Recean: Rusia nu atacă Rep. Moldova militar pentru că nu poate. Duce un război hibrid pentru a produce haos

0
Publicat:

Premierul de la Chișinău declară că Rusia nu poate ataca militar țara sa, dar duce un război hibrid menit să descurajeze economia, să producă haos și să o destabilizeze, acțiuni efectuate, inclusiv de politicieni români, iar printre ei s-ar numără și liderul AUR, Geoge Simion. 

Premierul moldovean susține că Rusia nu poate ataca militar țara sa. FOTO: Gov.md
Premierul moldovean susține că Rusia nu poate ataca militar țara sa. FOTO: Gov.md

,,Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând. În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București”, a declarat premierul moldovean într-un interviu oferit pentru Euronews România.

Dorin Recean a ținut să menționeze că războiul hibrid lansat de Kremlin este extins și în România, dar și-n alte state membre ale Uniunii Europene. 

,,Ceea ce este foarte clar este că la acest la acest moment Republica Moldova este expusă acestor acestor atacuri hibride. Dar vreau să atrag atenția că nu doar Republica Moldova, acuma Rusia își extinde războiul hibrid, utilizarea informațiilor false, a narativelor false, a dezinformării nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în România și în alte țări membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova astăzi este cea mai expusă acestui acestui risc. În același timp, statul Republica Moldova își consolidează capacitățile pentru a face față acestor atacuri hibride”, a mai spus prim-ministrul de la Chișinău.

Întrebat la ce s-a referit atunci când a declarat anterior că liderul AUR, George Simion, care are intedicție de intrare pentru încă cinci ani în Republica Moldova face parte din efortul de destabilizare, dar și dacă există dovezi concrete în acest sens, Dorin Recean a declarat că ,,nu este vorba despre opinii, este vorba despre informațiile și faptele care sunt constatate de către serviciile corespunzătoare și în baza acestor documente, statul Republica Moldova a luat decizia de a interzice acest cetățean în Republica Moldova. Aceste informații rămân pentru această perioadă încă clasificate”, a conchis premierul Dorin Recean.   

În ceea ce privește existența probelor privind colaborarea lui George Simion cu structuri din Federația Rusă, șeful Cabinetului de miniștri al Republicii Moldova a menționat : ,,Noi vedem acest efort conjugat și acționăm în baza a ceea ce vedem”.

Motivele prelungirii interdicției 

Luna trecută, Dorin Recean a declarat că măsura privind prelungirea interdicției președintelui AUR, George Simion, pe teritoriul țării vecine a fost luată după ce autoritățile de la Chișinău au stabilit că „face parte din efortul de destabilizare” a statului.

George Simion a venit cu o reacție, afirmând că nu este suprins de aceste declarații.

„Nu sunt surprins de declarațiile făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în ceea ce privește decizia de a mi se prelungi interdicția de intrare în țară. Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova, iar acest lucru s-a datorat acțiunilor mele care au avut ca scop, în mod deschis, unirea celor două state românești. La îndemnul lui Ciolacu, domnul Recean spune nonșalant că „particip la un efort de destabilizare în Republica Moldova”. Da, sunt de acord cu dânsul, având în vedere că mișcarea unionistă a destabilizat planurile urmașilor lui Plahotniuc și Dodon și ale globaliștilor sorosiști care au băgat bani grei în Moldova pentru a menține țara într-o stare de incertitudine perpetuă”, a scris acesta pe internet.

Liderul AUR a susținut că autoritățile de la Chișinău i-au prelungit interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova deoarece „le este literalmente frică de o eventuală Unire”. „De ce nu vor să mă lase să intru în Republica Moldova? De ce le este atât de frică?  Pentru că știu că odată ajuns acolo, le voi da peste cap toate planurile lor de a-i ține pe moldoveni captivi. Pentru că știu foarte bine că minciunile lor în ceea ce privește viitorul țării vor fi date în vileag, iar cetățenii vor vedea că au fost duși cu zăhărelul în tot acest timp. Nu mă vor în Republica Moldova pentru că le este literalmente frică de o eventuală Unire”, a punctat George Simion.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite