Polonia sprijină accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a dat asigurări că țara sa sprijină accelerarea procesului de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, asigurarea fiind făcută în timpul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi.

Oficialul polonez a avut o întrevedere cu omologul moldovean. FOTO: Sebastian Indra/ MSZ
Oficialul polonez a avut o întrevedere cu omologul moldovean. FOTO: Sebastian Indra/ MSZ

,,Polonia va sprijini accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asigurarea am primit-o din partea Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski, în cadrul unei întrevederi, care a avut loc la Varșovia. Radoslaw Sikorski ne-a îndemnat să continuăm implementarea reformelor și să ne aliniem la standardele europene, pentru că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, a scris șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi, pe pagina sa de Facebook după întrevederea cu omologul său polonez.

Discuțiile dintre cei doi diplomați au vizat și îmbunătățirea colaborării economice între Republica Moldova și Polonia. 

,,La moment, avem investiții cu capital polonez în domenii importante, precum: IT, construcții, agricultură. Ne dorim ca mai multe companii poloneze să investească în Republica Moldova. De asemenea, am făcut un schimb de opinii despre importanța cooperării interparlamentare și în domeniul apărării, securitatea regională, amenințările hibride, etc”, a mai menționat ministrul Afacerilor Externe al țării vecine.  

Oficialii au mai convenit și ,,aprofundarea relațiilor bilaterale, pe măsură ce Republica Moldova avansează pe calea integrării europene”. 

,,Am discutat și despre prioritățile președinției poloneze la Consiliul UE și la Grupul de la Vișegrad. Mi-am exprimat aprecierea pentru recenta declarație adoptată la reuniunea miniștrilor de externe de la Weimar, care a inclus un mesaj de sprijin pentru țara noastră”, a conchis Mihai Popșoi. 

Decizia privind startul negocierilor de aderare 

Asigurarea Varșoviei pentru Chișinău vine la câteva zile după ce ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, acestea urmând să înceapă în data de 25 iunie, potrivit Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.  

„Ambasadorii şi-au dat acordul de principiu asupra cadrului pentru negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie", a indicat Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Decizia urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale în data de 21 iunie.

Candidată la aderare- de aproape doi ani

În data de 23 iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite