Ligia Deca, despre amânarea examenelor: Structura anului școlar ar putea fi modificată

0
Publicat:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit pentru prima dată despre greva generală a profesorilor. Ea a transmis că, în cazul în care negocierile cu Guvernul nu vor avea succes, anul școlar ar putea fi prelungit, iar structura acestuia modificată. 

Ce spune ministrul despre amânarea examenelor / Foto: Arhivă
Ce spune ministrul despre amânarea examenelor / Foto: Arhivă

„Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm impul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale. Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîcheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a transmis aceasta pentru Observator.

Aceasta a transmis că ministerul va face toate eforturile pentru ca elevii să poată participa la examenele naționale. Când vine vorba de absolvenții care au aplicat la facultăți din străinătate, Deca spune: „Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine”.

De asemenea, Ligia Deca le cere profesorilor să înțeleagă că ministerul face toate eforturile pentru rezolvarea conflictului și că „este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte”. Totuși, ea spune că, „în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”.

Reamintim că angajații în Educație au intrat în a doua săptămână de grevă generală, după ce negocierile cu guvernanții nu au ajuns la un punct comun. Guvernul a decis să ofere prime în loc de salarii mai mari, iar în acest context sindicaliștii anunță că examenele naționale ar putea fi amânate. „A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la Digi24.  

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, amânată, din nou

Ministerul Educației a anunțat, luni, că Evaluarea Națională la clasa a VI-a a fost amânată pentru zilele de 12 și 13 iunie. Este a doua oară când calendarul este modificat din cauza grevei. Examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai.

„Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii“, potrivit ministerului Educației.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite