Marș LGBTQI+ la Chișinău. Comunitatea solicită legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii și simpatizanții LGBTQI+ din Rep. Moldova au mărșăluit în centrul Chișinăului, participând la marșul Moldova Pride, cu sloganul „De la noi taxe, de la stat lege”. Ei au solicitat statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului persoanelor transgen. 

La Chișinău a avut loc în data de 16 iunie marșul LGBTQI+. FOTO: Adevărul
La Chișinău a avut loc în data de 16 iunie marșul LGBTQI+. FOTO: Adevărul

Cu steagul LGBTQI+, dar și cu pancarte cu variate mesaje, precum ,,Eu iubesc omul, dar nu genul lui” sau ,,Dragostea nu este o rușine”, zeci de oameni au mărșăluit de pe strada București până în Scuarul Consiliului Europei din centrul Chișinăului, eveniment care a avut loc fără incidente majore și violente. 

Reprezentanții executivului moldovean au declarat că revendicările ,,urmează a fi examinate în modul stabilit de lege. Guvernul Republicii Moldova respectă dreptul cetățenilor de a-și exprima opiniile și de a participa la manifestații pașnice”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru ,,Adevărul”.

Eveniment supravegheat de mascați

Traseul pe care s-au deplasat participanții, scandând ,,iubire” a fost împânzit de zeci de mascați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar circulația mai multor rute de troleibuze a fost redirecționată pe alte străzi. 

,,Menționăm că, la indicația agenților de patrulare pot apărea redirecționări inopinante”, au informat reprezentanții Primăriei Chișinău. 

Concomitent, în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, mai mulți preoți și enoriași au participat la o contramanifestație, aceștia având cruci, icoane și pancarte pe care scria ,, Stop propagării homosexualității” sau „Când tac ortodocșii, strigă pietrele” și scandând ,,Rușine”.

Contramanifestația socialiștilor

Cu o zi mai devreme, o contramanifestație a organizat și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), reprezentanții formațiunii desfășurând în centrul Capitalei Marșul Familiei ,,în susținerea familiei tradiționale și a valorilor tradiționale”.

La eveniment au participat liderul socialist și fost președinte de țară, Igor Dodon, împreună cu familia sa, deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), dar și preoți cu icoane și baloane albe în mâini, acestea fiind ,,simbol al păcii, purității și unității familiei”, potrivit reprezentanților PSRM.

„Suntem cu toții susținători ai valorilor noastre naționale. Pentru noi, moldovenii, cele mai sfinte lucruri sunt credința în Dumnezeu și Familia. Din cele mai vechi timpuri, de pe vremea lui Ștefan cel Mare și mai devreme, familia a fost temelia, sprijinul moldovenilor. Așa trebuie să fie și în continuare. Dar pentru ce trăim noi? Am venit pe acest pământ pentru a lăsa urmași demni de noi, bunici și strămoși. Nu vom permite ca cei care sunt trădători ai valorilor noastre naționale, să ne distrugă familia și statul. Astăzi am demonstrat că avem o poziție, că suntem cetățeni ai acestei țări,” a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

„Ca tată a trei copii și ca bunic, sunt convins că familia este fortăreața în care domnesc pacea, liniștea și armonia. Familia este cel mai valoros lucru al societății, pentru că în familie ne începem drumul vieții, în familie primim sprijinul spiritual. Și doar susținând familia tradițională și valorile tradiționale, ne vom realiza ca popor și ca țară,” a afirmat deputatul BCS, Petru Burduja.

Marșul Pride 2024 a fost organizat de mai multe organizații și activiști LGBTQI+, nu doar de reprezentanții Centrului de Informaţii GENDERDOC-M, așa cum a fost anii trecuți în Republica Moldova. 

„Fiecare organizație va veni cu propriul mesaj și va mărșălui în propria coloană. Acestea se vor distinge prin diferite tricouri sau alte semne distincte”, au anunțat reprezentanții organizației GENDERDOC-M.

Festivalul comunității LGBTQI+ „Moldova Pride” a avut loc în perioada 11 – 16 iunie, acesta fiind încheiat cu Marșul Pride. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite