Maia Sandu, la summitul pentru pace din Elveția: Pacea în Ucraina înseamnă și pacea în Moldova

0
Publicat:

Președintele moldovean, Maia Sandu, a declarat, la summitul pentru pace care are loc în Elveția, că pacea Ucrainei este pacea Moldovei, reafirmând angajamentul de neclintit al Chișinăului pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski au participat la summitul pentru pace. FOTO: Facebook
Maia Sandu și Volodimir Zelenski au participat la summitul pentru pace. FOTO: Facebook

Președintele Maia Sandu a reafirmat angajamentul Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa, chiar dacă țara are ,,resurse limitate”.

,,Avem o dorință puternică de a ajuta. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu, vorbind despre sprijinul Chișinăului oferit Kievului, în timpul războiului pornit de Rusia. 

,,În privința securității alimentare, noi facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale, ceea ce este important îndeosebi pentru țările în care securitatea alimentară continuă să fie o îngrijorare majoră. În privința măsurilor umanitare, noi am primit sute de mii de refugiați și ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți. În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații.La fel de important este că noi ne consolidăm reziliența pentru a menține stabilitatea acasă și pentru a fi un vecin puternic și de ajutor pentru Ucraina, cu care avem o graniță de 1200 de kilometri”, a afirmat lidera de la Chișinău.

,,Atacuri hibride, coordonate de Rusia și interpușii săi”

Maia Sandu a subliniat că țara sa se confruntă cu provocări din partea Kremlinului, între care influențarea alegerilor din toamna acestui an. 

,,Însă parcursul nostru nu este lipsit de provocări. Atacuri hibride, coordonate de Rusia și interpușii săi, continuă să ne pună la încercare, cu intenția de a ne submina democrația și de a interfera cu opțiunile noastre suverane la alegerile care urmează să aibă loc. Dar noi nu am fost niciodată mai hotărâți să învingem. Noi înțelegem care este miza – pacea noastră, libertatea noastră, viitorul copiilor noștri”, a mai spus șeful statului vecin.

Președintele Republicii Moldova, țara candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat că extinderea Uniunii este cea mai bună investiție într-o pace de pe întregul continent european. 

,,Pacea nu poate fi încorsetată în interiorul granițelor; ea trebuie să fie promovată și răspândită. De aceea, extinderea Uniunii Europene, în esență un proiect de pace, este cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabile pe continentul european. În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți”, a punctat Maia Sandu.

Propuneri de pace din partea Kievului 

Președinta Maia Sandu a participat, sâmbătă, 15 iunie 2024, împreună cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la summitul pentru pace în Ucraina, evenimentul reunind lideri din 100 de țări care discută despre cum să fie restabilită pacea în Europa.  

În marja aceluiași summit, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională.

Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului”, a declarat preşedintele ucrainean în deschiderea primului summit pentru pace în Ucraina, care se desfăşoară în acest weekend în Elveţia, dar fără Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite