Marș de protest la Alba Iulia, cu aproape 1.000 de angajați din învățământ: „Uniţi, suntem puternici" VIDEO
0Aproape o mie de cadre didactice şi alţi angajaţi din învăţământ din Alba au participat luni la un marş de protest la Alba Iulia, cel mai mare din ultimii ani organizat în reședința județului.

În Alba sunt în grevă peste 2.000 de angajați dintr-un total de circa 5.000 (aproximativ 43%). Protestul a început în fața Prefecturii Alba și a continuat până în Cetatea Alba Carolina, în fața Monumentului Unirii.
Acesta a fost ales în mod special ca punct final, pentru a arăta că greviştii sunt uniţi şi nu cedează. „Rezistăm", „Unitate", „Nu cedăm" şi „Uniţi, suntem puternici" au fost câteva dintre mesajele afişate sau scandate de către protestatarii veniţi din toate zonele judeţului Alba.
În finalul protestului, strânşi de mâini, oamenii au cântat imnul României, „Deşteaptă-te, române".
„A fost acţiune reuşită. Au venit mult mai mulţi decât am preconizat (600 de persoane - n.r.), ceea ce înseamnă că declaraţiile liderilor nu sunt doar vorbe în vânt. Oamenii s-au săturat de ceea ce se întâmplă cu aşa-zisa ofertă a Guvernului", a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", Bogdan Cârcoană.
Acesta a completat că, în cursul săptămânii trecute în cel puțin jumătate din unitățile de învățământ din județ au fost organizate manifestări de protest. Profesorii participanți la grevă nu au mai rămas în săli de clasă sau în cancelarii, ci au ieșit în curtea sau în fața școlilor.
La jumătatea acestei săptămâni, în județul Alba se aflau în grevă 2.285 angajați, din care 1.768 cadre didactice. Între timp, o parte dintre angajați au renunțat la protest, însă alții s-au alăturat celor aflați în grevă, mai ales după ce au aflat care a fost oferta Guvernului.
Revendicările sindicatelor din Educație
- majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației
- plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic
- acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ
- acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
- creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
- renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.