Sergio Matterella, vizită la Chișinău: Italia sprijină aderarea Republicii Moldova la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia și Republica Moldova au semnat o declarație comună în sprijinul aderării țării la Uniunea Europeană. Aceasta a fost semnată în timpul vizitei la Chișinău a președintelui Sergio Matterella, ea fiind prima deplasare oficială a unui șef de stat italian în țara vecină. 

Sergio Matterella a întreprins o vizită la Chișinău. FOTO: Presedinte.md
Sergio Matterella a întreprins o vizită la Chișinău. FOTO: Presedinte.md

Declarația comună în sprijinul aderării Republicii Moldovei la UE a fost semnată de viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, și vice-ministrul italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, Edmondo Cirielli în incinta Președinției Republicii Moldova. 

,,Extinderea Uniunii Europene este o investiție în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Este un demers bazat pe merite. Moldova urmărește o agendă de reforme accelerată, recunoscând importanța de a ne mișca rapid în contextul geopolitic actual. Italia sprijină pe deplin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt ce va contribui la stabilitatea, securitatea și prosperitatea întregului continent european. Suntem încrezători că integrarea Moldovei în UE va aduce beneficii reciproce, stimulând creșterea economică, schimburile culturale și cooperarea politică mai puternică. Italia recunoaște contribuția semnificativă a Republicii Moldova la securitatea regională și europeană”, scrie în document. 

Ulterior, Edmondo Cirielli a semnat împreună cu ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul de la Chișinău și Guvernul de la Roma pentru 2024 – 2027.

Ceremonia a avut loc în prezența președinților Italiei și Republicii Moldova care au susținut o conferință de presă după întrevederea desfășurată mai devreme. 

,,Sunt onorată să găzduiesc prima vizită oficială a unui Președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova. Vizita dumneavoastră transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru țara noastră, în special, în contextul actual complicat de securitate regională. Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie. Ne mândrim să spunem, așa cum pentru prima dată a zis-o marele cronicar Grigore Ureche, că - „de la Râm ne tragem”, - făcând referire la latinitatea poporului nostru”, a declarat președintele Republicii Moldova  

Maia Sandu a reamintit că mulți dintre moldoveni se află la muncă în Italia, iar unii dintre ei au revenit acasă, contribuind la dezvoltarea țării lor. 

,,În Italia avem o comunitate mare de moldoveni. Mulți concetățeni de-ai noștri lucrează și dezvoltă afaceri în țara dumneavoastră. Roma, Veneția, Milano, Verona nu mai sunt pentru ei doar obiective turistice, dar au devenit a doua lor casă. Alții au folosit anii petrecuți în Italia ca inspirație pentru a deschide afaceri acasă, în Republica Moldova. Putem vedea, azi, la Chișinău și în alte localități din țară zeci de brutării, restaurante și mici afaceri, inspirate din experiența italiană a antreprenorilor moldoveni. Aceștia au adus cu ei nu doar rețete delicioase, ci și o parte din sufletul Italiei, creând o combinație culinară unică apreciată de toți”, a mai spus șeful statului vecin. 

Președintele Maia Sandu recunoaște că, în prezent, condițiile de viață din Republica Moldova ,,nu sunt încă ca cele din Italia”, subliniind că sunt făcute ,,eforturi mari pentru a le îmbunătăți” și reamintind despre parcursul european al țării sale.

,,Astăzi Republica Moldova este angajată ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Apreciem sprijinul Italiei pentru parcursul european al țării noastre. Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un nou și puternic semn de sprijin. Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că țara noastră are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a mai spus lidera de la Chișinău, venind cu un îndemn.

,,Îndemn toți concetățenii noștri - și cei de acasă, și cei din diasporă - să participe la referendumul privind integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, care va avea loc în luna octombrie. Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei”, a conchis aceasta. 

,,Republica Moldova deja este parte a familiei europene”

La rândul său, președintele Italiei, Sergio Matterella, a dat asigurări că: ,,Italia va fi alături de Republica Moldova pentru a garanta integrarea ei în Uniunea Europeană. Poziția noastră este foarte clară, aveți sprijinul nostru deplin. În acest context, suntem foarte mulțumiți de convocarea primei conferințe interguvernamentale. Vrem să oferim orice contribuție necesară pentru ca Republica Moldova să atingă standardele europene. Republica Moldova, la nivel istoric, este deja parte a familiei europene. Țările UE trăiesc într-o atmosferă de pace, de creștere, de înțelegere reciprocă, de aceea credem că trebuie să se completeze cu integrarea altor state, precum Republica Moldova”.

De asemenea, Sergio Matterella a afirmat că: ,,am constatat o deplină partajare a evaluărilor și a punctelor de vedere, și a relațiilor între Moldova și Italia care sunt intense și excelente. Sunt o mărturie a legăturilor puternice care le unesc pe țările noastre”. 

Potrivit lui Sergio Matterella, schimburile comerciale între cele două state ,,a depășit 660 de milioane de euro și prezența întreprinderilor italiene în mai multe sectoare ale economiei în Moldova este pentru noi un motiv de satisfacție, pentru că oferă o contribuție însemnată la dezvoltarea țării. Prietenia noastră este dovedită și de prezența unei comunități moldovene, numeroase și bine integrate care este apreciată pentru munca pe care o desfășoară în Italia și care oferă o contribuție importantă la dezvoltarea socio-economică”. 

Vizită de două zile

În perioada 17-18 iunie, președintele Italiei se află în Republica Moldova, iar în prima zi a vizitei sale a urmărit împreună cu omologul său moldovean un concert de muzică clasică susținut în cadrul Palatului Republicii din centrul Chișinăului.

Spectacolul a onorat opera lui Giacomo Puccini, având în vedere că 2024 este anul în care sunt celebrate creațiile cunoscutului compozitor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite