani și persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile în fața gripei, iar acest lucru poate explica numărul spitalizărilor în rândul copiilor. 

Virusul sincițial respirator și adenovirusul 

Virusul sincițial respirator (VSR) poate fi, de asemenea, grav la copii și, ca și gripa, a dispărut aproape complet în primii doi ani ai pandemiei. Dar acum circulă pe scară largă.

De asemenea, adenovirusul, care poate provoca o serie de afecțiuni, inclusiv gastroenterită și o boală asemănătoare gripei, a fost, de asemenea, raportat ca fiind un factor care contribuie la actualul focar din China.  

Rapoartele arată că aceste simptome se regăsesc în cazul copiilor spitalizați în acea regiune din China, potrivit sursei citate anterior. 

Covidul și pneumonia 

Și virusul SARS-CoV-2 poate provoca pneumonie, însă mai puțin în cazul copiilor. 

Acest virus poate provoca „pneumonie ambulantă” la copii, din ceea ce au constat medici la începutul pandemiei. 

De altfel, SARS-CoV-2 provoacă mai multe decese la copii decât gripa, deci poate fi explicație pentru supraaglomerarea observată în spitale din China.

Mai mult decât atât, unele cercetări arată că virusul responsabil de Covid provoacă o disfuncție imunitară după infecție, lucru care ar putea explica creșterea neașteptată a altor infecții, inclusiv a infecțiilor streptococice și a Mycoplasmei, de la pandemie încoace. 

Suprainfecțiile 

De cele mai multe ori, avem de-a face cu spitalizarea atunci când este vorba de o suprainfectare a organismului. Nu puține au fost cazurile în care oamenii erau infectați cu SARS-CoV-2 și cu alte bacterii sau viruși în același timp, ceea ce poate explica, de asemenea, gravitatea epidemiei actuale.

Un studiu, citat de The Conversation, a arătat că infecția cu SARS-CoV-2 și Mycoplasma este foarte frecventă și duce la complicații mai grave. 

Ar putea fi vorba de o nouă pandemie? 

Analizând raporatele privind focarele de îmbolnăviri nespecificate de tip gripal și pneumonie, împreună cu cauzele cunoscute ale gripei A și B, SARS-CoV-2, RSV, pertussis (tuse convulsivă), adenovirus și Mycoplasma, se observă o creștere a numărului de boli respiratorii în acest an în China, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Dar, la nivel global, rapoartele arată o scădere a acestor afecțiuni față de anul trecut. Astfel, se confirmă că această țară se confruntă cu mai multe boli respiratorii decât se aștepta. 

Numărul mare de afecțiuni respiratorii înregistrate în rândul copiilor, în Nordul Chinei, ar fi putut reprezenta un motiv de îngrijorare dacă acestea nu ar fi avut o cauză cunoscută. Datele arată că nu este vorba de un virus nou, ci de mai mulți agenți patogeni cunoscuți. 

Însă, există motive de îngrijorare în legătură cu potențialul pandemic al virusului care provoacă gripa aviară, care poate suferi mutații pentru a deveni ușor transmisibil la om. Chiar dacă un epicentru al gripei aviare a fost în trecut China, răspândirea virusului H5N1 s-a mutat în America, Europa și Africa. 

Anul acesta, China a raportat însă mai multe cazuri de gripă aviară la oameni, inclusiv H3N8, H5N1, H5N6 și H9N2. Acest virus are o probabilitate mai mare de mutații, cu focare mari la păsări și mamifere, care pot duce la un nou virus gripal pandemic. 

Noii viruși reprezintă o amenințare, potențialul pandemic este însă cel mai mare pentru agenții patogeni care se răspândesc pe cale respiratorie și care pot provoca pneumonie.  

Chiar dacă situația actuală din China nu pare a fi o nouă pandemie, trebuie să tratăm cu atenție grupurilor de pneumonie nediagnosticate, pentru a avea mai multe șanse de a preveni o următoare epidemie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite