Ce calcule își fac partidele după blocarea rocadei premierilor. Următoarea încercare, la final de iunie SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe masa Coaliției sunt mai multe scenarii de reîncercare a schimbării premierilor, însă nu mai devreme de final de iunie, fiind luată în calcul și varianta lunii septembrie, deși în interior sunt presiuni pentru tranșarea cât mai repede a situației.

Schimbarea premierilor, blocată de greva generală FOTO Inquam Photos
Schimbarea premierilor, blocată de greva generală FOTO Inquam Photos

Nicolae Ciucă a venit vineri dimineață, într-o conferință de presă alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, pentru a anunța amânarea schimbării premierilor până la rezolvarea problemelor stringente, cea mai importantă fiind încetarea grevei profesorilor. Ciolacu a considerat decizia drept „una corectă“ și asumată de toți liderii Coaliției.

Însă discuțiile despre momentul prielnic pentru o nouă încercare de schimbare a premierilor au început să circule atât în PNL, cât și PSD, la doar câteva ore de la eveniment, în partide existând semne de întrebare dacă într-adevăr aceasta se va produce sau Coaliția se va confrunta de acum înainte cu un șir de crize.

Problema grevei și a banilor din PNRR

În scenariul cel mai optimist, noua fereastră de oportunitate pentru realizarea rocadei este final de iunie, început de iulie. Așadar, acest lucru ar însemna că Puterea reușește să finalizeze reforma pensiilor speciale, unde proiectul e blocat la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, pentru că Ministerul Muncii duce cu zăhărelul aleșii că le trimite forma finală de aprobare. De asemenea, alte două legi importante, care sunt tot parte a PNRR, sunt cele pentru modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, întoarse în Parlament de CCR. Perioada iunie-iulie e oportună și pentru că ar fi înainte de finalizarea schiței noii legi a salarizării, despre care Coaliția deja consideră că va duce inevitabil la discuții cu sindicatele.

Un semnal încurajator a fost transmis dinspre PSD: ar fi gata să cedeze Transporturile, deci să nu mai fie nevoie de renegocierea protocolului. Însă tot ar urma să dispară două ministere, prin comasarea cu altele: adică Sportul va fi alipit Familiei, iar Antreprenoriatul va ajunge la Economie.

O altă variantă, în toamnă

Celălalt scenariu e cu o rocadă târzie, la început de toamnă. Însă o asemenea amânare duce la creșterea suspiciunilor în Coaliție și la apariția de tensiuni în fiecare din marile partide. Surse din conducerea PSD susțin că liderii din teritoriu îl împing pe Ciolacu să preia cât mai repede guvernarea, chiar dacă sunt probleme sociale. De asemenea, PSD susține în prezent păstrarea UDMR la guvernare, la mijloc fiind calcule politice, conform acelorași surse.

Pe de altă parte, în PNL sunt nemulțumiri că PSD nu și-a asumat preluarea puterii într-o perioadă de tensiuni sociale, așteptând un moment prielnic, doar ca să-și asume o eventuală „victorie“ la negocierile cu sindicatele. Potrivit unui vicepreședinte al PNL, liderii partidului au fost surprinși că nu au fost anunțați înainte de luarea deciziei privind amânarea rocadei, pentru că mesajul a venit doar după ce informația era publică.

În interiorul formațiunii părerile sunt împărțite. Oamenii din jurul lui Ciucă susțin că partidul poate deține șefia Guvernului oricât e nevoie, inclusiv până la un prim test electoral, dacă PSD nu-și asumă guvernarea, în timp ce alții ar vrea ca PSD să preia șefia Executivul pentru ca partidul, în funcție de situația socio-economică, să poată lua o decizie de posibilă ieșire de la guvernare, în toamnă sau iarnă. Motivul ar fi încercarea de distanțare de PSD, dacă între timp nu se iau măsuri destinate electoratului PNL. Iar în cazul plecării PNL, UDMR este esențial, deoarece PSD va avea nevoie de toate voturile Uniunii, ale minorităților, dar și să mai atragă oameni din afară, pentru a închega o majoritate la limită.

UDMR, câștigător de moment

Partidul condus de Kelemen Hunor pare să fie câștigătorul de moment, în condițiile în care însăși participarea sa la noul Guvern era sub semnul întrebării. Mai mult, o certitudine era că rămâne fără Ministerul Sportului. De asemenea, în condițiile nerespectării protocolului, UDMR riscă să piardă și Dezvoltarea, pentru că la renegociere PNL ar fi dorit portofoliul lor, din moment ce PSD voia Transporturile.

Dintre cei trei lideri ai Coaliției, Kelemen Hunor e cel care a stat departe de discuțiile cu sindicatele, dar și de criticile publice, nefiind asociat cu grupul de guvernanți care nu răspund revendicărilor făcute de protestatari. Mai mult, surse din UDMR susțin că toate situațiile apărute cu tensiunile de la rotativă i-au făcut să fie pregătiți și pentru intrarea în opoziție, fiind puși în fața acestei problematici inclusiv aleșii locali. De altfel, surse politice susțin că la Ministerul Dezvoltării sunt știute deja împărțirile de bani pe „Anghel Saligny“ și din PNDL, miza adevărată fiind acum aprobările proiectelor care sunt la Compania Națională de Investiții.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite