LIVE TEXT Greva din Educație, ziua a XI-a. Ministra Educației: există posibilitatea reprogramării examenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii continuă greva, este anunțul făcut de sindicaliști după consultările de joi cu Guvernul.  Dascălii au respins oferta de a li se mări salariile cu 1.000 de lei brut de la 1 iunie, dar și etapizarea pe trei ani a celorlalte majorări. Cu toate acestea, Guvernul a adoptat astăzi OUG-ul cu oferta.

Profesorii au decis să continue protestele Foto: Octav Ganea
Profesorii au decis să continue protestele Foto: Octav Ganea

UPDATE 17.50 OUG-ul privind creșterea salariilor profesorilor, publicat în Monitorul Oficial. Anunțul, făcut de Ciolacu

Președintele PSD a anunțat că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și cadrului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciolacu a punctat că este nevoie ca această să fie completată de o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ.

„Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 17.45 Probleme privind OUG-ul care crește salariile profesorilor. Avertismentul Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ a avertizat în avizul dat la proiectul de lege care mărește salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic, faptul că forma actului normativ, așa cum a fost înaintat instituției, riscă să fie neconstituțională, dacă nu sunt făcute unele corecturi.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022. Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității. Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul. Detalii aici

UPDATE: 16:15 Ministrul Educației: Dacă protestul continuă, nu vom mai putea evita reprogramarea examenelor

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie. 

„În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea an şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional", a spus Deca, întrebată ce se va întâmpla în cazul în care se va continua greva în educaţie.  

UPDATE 15:44 Iohannis: Guvernul le-a dat tot ce au cerut profesorilor. În ce temei să mai continue greva?

Președintele Klaus Iohannis susține că Guvernul a răspuns la toate solicitările venite din partea profesorilor, prin garanții pe termen, scurt, mediu și lung, și profesorii nu ar mai avea de că rămână în stradă, fiind nevoie să se întoarcă la clase. 

  „Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu, România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primeasăc ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime”, a afirmat șeful statului.  

UPDATE 15:08 Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG

Ministerul Educației a postat pe Facebook mai multe fotografii cu exemple de creșteri salariale ale profesorilor.

Astfel, potrivit instituției, un profesor cu studii superioare, gradul didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime, care are acum 3.985 de lei net va ajunge la suma de 4.707 de lei (fiind vorba de o creștere de 18,1%).

În ceea ce privește un debutant, care are acum un salariu net de 2.376 de lei, instituția arată că salariu va crește cu 24,4% și se va ajunge la suma de 2.956 lei.

UPDATE 13:42 Negocierile s-au încheiat. Greva continuă. Ce spune ministrul Educației

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

Cu toate că profesorii sunt nemulțumiți, ministrul Educației, Ligia Deca, afirmă că prin OUG-ul adoptat, „reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”. „Cu toții am fost martori în ultimele două săptămâni ai unor mișcări de protest în rândul cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim-plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor, demersurile realizate de coaliție și pusesem sau de către guvernul României sunt un semn în acest sens...Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 RON brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 RON brut pentru personalul didactic”, a declarat aceasta.

În plus, ea susține că actul normativ adumă că „aceste creșteri salariale pe noua grilă, care pleacă de la salariul mediu brut, vor fi etapizate în trei tranșe 40 la sută de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranșe să fie egale pe următorii doi”, dar și că impactul bugetar total pe ordonanța de urgență este de aproximativ 2,16 miliarde lei.

UPDATE 13:02 Marius Nistor, înainte de discuțiile cu premierul: Grila de slarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună, acesta este mesajul profesorilor

Marius Nistor, președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii cer ca grila de salarizare să fie aplicată în integralitate din această lună. 

„Am fost chemat la o întâlnire cu primul ministru și urmează să vedem ce anume dorește să ne comunice. Nu am de unde să știu care va fi mesajul său. Toate informațiile vor fi transmise colegilor noștri din teritoriu. Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București, pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de slarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună. Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta”, a spus acesta.

Acesta a fost întrebat e reporteri despre acțiunea Guvernului de a aproba OUG cu majorările salariale respinse miercuri seară de profesori. Sindicalistul a spus că „Este treaba guvernului să ia o decizie. Ei au venit cu o variantă care nu a fost accepată de noi, dar o duc mai departe. Aș putea spune că e prima ofertă mai semnificativă. Dar din păcate, pe fondul nemulțumirilor legitime ale colegilor noștri, așteptările lor au devenit mai mari. Eu știu doar că până în momentul de față oferta înaintată de guvern, acest proiect de OUG, a fost respinsă. Deci mai departe, îi vom consulta, vom discuta cu ei, vom vedea ce anume ni se transmite astăzi și colegii nostri vor stabili ce fac mai departe. Deocamdată este grevă”.

UPDATE 12:26 Declarațiile premierului înainte de consultări

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat înainte de începutul ședinței de Guvern că „educatia nu este doar un drept constituțional, este singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață  într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării”.

El a subliniat că este în continuare deschis a dialog, astfel încât să se rezolve conflictul. „Am convocat această ședință de guvern astăzi, de 1 iunie, o sedință excepțional, păentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întamplat în acești 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechițăți în sistemul educațional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi își desfășoară activitatea în sistemul educațional din România, iar rolul nostru este să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme”.

UPDATE 12:00 Ședință de Guvern de la 12:00

Singurul punct de pe ordinea de zi e adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a majorării salariilor profesorilor, anunţată în urma consultărilor cu sindicatele din Educaţie. 

UPDATE 10:15  Premierul Nicolae Ciucă şi-a programat, joi, noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie

Acestea ar urma să aibă loc la ora 12,30, respectiv ora 19,00. 


Guvernul s-a angajat că astăzi va adopta o Ordonanță de Urgență prin care să mărească salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut și pe cele ale personalului nedidactic, cu 400 de lei, de la 1 iunie, ca soluție de stingere a conflictului de muncă din învățământ. Angajații ar fi rămas în mână cu aproximativ 650 și respectiv 230 de lei lunar.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, a anunţat, după discuţiile de miercuri seară de la Guvern, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de sindicaliștii pe care îi reprezintă.

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă“, a anunțat Marius Nistor.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că oferta de miercuri a Executivului este un pas înainte, dar nu este suficient, iar sindicaliștii pe care îi reprezintă au decis ca greva să continue.

„Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Ei nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe trei ani a măririi salariului debutanților şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte proiectul de ordonanță. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine (joi, n.r.) şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a explicat Simion Hăncescu.

Mai mult, liderul sindical a subliniat că „aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”.

Hăncescu a mai spus că există încă timp pentru negocieri, datorită minivacanței de Rusalii, câmnd elevii oricum nu ar fi mers la școală: „Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare!”

Totodată, liderul de sindicat a explicat că majorarea salarială de la 1 iunie este una, iar grila de salarizare este altceva:

Va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus «vrem integral să se aplice, nu 40 la sută», cum a promis Guvernul. Oamenii au spus clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă. Decizia aparţine Guvernului, vom vedea ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi (membrii Guvernului, n.r.)  să dea ordonanţă, mâine. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă”, a concluzionat președintele FSLI. 

Oferta

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% sută din valoarea totală a majorărilor.

Propunerea făcută de Coaliție în cadrul negocierilor cu sindicatele din Educație pentru încetarea grevei urma să aibă un impact bugetar de peste două miliarde de lei. „Primele tranşe se suportă din bugetul actual al Ministerului Educaţiei, urmând ca la rectificare această sumă să fie completată”, a explicat șeful PSD, Marcel Ciolacu.

Elevii din clasele terminale, bulversați: „Pur și simplu, nu pot intra pe modul «Examen»“

Greva profesorilor începe să întindă la maximum nervii elevilor aflați în prag de examen. Viitorii absolvenți de liceu se tem că vor rata termenele de admitere la facultățile din străinătate, în vreme ce absolvenților de gimnaziu le este din ce în ce mai greu să se mobilizeze pentru Evaluarea Națională, neștiind dacă și când vor susține probele. Astfel, bucuria din primele zile de grevă, când elevii au considerat că au la dispoziție mai mult timp liber pentru studiu individual, s-a transformat în anxietate.

„Un copil are nevoie de foartă multă stabilitate și să-și facă un program, efectiv. Adică să știe: «mai am atâtea zile până la examen», să poată să-și intre într-un ritm, să-și stabilească obiectivele foarte clar, pe zile. În momentul acesta, predictibilitatea asta nu există la ei, nu știu ce-i așteaptă. Automat că sunt mulți, și părinți și copii, care au un nivel de anxietate foarte ridicat. Nu pot să-și planifice nimic. Sunt, într-adevăr, speriați de ce urmează, discută: «Ce facem? Stăm un an acasă? Ce se întâmplă?»”, a explicat psihologul școlar Aurora Szocs cu ce stări se confruntă mulți elevi.

Potrivit psihologului, cei mai afectați sunt cei care și-au depus dosarele la facultăți din străinătate. „Acolo, situația este, într-adevăr, foarte alarmantă, pentru că ei au termene foarte stricte. În momentul în care li se încheiau mediile, trebuiau ca ei să trimită foaia matricolă pentru a li se valida dosarul. La noi, să zicem, este toată lumea în aceeași situație, dar la facultățile din străinătate trebuie să explici și trebuie să și înțeleagă. În plus, nu este problema lor că sunt profesorii noștri în grevă. Elevii care termină liceul sunt cei mai speriați și au și motive, pentru că n-o să-și poată respecta termenele”, a subliniat psihologul.

„Sunt pe modul «Vacanță» în acest moment“

Absolvenții de gimnaziu, în schimb, au trecut, foarte mulți, în cealaltă extremă. Sunt în a doua săptămână fără un program strict de pregătire, iar asta poate duce la o ieșire din ritm. „Ei știu clar că au toată vara să dea un examen, dacă nu, îl dau în toamnă, și atunci oricum ar fi în clasa a IX-a ajung, într-un fel sau altul. Problema este alta: faptul că au întrerupt activitatea școlară timp de aproape două săptămâni i-a scos total din ritm, din ce am vorbit eu cu ei. Pur și simplu nu pot să intre pe modul «Examen», ei sunt pe modul «Vacanță» în acest moment”, atrage atenția psihologul.

Și unii și ceilalalți este necesar să se gândească la faptul că în orice moment lucrurile pot reintra în normal. Prin urmare, anumite termene pot fi comprimate, se pot întâmpla lucruri de pe o zi pe alta. „Acum s-a prelungit înscrierea la Bacalaureat, dar cine știe cum va fi înscrierea la facultăți? Sunt lucruri care, într-adevăr, pe ei îi debusolează și nu știu ce urmează efectiv. Înainte își tăiau pe calendar câte zile mai au, ca să știe și cum își repetă, cum își stabilesc materiile, acum nu mai pot să facă asta”, mai spune psihologul.

Ce le poate fi de ajutor

Părinții sunt chiar mai stresați decât copiii lor, a remarcat psihologul, deși în aceste momente prioritar este să le asigure copiilor lor suportul. Ce ar trebui să audă copiii este că pentru orice situație există soluții alternative. Ar trebui să-i pregătim să facă față schimbărilor, cu care se vor mai confrunta de-a lungul vieții, să-i învățăm să se adapteze. „Sunt mii de copii în aceeași situație. Și în pandemie s-au dat examenele. Trebuie să se susțină, doar că există posibilitatea să fie amânate, să fie decalate”, a mai spus psihologul.

Psihologul le recomandă elevilor să-și facă un program zilnic de pregătire, pe discipline de examen, chiar având drept reper programarea inițială a probelor. Dacă se va decala data pentru fiecare probă în parte, înseamnă zile în plus pentru a recapitula.

Profesorii, pe de altă parte, mai spune psihologul, au ținut legătura cu elevii, chiar dacă greva a afectat programul de pregătire stabilit inițial la nivelul fiecărei școli. „Le-au dat de lucru, i-au ajutat la nevoie, le mai trimit probleme, le mai rezolvă, de discutat oricum au discutat. (...) Nu-și dorește nimeni să încurce copiii, în niciun caz. Nu-și dorește nimeni să profite de pe urma acestei situații, nu-și dorește nimeni să fie victime colaterale acești copii, doar că, într-adevăr, frustrarea este destul de mare. N-ai cum să-ţi faci meseria cu demnitate și cu respect ținând cont că nu ești motivat”, a mai spus Aurora Szocs.

Calendarul modificat al Bacalaureatului 2023, sesiunea iunie-iulie

29 mai – 9 iunie: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

2 iunie : Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probe orale

12-14 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

14-16 iunie: Evaluarea competențelor digitale – proba D

19-21 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Probe scrise

26 iunie: Limba și literatura română – proba E.a)

27 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)

28 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

29 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b)

3 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie: Afișarea rezultatelor finale

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite