,,Militari francezi, dislocați în Rep. Moldova”. Ministerul moldovean al Apărării avertizează că este o dezinformare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul moldovean al Apărării avertizează că informația distribuită pe canalele de Telegram potrivit căreia în Republica Moldova vor fi dislocați militari francezi este un fals ,,cu caracter provocator și manipulator”, recomandând oamenilor să se informeze din surse oficiale.

Ministerul Apărării avertizează despre falsuri cu implicarea soldaților francezi. FOTO: Arhivă
Ministerul Apărării avertizează despre falsuri cu implicarea soldaților francezi. FOTO: Arhivă

,,Revista franceză Marianne scrie, în ediția care a ieșit azi în chioșcuri, că după, semnarea acordului de apărare între Moldova și Franța în luna martie, un batalion de vreo 500 de soldați francezi...”, așa începe textul fals distribuit pe canalele de Telegram. 

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a reacționat, atrăgând atenția că este ,, o nouă știre falsă care este răspândită pe canalele de Telegram și face referire la o revistă franceză, potrivit căreia 500 de militari francezi ar fi dislocați în țara noastră. Aceasta este o dezinformare cu caracter provocator și manipulator. Ministerul Apărării face apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și credibile”.

Falsul a fost distribuit la câteva zile după ce trei moldoveni au fost arestați la Paris pentru că ar fi pictat pe ziduri sicrie cu mesajul ,,soldat francez în Ucraina”. Autoritățile franceze investighează circumstanțele.

Un caz asemănător a fost înregistrat în toamna anului trecut în Capitala Franței, atunci un cetățean al Republicii Moldova a desenat stelele lui David, acesta din urmă având legătură cu gruparea criminală condusă de oligarhul fugar, Ilan Șor, care se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova. 

Dezinformarea, componentă a războiului hibrid

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu poate ataca statul lor, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare.

 ,,Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând. În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București”, a declarat anterior șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean. 

Iar unii analiștii consultați recent de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în toamna acestui an a referendumului pe tema aderării la UE și a scrutinului prezidențial. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite