Evghenia Guțul, bașcana de carton a Găgăuziei. Cine conduce în realitate regiunea pro-rusă ANALIZĂ

0
Publicat:

Găgăuzia este condusă doar formal de bașcana Evghenia Guțul, deciziile fiind luate la Kremlin prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, care este principalul aliat în destabilizarea Chișinăului, susțin unii experți consultați de ,,Adevărul”.

Evghenia Guțul este bașcană  de ,,fațadă” a Găgăuziei. FOTO: Facebook
Evghenia Guțul este bașcană de ,,fațadă” a Găgăuziei. FOTO: Facebook

Evghenia Guțul a devenit cunoscută după ce în luna mai a anului trecut a câștigat scrutinul din Găgăuzia, ea candidând la funcția de bașcană pe listele formațiunii Șor a oligarhului fugar, Ilan Șor, partid scos în afara legii în același an. Până atunci, ea nu a fost prezentă în viața politică a regiunii pro-ruse, dar nici în activitatea publică a partidului. 

În ultima perioada, aceasta a întreprins mai multe vizite în Rusia. În luna martie a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului. 

Iar în luna aprilie, apropiata lui Ilan Șor s-a deplasat din nou la Moscova, amenințând Chișinăul cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România. A venit cu promisiuni, precum aducerea cardurilor ruseşti „Mir” pe teritoriul regiunii pro-ruse și susținere financiară bugetarilor sau pensionarilor, măsurile fiind irealizabile, potrivit responsabililor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

Ce spun experții

 „Adevărul” a discutat cu mai mulți experți despre scopul vizitelor bașcanei Găgăuziei în Rusia, dar și despre Evghenia Guțul, ajunsă politician peste noapte anul trecut.

,,Principalul scop al acestor vizite a fost, de fapt, destabilizarea situației din Găgăuzia și, totodată, radicalizarea populației în contextul organizării referendumului din toamnă privind integrarea europeană. Noi deja am văzut și din sondajele noastre că circa 26 % din populație ar vota pentru o eventuală aderare la Rusia, adică este ceva de neimaginat- sunt 26 % din populație la care prind aceste vizite, iar oamenii o susțin în acest sens. Totodată, vizitele acesteia sunt organizate și în contextul faptului că Ilan Șor, de curând, s-a mutat la Moscova, adică din luna februarie. El își are sediul acolo. Noi vedem că el este foarte activ, participă la emisiuni televizate în Federația Rusă, se întâlnește cu diaspora moldovenească de la Moscova. Și cumva Evghenia Guțul este doar un instrument dirijat, prin intermediul lui Șor, de către Kremlin, adică Șor este pe loc și primește ordinele direct de la de la Moscova, iar Guțul încearcă să implementeze toate aceste ordine aici, pe loc, pentru a destabiliza situația, pentru a induce o oarecare radicalizarea pe loc, iar aceste acțiuni vor continua, cred eu”, a declarat Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea mass-media a comunității WatchDog.md.

Iar expertul politic Ion Tăbîrță susține că Evghenia Guțul a întreprins vizitele în Federația Rusă și chiar și-a făcut o fotografie cu Vladimir Putin pentru a arăta că Găgăuzia are susținerea Moscovei, dar și pentru a destabiliza situația din întreaga țară și a compromite guvernarea pro-europeană de la Chișinău. 

,,În mod evident, Putin cu cine se fotografiază din Republica Moldova transmite mesajul, prin acest transfer de imagine, că persoana respectivă este susținută de către mine sau este susținută de către Moscova în Republica Moldova, iar acest transfer de imagine face parte dintr-un joc mai larg al Federației Ruse în Republica Moldova. Prima parte, desigur, este aspectul politic electoral și anume că această entitate etnică, în corpore, să voteze pentru o anumită formațiune sau politician susținut de către Federația Rusă. În general, găgăuzii, de fapt, votează partide de stânga și mai ales dacă li se transmite un mesaj clar de la Moscova că votați partidul acesta sau altulȘi al doilea aspect, desigur, are scop ca UTA Găgăuzia să destabilizeze situația social-politică din întreaga Republica Moldova. Găgăuzia intenționat adoptă un comportament conflictual cu Chișinău, cu autoritățile publice centrale. În așa mod se încearcă de a destabiliza situația, se încearcă de a compromite actualul Guvern, actualul partid de guvernare și se dorește ca imaginea negativă creată Guvernului prin această politică conflictuală să se răsfrângă la nivelul întregii țări sau votul negativ și atitudinea negativă față de Guvern să fie nu doar în UTA Găgăuzia, dar să fie și în alte regiuni, și-n alte părți ale Republicii Moldova”, a spus specialistul.

Tentativele Găgăuziei de a pune presiune asupra Chișinăului

Din strategia de destabilizare a țării înainte de referendumul pe tema aderării la UE și de scrutinul prezidențial fac parte și declarațiile Evgheniei Guțul, unele reprezentând amenințări, precum cea care vizează ,,independența” regiunii în cazul unirii Republicii Moldova cu România.

,,Acum UTA Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova și în funcție de atitudinea și fermitatea Chișinăului aceste tendințe separatiste vor lua amploare. Ceea ce declară ei nici pe departe nu se bazează în susținerea că, dacă ar fi vrut, ei ar fi putut să iasă din componența Chișinăului sau de sub controlul Chișinăului și ar fi putut să reziste ca cei din regiunea transnistreană. Este mai degrabă o retorică în a pune presiune asupra Chișinăului, de a transmite semnale către societatea găgăuză, către cei mai furibunzi ai așa-numitei independențe găgăuze, dar totodată sunt semnale spre Moscova că uitați-vă noi nu vrem cu România, nu vrem cu Uniunea Europeană, noi vrem să fim cu Rusia și noi nu suntem de acord cu ceea ce face acum Chișinăul”, a mai afirmat Ion Tăbîrță. 

Destabilizarea Chișinău înainte de referendum și alegeri prezidențiale

,,Toate declarațiile ei fac parte din strategia Federației Ruse de a destabiliza țara înainte de alegerile prezidențiale și, nemijlocit, a referendumului privind integrarea europeană, adică ei încearcă să facă tot posibilul pentru ca acest referendum să pice, adică să nu fie un număr destul de mare a celor care pledează pentru integrarea europeană și mai mult noi am văzut că Șor, spre deosebire, deocamdată, de ceilalți politicieni pro-ruși din opoziție, precum socialistul Igor Dodon, promovează deschis votul împotriva aderării la Uniunea Europeană, adică principalul scop este să oprească procesul de aderare al Republicii Moldova la UE și scopul este clar coordonat de Federația Rusă, pentru ca noi să rămânem în sfera acestora de influență”, a punctat experta Rodica Pîrgari.

Evghenia Guțul, piesa pro-rusului Șor

Cei doi experți mai susțin că Evghenia Guțul nu are stofă de politician, ea fiind ,,doar o piesă în mâinele” lui Ilan Șor și ,,o față vorbitoare”.

,,Partidul Șor (n.r.- partid scos în afara legii) are multe astfel de piese. Evghenia Guțul nu este politician, este o piesă a lui Ilan Șor, a politehnologiilor acestui partid sau acestui personaj în a lansa anumite persoane politice în viața politică din Republica Moldova. Doamna Guțul nu exista ca și politician, și toată imaginea care o are, este o mașinărie politehnologică a lui Ilan Șor, care la rândul său este un instrument al Federației Ruse și a unor oligarhi fugari, moldoveni de a acționa în Republica Moldova. Ea este doar o piesă în mâinele cuiva și ea este fixată pe anumite poziții pe tabla de șah a politicii moldovenești”,  a adăugat expertul Ion Tăbîrță. 

,,Din păcate, ea (n.r.-Evghenia Guțul) este una foarte penibilă. Noi am văzut și în cazul alegerilor de la Bălți și Orhei că oricine este propus alegătorilor de Ilan Șor este votat, chiar dacă numele acestuia nu este cunoscut, presupun că este din cauza organizațiilor locale ale fostului partid Șor. Ei cumva comunică direct cu oamenii și oricine ar fi în locul Evgheniei Guțul ar fi câștigat aceste alegeri pentru funcția de bașcan, ar putea fi atât de vizibil, pentru că, de fapt, asta este o campanie de PR a Evgheniei Guțul. Ea nu putea singură să devină atât de populară. Pentru aceasta s-au folosit anumite tehnologii politice, s-au făcut campanii de PR, iar ea în continuare este scoasă în față, adică vedem că i se organizează diferite întrevederi la Moscova, unde ea, la sigur, nu vine cu propria agendă. Și de aici, și reiese faptul că ea nu este un politician veritabil, ea este doar o construcție politică”, a mai menționat experta Rodica Pîrgari.

Politicieni cu banii Kremlinului

În ceea ce privește faptul că anume ea a fost aleasă să fie în fața Găgăuziei, Rodica Pîrgari nu exclude ,,o legătură de prietenie dintre Ilan Șor și Evghenia Guțul, și ea cumva a fost scoasă în față, adică în locul ei ar putea fi oricine altcineva. Prin anumite tehnologii politice, acest om ar putea fi scos în față, pentru că Ilan Șor este destul de vizibil și este vizibil pentru că pompează foarte mulți bani care vin din Federația Rusă, și anume astfel de politicieni, prin intermediul surselor financiare, devin vizibili”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite