Video LIVE TEXT Greva din educație, ziua a VIII-a. Sindicalist: Protestul continuă, este obligația lui Klaus Iohannis să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații în Educație au intrat în a doua săptămână de grevă generală, după ce negocierile cu guvernanții nu au ajuns la un punct comun. Guvernul a decis să ofere prime în loc de salarii mai mari, iar în acest context sindicaliștii anunță că examenele naționale ar putea fi amânate.

Amânarea examenelor naționale este posibilă / Foto: Arhivă
Amânarea examenelor naționale este posibilă / Foto: Arhivă

UPDATE 18.59 Peste 2.200 de dascăli au protestat în centrul Sucevei și în fața partidelor de la guvernare

Alături de dascălii din Suceava au fost și elevi, care au ținut să participe la protest. Oamenii au mărșăluit prin centrul orașului și au cerut salarii mai mari și investiții în școli.

Continuă protestele cadrelor didactice în stradă, la Suceava. Luni, 29 mai 2023, s-au strâns peste 2.200 de angajați ai școlilor din județ și au protestat pe Esplanada Casei Culturii, dar și în fața sediilor PSD și PNL – partide aflate la guvernare.

A fost un protest de amploare, traficul fiind blocat pe mai multe artere din centrul Sucevei. Protestatarii au fost însoțiți de jandarmi, pentru a se preveni incidentele.

Dascălii au protestat minute în șir la sediile celor două partide de guvernare strigând la unison: „Sunteți de vină că școala e o ruină“.

Ei au venit la protest înarmați cu pancarte, vuvuzele, portavoci și fluiere, tocmai pentru a fi mai bine auziți. Alături de aceștia au protestat și elevi, în semn de sprijin față de dascălii lor. 

Angajații din școli spun că le-a ajuns cuțitul la os și că vor protesta până când revendicările le vor fi rezolvate. Printre acestea se numără: salarii mai mari, realizarea de investiții în școli, dar și luarea unor măsuri pentru ca profesorii să nu mai cadă victime elevilor. Detalii aici

UPDATE 18.29 Concluziile primei discuții privind noua lege a salarizării. Budăi: Vom discuta pe grilele de salarizare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că a avut o discuție constructivă cu sindicatele din învățământ, susținând că s-a agreat începerea discuţiilor tehnice pe grilele de salarizare, pornind de la principiile enunţate de liderii sindicatelor. 

„De remarcat că am avut o discuţie constructivă astăzi. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare”, a spus ministrul Muncii în urma discuției cu sindicaliștii din Educație.

UPDATE 18.09 Sindicalist în Educație: Le-am propus să acorde o majorare salarială până la finele anului. Ce se spune despre examene

Liderii sindicatelor din educaţie au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului" .

De asemenea, sindicaliştii au anunţat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui României să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

UPDATE 17.49 Deca: Nu suntem încă în situația de a modifica datele examenelor. Ce le transmite profesorilor

  Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.  Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei.

UPDATE 17.21 Mesaje de la protestul profesorilor din Iași. Câteva autocare vor pleca spre București FOTO

Greva cadrelor didactice din mediul preuniversitar a continuat și luni, 29 mai 2023. Astfel, mii de persoane s-au adunat în centrul Iașului pentru a se face auzite. Cei prezenți la protest au punctat că nu sunt de acord cu propunerile venite din partea Guvernului României. Astfel, dascălii susțin că oferta venită din partea oficialilor este ,,o bătaie de joc" și că nu vor accepta să fie luați peste picior. „Sistemul de învățământ românesc este plin de neajunsuri iar salarizarea este o mare problemă pe care o întâmpinăm. Nu este normal ca un debutant să primească 2.400 de lei. Cu toții avem rate, avem facturi și copii și ne dorim să putem trăi liniștiți, să ne facem meseria. Dar, totodată ne dorim să fim plătiți pentru cât muncim, să fim luați în serios. Dacă va fi cazul, datele examenelor naționale cu siguranță vor fi decalate“, a declarat o profesoară din Iași, prezentă la protestul din centrul orașului.

UPDATE 15.49 Marius Nistor, liderul federației sindicale din învățământ Spiru Haret, a anunțat după discuțiile cu ministrul Muncii că, greva va continua și că „în momentul de față nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine. Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic”.

În urma întâlnirii de astăzi, ministrul Muncii trebuie să prezinte premierului propunerea garantării că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. „Așteptăm cât mai repede un răspuns din partea guvernului. Dar oamenii așteaptă un act normativ care să statueze ceea ce am prezentat”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

UPDATE 15.02 2.000 de cadre didactice în stradă, la Galați: „Nu suntem super eroi, suntem oameni normali cu nevoi și probleme”

Marș și miting de amploare pe străzile orașului Galați. 2.000 de cadre didactice au cerut majorarea salariilor, plata orelor suplimentare și acordarea sporurilor pentru condiții de muncă.

Participanții la protest au mărșăluit pe străzile Galațiului, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe Brăilei şi Domnească, până în fața Palatului Prefecturii unde au cerut ca drepturile lor să fie respectate de guvernanți. Protestatarii au purtat pancarte cu diverse mesaje la adresa guvernanților și au scandat „Unitate!” și ”Demnitate”.

UPDATE 15.00 Înscrierea la BAC, aproape imposibilă. „Îi primim și vedem ce facem după. Să nu ne batem joc de părinți și copii!”

Profesorii se află în a șasea zi de grevă generală, spiritele se încing în rândul părinților, elevii din anii terminali se întreabă dacă și când susțin examenul. Deși profesorii, unii, au decis să le încheie mediile elevilor aflați la final de liceu, înscrierea tot nu se poate face.

Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina este cea mai mare unitate școlară din județul Olt, având elevi de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a. Aici, peste 80% din personal este în grevă, spune directorul Christian Ionescu. Cu toate acestea, profesorii au încheiat mediile elevilor de clasa a XII-a, însă nici așa nu se poate realiza înscrierea la Bacalaureat.

UPDATE 14:25 Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit pentru prima dată despre greva generală a profesorilor. Ea a transmis că, în cazul în care negocierile cu Guvernul nu vor avea succes, anul școlar ar putea fi prelungit, iar structura acestuia modificată.

UPDATE 13:25 Purtătorul de cuvânt al PSD susține că Guvernul și sindicatele din învățământ trebuie să se găsească „undeva la mijloc” în ceea ce privește negocierile privind salariile profesorilor. Radu Oprea a punctat că Executivul „trebuie să vină cu o propunere corectă”.

UPDATE 13:10 Peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar ieşean protestează în faţa Prefecturii Iaşi în semn de nemulţumire faţă de salarii, din cauza numărului mare de participanţi circulaţia în zona centrală a oraşului fiind permisă doar tramvaielor.Protestatarii din învăţământul preuniversitar, membri ai mai multor confederaţii sindicale din Iaşi şi judeţ, şi-au început manifestaţia cu melodia "O lume minunată". Ei spun că nu se vor întoarce în şcoli până când Executivul nu le va soluţiona revendicările salariale.

UPDATE 13:00 Aproape o mie de cadre didactice şi alţi angajaţi din învăţământ din Alba au participat luni la un marş de protest la Alba Iulia, cel mai mare din ultimii ani organizat în reședința județului.

UPDATE 12:27  Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au solicitat, luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil şi stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.

UPDATE 10:52 Liderii sindicatelor sunt așteptați luni, la ora 14:00, la Ministerul Muncii pentru a discuta despre Legea Salarizării, potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor din Educație (FSE).

Reamintim că în această dimineață sindicaliștii au anunțat că examenele naționale ar putea fi amânate. „A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la Digi24.

Acesta a spus că propunerile Executivului sunt insuficiente și că parlamentarii nu își dau seama de amploarea nemulțumirilor la nivel național în sistemul de învățământ preuniversitar. „Cred că nu și-au imaginat că se poate ajunge aici. Nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate, că putem fi susținuți de părinți și nu numai, dar parcă au vrut să vadă dacă ce se întâmplă în momentul de față este posibil. Așa au început discuțiile cu ei. Nu înțeleg că această categorie socio-profesională are orgoliul ei, demnitatea ei, și nu poate accepta firimituri sub formă de vouchere sau carduri, atât timp cât a observat că statul român nu a avut nicio reținere să crească salariile în alte domenii. Nu avem nimic cu nimeni, dar oamenii văd și pot să filtreze informațiile care apar și să ia decizii în cunoștință de cauză”, susține Marius Nistor.

Întrebat despre cum vor continua negocierile cu Guvernul, Marius Nistor a spus că nu este vorba de flexibilitate și că revenidcările sindicaliștilor nu se rezumă doar la creșterea salariilor. „Este vorba de statutul nostru social, al celor din învățământ, de demnitate și respect. Ori până în momentul de față, cadrele didactice și cei care lucrează în sistem au fost jigniți, desconsiderați și bineînțeles ignorați de cele mai multe ori”.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație a spus și că, greva nu trage doar un semnal de alarmă, ci „se dorește un restart la nivelul societății, pentru că educația nu e numai a noastră, ci a tuturor, și în momentul în care noi venim și prezentăm niște nemulțumiri legate nu numai de resursa umană, ci și de celelalte probleme ale sistemului este clar că rezolvarea lor poate influența în bine viitorul a trei milioane de copii”, a adaugă el.

Ministrul Muncii a chemat luni sindicatele din Educație pentru a discuta despre Legea Salarizării.

Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie începând de azi, 29 mai, la examenul de Bacalaureat 2023. Potrivit Ministerului Educației, tinerii trebuie să completeze o cerere-tip de înscriere. „Înscrierea la sesiunile examenului național de bacalaureat 2023 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 29 mai – 7 iunie 2023 – pentru sesiunea iunie-iulie, respectiv 17-24 iulie 2023 – pentru sesiunea august-septembrie (…)”, se arată în documentul primit de inspectoratele școlare.  

Calendar examen Bac 2023

29 mai—7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D

19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendar examen Bac 2023 sesiunea de toamnă

17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D

10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite