Medic nutriționist, avertisment despre o intoleranță tot mai agresivă: „A devenit inamicul sănătății noastre!”

0
Publicat:

Un cunoscut medic nutriționist din România avertizează despre „o intoleranță la modă”. După „epidemia” de intoleranțe la gluten și lactoză, histamina a devenit inamicul sănătății noastre, susține dr. Mihaela Bilic.

Histamina poate provoca alergii FOTO: Arhivă, Adevărul
Histamina poate provoca alergii FOTO: Arhivă, Adevărul

Erupțiile cutanate, durerile de cap și inflamația mucoasei nazale pot fi semne ale unei posibile intoleranțe la histamină, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Ce e histamina?  O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat”, susține dr. Bilic.

Potrivit medicului, histamina este un „neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier”.

Înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul, precizează dr. Mihaela Bilic.

„Există intoleranță la histamină? În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge”, precizează medicul nutriționist.

Atunci când există histamină în exces apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații, avertizează medicul Mihaela Bilic. 

De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic)”, explică dr. Bilic.

Medic: De cele mai multe ori problemele sunt emoționale, nu alimentare!

De subliniat, susține medicul, este faptul că intoleranța la histamină „este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc”. 

Concluzia medicului nutriționist este aceea că „intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate!”.

„Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ou. Înainte să dați vina pe mâncare, faceți <curățenie> în viața voastră, de cele mai multe ori problemele sunt emoționale/sufletești, nu alimentare!”,a  încheiat dr. Mihaela Bilic.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite