Polițiștii, angajații din Sănătate și cei ai Institutului Național de Statistică fac grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din mai multe domenii din sistemul public, refuză să mai lucreze din cauza salariilor și a majorării de doar 5%. Polițiștii au protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor, iar polițiștii locali vor sporuri pentru munca desfășurată în weekend.

Protestele se extind în sistemul public - Foto Inquam Photos Octav Ganea
Protestele se extind în sistemul public - Foto Inquam Photos Octav Ganea

Această săptămână a început în forță cu protestul anunțat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), polițiștii au transmis că vor protesta pentru patru zile la rând. Nemulțumirea lor este legată de proiectul de buget care prevede o creștere de doar 5% pentru bugetari. E "o bătaie de joc de genul <Nicule, mai dă-le, mă, 100 de lei!>", spun sindicaliștii. 

Tot majorarea salarială de 5% îi scoate în stradă și pe angajații din Sănătate. Astăzi, 11 decembrie, și 900 de salariați din INS au întrerupt lucrul, fiind nemulțumiți tot de salarii, iar angajații DSP au început a patra săptămână de proteste. 

Și grefierii vor continua să protesteze pentru a-și primi integral drepturile salariale. 

Polițiștii protestează în fața Ministerului Finanțelor 

Astăzi au început cele patru zile de proteste ale polițiștilor, nemulțumiți de creșterile salariale anunțate de Guvern. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis: „Luni 11.12.2023 ora 13.00 va aşteptăm la protest la Ministerul de Finanţe. Unitatea şi solidaritatea trebuie să învingă! Guvernul a aruncat "pe piaţă" proiectul de OUG pe măsuri fiscal-bugetare, care prevede doar 5% pentru bugetari, implicit pentru MAI. O bătaie de joc de genul " Nicule, mai dă-le mă 100 de lei!" Poliţişti debutanţi vor fi umiliţi fiind plasaţi 30-40 lei peste viitorul salariu minim. Pentru poliţiştii aflaţi în prag de pensie, încă o abureală de doi bani. Nu mai spunem de umilirea continuă a personalului contractual. Luni, marţi, miercuri, joi, vom ieşi în stradă. Am notificat deja pentru MAI, Finanţe, Muncă şi Guvern. Mobilizaţi-vă! Luaţi legătura cu liderii teritoriali şi veniţi la protest", potrivit Agerpres.  

Polițiștii locali vor spor pentru munca desfășurată în weekend 

Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală solicită guvernanţilor introducerea personalului din Poliţia locală ca beneficiar al sporului de 75% pentru munca desfăşurată în weekend şi sărbători legale, alături de celelalte categorii din domeniul apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, potrivit unui comunicat. 

Aceștia au lansat  campania "Şi noi existăm", prin care evidențiază că Poliția Locală este unica structură bugetară din România care își desfășoară activitatea în weekend fără a primi spor pentru acest lucru. 

Astfel, polițiștii locali vor purta o banderolă albă în timpul turelor desfășurate sâmbătă, duminică sau de sărbătorile legale, în semn de protest. 

 Salariații DSP, în a patra săptămână de proteste 

Angajații  Direcţiilor de Sănătate Publică continuă protestele. Aceștia au intrat în a patra săptămână de astfel de acţiuni.   

Reprezentantul Sindicatului Naţional ”Forţa Legii”, Marius Nicolae Sepi, a transmis că cei 4.100 de salariați cer ca până în 15 decembrie să fie emisă o OUG prin care să fie asimilaţi cu colegii din Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, s-ar repara nedretatea din luna noiembrie. 

Potrivit lui Marius Sepi, angajații nu vor să-și mai îndeplinească activitățile din fișa postului și sunt decişi să-şi suspende contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu. 

900 de angajați ai INS au refuzat să muncească astăzi  

Aproape 900 de salariați ai Institutului Naţional de Statistică din Bucureşti şi din ţară, au întrerupt lucrul, luni, ca protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic.

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, luând act de acţiunile de protest spontan demarate în data de 23.11.2023 de salariaţii din Institutul Naţional de Statistică (INS), sediul central şi Direcţiile Teritoriale de Statistică, informează că astăzi, 11.12.2023, şi-au declarat şi asumat prin semnătură intenţia de a nu-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central şi teritorial, în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic", conform comunicatului confederaţiei sindicale. 

Sindicaliștii spun că refuzul de a munci pentru o zi reprezintă doar un avertisment al acestor angajați, având în vedere că anul viitor, 2024, va fi an electoral, iar alegerile nu vor putea fi organizate fără ajutorul INS. Aceștia cer o întâlnire de urgență cu prim ministrul Marcel Ciolacu. 

Sindicaliştii de la Federaţia ''Solidaritatea Sanitară'' vor protesta pe 20 decembrie 

Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, au anunțat că vor protesta în fața  Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor în data de 20 decembrie, pe fondul nemulţumirilor faţă de intenţia autorităţilor de a acorda o creştere salarială de numai 5% angajaţilor din sănătate. 

Intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care, pentru anul 2024, să acorde o creştere salarială de doar 5% angajaţilor din sănătate este departe de aşteptările lucrătorilor din Sănătate. Această creştere de 5% este în fapt mai mică, întrucât se aplică doar pentru salariu de bază, sporurile rămânând în continuare îngheţate. Prin urmare, în cazul lucrătorilor din Sănătate care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, care lucrează în ture sau în zile nelucrătoare sau care efectuează gărzi, acest procent de 5% ajunge în anumite cazuri şi la 2,5% raportat la venitul lor salarial. Acest procent de 5%, respectiv 2,5% în anumite cazuri, nu acoperă nici pe departe nivelul erodării puterii de cumpărare a salariilor generată de inflaţie şi menţine angajaţii din sănătate în situaţia unei continue scăderi a salariilor reale", transmite un comunicat al Federaţiei. 

În situaţia în care, până la această dată, Guvernul va publica Ordonanţa de Urgenţă în discuţie, formele de manifestare a protestelor vor fi reevaluate. Precizăm că în această perioadă toate sindicatele membre "Solidaritatea Sanitară" se află în cea mai amplă campanie de obţinere a drepturilor prin intermediul instanţelor de judecată, utilizând platforma dedicată acestora (https://drepturi.solidaritatea-sanitara.ro/), dezvoltată de Federaţia "Solidaritatea Sanitară", se adaugă în comunicatul de presă. 

Aceștia vor adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii şi acordarea drepturilor salariale aferente acesteia începând cu 1 ianuarie 2024, incluzând raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată.  

Protestele grefierilor blochează ședințele de judecată 

Grefierii vor participa doar la ședințele de judecată urgente. Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” a anunțat intrarea în grevă, începând de luni, 11 decembrie, pe o perioadă nedeterminată, a personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțe și Parchete.  

În data de 9 decembrie 2023, ora 19.00, s-a întrunit, în regim de urgență, Adunarea generală extraordinară a SNGJ Dicasterial, care a hotărât ca, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete să adopte ample forme de protest, constând în asigurarea exclusiv a urgențelor, reducerea programului de lucru cu publicul, neefectuarea de ore suplimentare pentru finalizarea lucrărilor, neasigurarea permanențelor și întreruperea totală a activității în instanțe și parchete în ziua în care se va vota bugetul pentru anul 2024”, se arată într-un comuniat al sindicatului.  

Și angajații TESA din Sănătate anunță proteste 

Marți, 12 decembrie, vor protesta în fața Ministerului Sănătății angajații TESA din Sănătate, aceștia vor salarii cu 25% mai mari, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate.  Salariații vor protesta între orele 12:30 și 14:30 în fața Ministerului Sănătății.  

Sindicaliștii vor creșterea salariilor cu 25%, așa cum a fost aprobată pentru personalul Caselor de Asigurări de Sănătate, dar și eliminarea completă a discriminării personalului TESA, în noua lege a salarizării.  

„Conform intelegerii, ministrul Alexandru Rafila va primi o delegatie a UNIUNII TESA  intre orele 14-14.30. Demonstratia are loc ca o reactie de sustinere a protestelor colegilor nostri din tara ,proteste incepute dupa ce Guvernul a decis majorarea salariilor doar pentru personaluL CAS. Timp de 7 ani de zile personalul TESA a fost continuu discriminat de actuala lege a salarizarii.”, informează comunicatul emis de Uniunea Sindicală TESA.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite