Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, sancționată de SUA pentru complicitate cu Ilan Șor la destabilizarea Chișinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost sancționată de Statele Unite ale Americii pentru ,,complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor”, dar și partidul scos în fara legii- Șor în cazul acțiunilor Kremlinului privind destabilizarea Chișinăului.

SUA au anunțat sancțiuni în cazul Evgheniei Guțul. FOTO: Facebook
SUA au anunțat sancțiuni în cazul Evgheniei Guțul. FOTO: Facebook

Sancțiunile contra bașcanei Găgăziei, Evghenia Guțul, au fost anunțate miercuri de Ambasada SUA la Chișinău, menționând într-un comunicat de presă că acestea au fost aplicate pentru ,,complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”.

Mai exact, sacțiunile prevăd ,,blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite”.

Sancționate și trei companii

De asemenea, America a sancționat trei companii moldovenești care au livrat piese de avion Rusiei. 

,,Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a sute de entități din întreaga lume, inclusiv trei companii din Moldova - Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service - pentru că au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia. În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii”, se arată în comunicatul de presă făcut public pe internet. 

Asigurarea SUA

În contextul anunțului, reprezentanții misiunii diplomatice americane au reiterat că vor oferi în continuare sprijin Chișinăului. 

,,Cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte, și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistența la acțiunile de interferență ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, au punctat diplomații. 

Premierul moldovean, Dorin Recean, a reacționat, susținând că decizia SUA trebuie să fie un exemplu pentru justiția din Republica Moldova.  

„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova. Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul țării și al cetățenilor noștri”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri.

Bașcana de carton a Găgăuziei

Găgăuzia este condusă doar formal de bașcana Evghenia Guțul, deciziile fiind luate la Kremlin prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, care este principalul aliat în destabilizarea Chișinăului, susțin unii experți consultați de ,,Adevărul”.

Evghenia Guțul a devenit cunoscută după ce în luna mai a anului trecut a câștigat scrutinul din Găgăuzia, ea candidând la funcția de bașcană pe listele formațiunii Șor a oligarhului fugar, Ilan Șor, partid scos în afara legii în același an. Până atunci, ea nu a fost prezentă în viața politică a regiunii pro-ruse, dar nici în activitatea publică a partidului. 

În ultima perioada, aceasta a întreprins mai multe vizite în Rusia. În luna martie a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului. 

Iar în luna aprilie, apropiata lui Ilan Șor s-a deplasat din nou la Moscova, amenințând Chișinăul cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România. A venit cu promisiuni, precum aducerea cardurilor ruseşti „Mir” pe teritoriul regiunii pro-ruse și susținere financiară bugetarilor sau pensionarilor, măsurile fiind irealizabile, potrivit responsabililor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite