Lista vaccinurilor compensate pentru adulți. La cât timp ar trebui să repetăm imunizarea

0
Publicat:

De la începutul lunii decembrie, o serie de vaccinuri sunt compensate și pentru adulți. În listă se află seruri care ne apără de pneumonie, varicelă, meningită sau de cancerul de col uterin. Medicii atrag atenția că unele vaccinuri făcute în copilărie trebuie repetate pentru că își pierd efectul.

Vaccinuri compensate pentru adulți din luna decembrie - Foto Arhiva
Vaccinuri compensate pentru adulți din luna decembrie - Foto Arhiva

Începând cu 1 decembrie, mai multe vaccinuri sunt compesate pentru persoanele adulte, unele 100%, în timp ce altele doar 50%. Serurile se eliberează de către farmaciile aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate pe baza rețetei electronice prescrisă în regim compensat de medicul de familie sau medicul specialist. Persoanele care sunt în anumite categorii de risc, dar și cele cu vârsta de peste 65 de ani vor beneficia de gratuitate pentru unele vaccinuri.

Ce vaccinuri sunt compensate sau gratuite

Lista vaccinurilor compensate la adulți și procentul de compensare al fiecărui vaccin:

• vaccinul pneumococic – compensat 100%

• vaccinul meningococic – compensat 100%

• vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani

• vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%

• vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%

• vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%

• vacinul varicelic – compensat 100%.

Nu am revenit la rata de vaccinare dinaintea pandemiei

Raportul UNICEF din 2023 arată că țara noastră nu a reușit să revină la rata de vaccinare a copiilor de dinainte de pandemie. De exemplu, în cazul vaccinului împotriva difteriei și a tusei convulsive, care este folosit la nivel global ca un indicator al acoperirii vaccinale, rata a ajuns la 89%, cu 7% mai puțin decât înainte de pandemie.

Barometrul de Sănătate Publică 2023 arată că 43,2% dintre români au multă încredere în vaccinuri, iar alți 12, 4% au foarte multă încredere. La polul opus, 26,4%, au foarte puțină încredere, iar 17,6%, au puțină. Proporția celor care sunt net împotriva vaccinării pare să rămână constantă – 18%.

Peste 50% dintre respondenți apreciază că vaccinurile făcute în copilărie protejează pe tot parcursul vieții, doar 23,4% au cunoștință de faptul că unele ar trebui reluate și completate.

După pandemie, încrederea românilor în vaccinurile pentru copii a scăzut cu 10%, mai arată raportul UNICEF, iar unul din motivele pentru care încrederea în vaccinuri a scăzut este legat de informațiile vehiculate despre vaccinul anti - COVID.

Destul de mulți nu erau mulțumiți că vaccinarea nu oferea o protecție față de îmbolnăvire de peste 80%, cum eram obișnuiți în cazul vaccinurilor clasice”, explică vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, profesorul universitar dr. Emilian Popovici pentru „Adevărul“.

De ce trebuie să ne vaccinăm ca adulți

Vaccinurile sunt singura măsură de prevenție care este 100% direcționată pe anumite afecțiuni, în rest avem măsuri cu un caracter mai general. Este important să ne vaccinăm pentru a preveni îmbolnăvirile și pentru a evita toate neajunsurile pe care o îmbolnăvire le aduce, pentru că discutăm despre boli infectioase. Aș dori să atrag atenția că nu există boală infecțioasă fără complicații și fără decese”, a adăugat profesorul universitar.

Mai mult decât atât, medicul avertizează că unele dintre vaccinuri „își pierd în timp, progresiv, capacitatea de protecție”.

Studiile ne arată că la un anumit interval de timp, de exemplu de 5 ani, 10 ani, 15 ani, se modifică titrul protector și protecția conferită de vaccin. De exemplu, la vaccinarea tetanică și difterică, majoritatea persoanelor fac ultimele doze la 14 ani. Foarte puțini oameni știu că după trecerea unui interval de timp de 10 ani, titrul protector scade, de aceea este absolut necesar un rapel la 10 ani de la ultima vaccinare, respectiv la vârsta de 24 de ani”, completează dr. Emilian Popovici.

În plus, vaccinul pneumococic este recomandat copiilor și persoanelor de peste 65 de ani, pentru că „după această vârstă sistemul imunitar începe să fie deficitar, progresiv, pe măsură ce se înaintează în vârstă”, potrivit medicului.

Prețul vaccinurilor compensate

Cel mai scump vaccin care va fi compensat penru persoanele adulte vulnerabile este cel împotriva cancerului de col uterin, vaccinul HPV costă aproximativ 650 de lei.

Vaccinul pneumococic are un cost de 281 de lei, iar vaccinurile meningococice au prețuri care variază între 220 și 478 de lei.

Costul pentru vaccinul care ne protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă este de 120 de lei, în timp ce vaccinul ROR costă aproape 74 de lei.

Prețul vaccinului varicelic este de 206 lei, iar cel pentru Hepatita B este de aproape 48 de lei pentru copii și 66 de lei pentru adulți.

Din luna octombrie a fost compensat și vaccinul gripal pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite