OUG-ul privind creșterea salariilor profesorilor, publicat în Monitorul Oficial. Anunțul, făcut de Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PSD a anunțat că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și cadrului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciolacu a punctat că este nevoie ca această să fie completată de o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ.

Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Facebook
Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Facebook

„Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Liderul PSD a precizat că va continua să aibă toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor soluții realiste și aplicabile care să aducă și mai multă dreptate sistemului de învățământ. „ Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua - cu și mai multă forță - să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor”.

Totodată, Marcel Ciolacu a făcut apel la dascăli să revină la catedră pentru a încheia anul școlar cu bine. 

„Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate”, a transmis acesta pe Facebook.

Probleme privind OUG-ul

Consiliul Legislativ a avertizat în avizul dat la proiectul de lege care mărește salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic, faptul că forma actului normativ, așa cum a fost înaintat instituției, riscă să fie neconstituțională, dacă nu sunt făcute unele corecturi.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022. Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității. Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul.

Având în vedere că, potrivit prevederilor art.62 teza I din Legea nr.24/2000, „Dispozițiile de modificare și de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta”, semnalăm că anexa propusă nu se poate încorpora în actul normativ de bază, întrucânt, în acest caz, norma ar avea caracter retroactiv, dat fiind faptul că salariile de bază, ce se propun a fi majorate, au fost stabilite, prin Legea nr. 153/2017, pentru anul 2022. În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art. 15 alin. (2) din Constituția României, republicată, precum și pentru respectarea normelor d etehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte (nu de modificare a Legii nr. 153/2017)”, este atenționarea Consiliului Legislativ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite