Continuă protestele în sistemul bugetar. Polițiștii din Penitenciare: „Ne cerem scuze românilor că nu îi putem păzi de hoții din Guvern”

0
Publicat:

Angajați din domenii importante din sistemul bugetar continuă seria protestelor, iar situația pare să escaladeze, în timp ce guvernanții nu oferă soluții nemulțumirilor acestora. 

Proteste ale polițiștilor - Foto Facebook SNPPC
Proteste ale polițiștilor - Foto Facebook SNPPC

Joi, 14 decembrie, vor continua protestele atât polițiștii și personalul auxiliar din Poliție, cât și cei din Administrația Penitenciarelor. Mai mult decât atât, grefierii spun că vor suspenda astăzi, timp de 4 ore, activitatea la nivelul tuturor instantelor. Totodată, salariații din Direcţiile de Sănătate Publică intră în a patra a săptămână de protest. 

Închisori nepăzite de Crăciun și Revelion 

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că polițiștii de penitenciare vor lăsa închisorile nepăzite de Crcăciun și Revelion, în semn de protest. 

Păzim România de tâlhari, dar ne cerem scuze românilor că nu  ii putem păzi de hoții din Guvern.”, transmit polițiștii de pentineciare . 

Nemulțumirea acestora este legată de majorarea de 100 de lei a salariilor, promisă de guvern și vor deblocarea legii salarizării unitare, deblocarea normelor de echipare și de hrană, dar și eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat. 

Polițiștii de penitenciare refuză să mai intre în serviciu, iar in zilele care urmează vor refuza să mai primească infractori, să acorde vizite deținuților, iar de Crăciun și de Revelion vor lăsa pușcăriile nepăzite.”, informează comunicatul sindicatului. 

Totdată, aceștia reclamă „lipsa de  interes a guvernanților” față de angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională și spun că acest lucru „afectează calitatea serviciilor oferite cetățenilor de aceste instituții fundamentale ale statului, făcându-le neatractive, spre bucuria infractorilor care ușor, ușor pun stăpânire pe România”. 

Activitatea instanțelor de judecată suspendată timp de patru ore 

Potrivit unui comunicat al Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, joi, 14 decembrie, va fi suspendată activitatea în toate instanțele de judecată și parchetele din țară, pentru patru ore, între 10:00 și 14:00. 

Puterea executivă subminează puterea judecătorească! E timpul ca acest Guvern să plece. Demisia!”, strigă grefierii. 

Protestele grefierilor sunt tot mai ample, iar situația ar putea escalada. Sindicaliștii spun că „gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete.”, în cazul în care Guvernul va adopta un act normativ care va înrăutății situația angajaților din sistemul judiciar. 

Grefierii vor să primească salariile integral și să se asigure fonduri pentru drepturile salariale restante. 

Mai mult decât atât, proiectul de Ordonanță de Urgență, care va fi discutat astăzi de către Guvern, prevede plata sumelor restante pentru acești salariați prin  titluri de plata care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanțelor, eșalonat pe o perioadă de 7 ani, în tranșe anuale egale, titluri care nu sunt purtatoare de dobânzi si pe durata eșalonării fiind interzisă executarea silită. Grefierii nu sunt de acord cu acest mod de recuperare a salariilor restante. 

Sindicatul Dicasterial reprezintă peste 7500 de membri de sindicat, personal auxiliar de specialitate și conex. 

Polițiștii protestează în fața MAI 

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Auxiliar transmite că, în a patra zi de protest, vor picheta sediul MAI, de la ora 13:00. 

Nu trebuie să ne resemnăm și să acceptăm sfidarea, nu trebuie să acceptăm umilirea la care suntem supuși, din nou, prin proiectul OUG ,,trenuleț”, pus în transparență publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, care propune măsurile fiscal-bugetare pentru 2024!”, transmit sindicaliștii din Poliție, la rândul lor. 

Aceștia sunt nemulțumiți de majorarea de doar 5% a salariului și spun că aceasta nu acoperă decât parțial inflația. 

Raportată la salariul de funcție al unui polițist debutant, indexarea de 5% înseamnă o ,,majorare” batjocoritoare, de 30-35 lei. ”, informează comunicatul.  

Polițiști din aproape toată țara vor participa la protest. Printre revendicări se numără: o nouă Lege a Salarizării, actualizarea salariilor de la începutul anului, asigurarea protecției juridice a polițistului, modernizarea Statutului polițistului, actualizarea normei de hrană și a normei de echipare, actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică, dar și a prețului pentru chirie. Sindicaliștii cer și indexarea pensiilor militare de stat conform celor din sistemul de pensii publice, dar vor să obțină și dreptul constituțional la grevă.   

În lipsa unor soluții, sindicaliștii amenință că vor „boicota” cele patru sesiuni de alegeri de anul viitor, adică nu vor asigura paza, ordinea, siguranța publică la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare si prezidentiale. 

Angajații DSP, în a patra săptămână de proteste 

Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică sunt în cea de-a patra săptămână de protest și amenință cu greva generală, dacă nu le vor fi majorate salariile. Salariații DSP vor să primească salarii ca angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, până pe 15 decembrie, în acest mod „s-ar repara nedreptatea făcută în luna noiembrie”, conform sindicaliștilor. 

Salariaţii din Direcţiile de Sănătate Publică intră în a 4-a săptămână de proteste, după nedreptatea făcută în data de 14 noiembrie când Parlamentul României a respins amendamentul propus de Sindicatul Naţional Forţa Legii, prin deputatul Ringo Dămureanu. Amendamentul solicitat de salariaţii din DSP-uri prevedea asimilarea salariilor cu cei din aparatul de lucru al Guvernului, aşa cum a fost aprobat pentru salariaţii din CNASS”, a afirmatMarius Nicolae Sepi, reprezentant al Sindicatului Naţional Forţa Legii, potrivit News.ro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite