Înscrierea la BAC, aproape imposibilă. „Îi primim și vedem ce facem după. Să nu ne batem joc de părinți și copii!”

0
Publicat:

Profesorii se află în a șasea zi de grevă generală, spiritele se încing în rândul părinților, elevii din anii terminali se întreabă dacă și când susțin examenul. Deși profesorii, unii, au decis să le încheie mediile elevilor aflați la final de liceu, înscrierea tot nu se poate face.

Perioada de înscrieri se încheie în 7 iunie FOTO: arhiva Adevărul
Perioada de înscrieri se încheie în 7 iunie FOTO: arhiva Adevărul

Teoretic, 29 mai este prima zi destinată înscrierii pentru susținerea examenului de Bacalaureat (înscrierile se fac în perioada 29 mai - 7 iunie). Ministerul Educației a transmis ca directorii să se descurce cu resursa umană aflată la dispoziție (personalul care nu se află în grevă), astfel ca din 29 mai să poată începe înscrierile.  

Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii. Ministerul Educației continuă să comunice cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, au comunicat reprezentanții ME. În școli, în schimb, lucrurile nu sunt nici pe departe la fel de simple. Deși puțini sunt angajații din școli care au renunțat la grevă, înscrierile la BAC tot nu se pot face, chiar dacă mulți profesori aflați în grevă au încheiat mediile elevilor de clasa a XII-a și, cel mai probabil, indiferent de rezultatul negocierilor, la fel vor face și cu cele ale elevilor de clasa a VIII-a, spune un director de școală.

„Nu pot convoca Consiliul Profesoral în perioada de grevă”

Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina este cea mai mare unitate școlară din județul Olt, având elevi de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a. Aici, peste 80% din personal este în grevă, spune directorul Christian Ionescu. Cu toate acestea, profesorii au încheiat mediile elevilor de clasa a XII-a, însă nici așa nu se poate realiza înscrierea la Bacalaureat.

„Avem și o altă problemă, am și semnalat-o Inspectoratului Școlar. Deși mediile sunt încheiate, situația la purtare se validează de către Consiliul Profesoral. Nu pot convoca Consiliul Profesoral în perioada de grevă. Deci teoretic nu este validată situația la purtare a elevilor de clasa a XII-a. Și nu doar la mine. Și urmează cei de clasa a VIII-a, care vor trebui să încheie anul. Probabil că o să încheiem mediile, că așa am făcut și la clasa a XII-a, nu ar fi o problemă, dar nu putem valida situația la purtare întrucât nu putem întruni Consiliul Profesoral. Sunt niște situații pe care trebuie să le rezolve cumva Inspectoratul, Ministerul, să ne comunice punctul lor de vedere”, a declarat prof. Ionescu.

Încheierea mediilor de către profesori, pe de altă parte, a fost un lucru firesc, mai spune directorul. „Ei nu sunt absurzi. După ce i-au dus patru ani, nu se pun în unghii ca să nu încheie situația, dar vedeți că apar alte situații, nu putem să facem validarea situației la purtare întrucât Consiliul Profesoral nu se poate convoca. Eu vă garantez că vor fi încheiate și mediile de la clasa a VIII-a, chiar dacă suntem în grevă. Pentru că, încă o dată, nu ții patru ani copiii și pe urmă le spui că nu te mai interesează ce fac”, a adăugat directorul C.N. „Ion Minulescu” Slatina.

Iar profesorii, deși aflați în grevă, nu au făcut doar asta. Astăzi și mâine, de exemplu, sunt prezenți alături de elevii care luptă să reprezinte județul la Olimpiada Națională „Tinerii dezbat”, faza județeană fiind organizată la C.N. „Ion Minulescu”. „Profesorii fac asta pe bază de voluntariat, nu se iese din grevă. Asta ca să înțeleagă toată lumea că una e să faci voluntar un lucru și alta este să mă oblige cineva să fac ceva”, a mai spus directorul Christian Ionescu.

Directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal atrage atenția, pe de altă parte, că liceenii din ultimul an încheie cursurile pe 2 iunie, prin urmare perioada înscrierilor a debutat chiar înainte de finele anului școlar. Ședința Consiliului Profesoral, la această unitate școlară, este programată pe 31 mai, așa că e greu de spus, astăzi, dacă se va putea susține sau nu, totul depinzând de negocierile între sindicate și guvernanți și de încetarea, sau nu, a grevei generale.  

„Deocamdată situația e neclară. Eu respect colegii mei profesori și personalul nedidactic și didactic auxiliar pentru deciziile pe care le-au luat și și le asumă, sunt de acord cu dânșii, pentru că sunt profesor în primul rând și apoi am funcția d director. Ce vor decide dânșii eu voi pune în practică”, a declarat directorul L.T. „Mihai Viteazul”, prof. Liviu Mitroi. 

Nici la Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina nu au început înscrierile, însă directorul Geanina Pârvu spune că este timp suficient până pe 7 iunie, totul depinzând, însă, de încheierea mediilor. 

La Liceul Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina elevii din ultimul an de liceu au început deja să vină cu documentele. Și aici, aceeași problemă: validarea situației școlare în Consiliul Profesoral, iar Consiliul Profesoral nu se poate întruni pe perioada grevei.

„Mediile nu sunt încheiate în totalitate. Noi avem o echipă și îi înscriem și urmează să definitivăm când se clarifică lucrurile. Îi primim, dacă vin cu cerere, și vedem ce facem după. Adică să nu ne batem joc de părinți și copii. Dacă i-am dus patru ani, trebuie să-i ajutăm să dea și Bacalaureatul”, a declarat directorul unității, prof. Marian Croitoru. În acest liceu majoritatea covârșitoare a profesorilor se află în grevă, un singur profesor, care predă Matematica, alegând pentru o parte din clase varianta predării online, pentru altele - prezența în sala de clasă, a mai precizat directorul Marian Croitoru. 

În județul Olt, peste 75% din personalul din învățământ se află în grevă, iar marți, 30 mai 2023, vor pleca spre București aproximativ 330 cadre didactice, membre ale Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Olt, pentru a  participa la protestul anunțat de cele trei federații sindicale. 

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite