Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea Ordonanței de Urgență

0
Publicat:

Ministerul Educației a oferit, într-o postare pe rețelele de socializare, mai multe exemple cu măririle de salariu ale profesorilor după adoptarea ordonanței de urgență de astăzi.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Prin urmare, ministerul susține că salariul net al unui profesor cu studii superioare, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime va crește de la suma de 3.985 lei la 4.707 lei, cu o majorare de 18,1%. 

Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu definitivat și 5-10 ani vechime va crește de la suma de 2.713 lei la 3.365 lei, cu o mărire de 24%. 

De asemenea, salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant va crește de la suma de 2.376 lei la 2.956 lei, cu o majorare de 24,4%.

Mai mult decât atât, la toate salariile profesorilor se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% și după caz o serie de creșteri salariale (pentru dirigenție de 10%, învățământ special - 15%, învățământ simultan - între 7 și 20%, predare în zonă izolată - între 3 și 20%, predare în penitenciar - 15% și gradație de merit de 25%).

Greva continuă. Ce spune ministrul Educației

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

Cu toate că profesorii sunt nemulțumiți, ministrul Educației, Ligia Deca, afirmă că prin OUG-ul adoptat, „reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”. „Cu toții am fost martori în ultimele două săptămâni ai unor mișcări de protest în rândul cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim-plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor, demersurile realizate de coaliție și pusesem sau de către guvernul României sunt un semn în acest sens...Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 RON brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 RON brut pentru personalul didactic”, a declarat aceasta.

În plus, ministrul susține că actul normativ adumă că „aceste creșteri salariale pe noua grilă, care pleacă de la salariul mediu brut, vor fi etapizate în trei tranșe 40 la sută de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranșe să fie egale pe următorii doi”dar și că impactul bugetar total pe ordonanța de urgență este de aproximativ 2,16 miliarde lei.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite