Probleme privind OUG-ul care crește salariile profesorilor. Avertismentul Consiliului Legislativ
0Consiliul Legislativ a avertizat în avizul dat la proiectul de lege care mărește salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic, faptul că forma actului normativ, așa cum a fost înaintat instituției, riscă să fie neconstituțională, dacă nu sunt făcute unele corecturi.

UPDATE Marcel Ciolacu a anunțat că a fost publicată ordonanța de urgență privind majorarea salariilor.
---
Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022. Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității. Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul.
„Având în vedere că, potrivit prevederilor art.62 teza I din Legea nr.24/2000, „Dispozițiile de modificare și de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta”, semnalăm că anexa propusă nu se poate încorpora în actul normativ de bază, întrucânt, în acest caz, norma ar avea caracter retroactiv, dat fiind faptul că salariile de bază, ce se propun a fi majorate, au fost stabilite, prin Legea nr. 153/2017, pentru anul 2022. În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art. 15 alin. (2) din Constituția României, republicată, precum și pentru respectarea normelor d etehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte (nu de modificare a Legii nr. 153/2017)”, este atenționarea Consiliului Legislativ.
Prin urmare, o soluție de compromis înaintată de Consiliul Legislativ, care ar fi și constituțională, e următoarea: „Această observație implică și modificarea titlului, în acord cu prevederile art. 41 alin (1) din Legea nr.24/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel: „Ordonanța de urgență pentru completarea art I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, mai arată Consiliul Legislativ.
Rămâne de văzut cum va arăta forma finală a OUG-ului, când apare în Monitorul Oficial. Important de menționat e că Monitorul Oficial nu publică documente oficiale în zilele de weekend și când sărbătorile legale.
Ce prevede ordonanța pe care o dă Guvernul
„Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare se majorează cu suma de 1000 de lei fiecare”, prevede unul din amendamentele din OUG-ul Executivului.
„Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare”, este o altă prevedere.
Rolul strategic al profesorilor
În OUG este explicată necesitate creșterii prin sublinierea rolului personalului didactic. „Întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale la nivelul sistemului de învățământ, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile educaționale specifice elevilor; Ținând cont de faptul că personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat are de asemenea un rol important în asigurarea condițiilor necesare desfășurării procesului de învățământ de stat, iar pentru aceasta are nevoie de un sistem de motivare corespunzător pentru a susține implicarea în desfășurarea condițiilor necesare desfășurării activităților specifice procesului educațional”, arată Guvernul