Paginile de Facebook ale prorușilor Ilan Șor, Evghenia Guțul, Marina Tauber și Alexei Lungu, blocate. Precizările SIS de la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paginile de Facebook ale prorusului fugar Ilan Șor și a apropiaților săi, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber și Alexei Lungu sunt blocate, iar reprezentanții SIS precizează că au sesizat în 2023 reprezentanții Meta. 

Paginile de Facebook ale lui Șor, Guțul, Tauber și Lungu sunt blocate. FOTO: Shutterstock
Paginile de Facebook ale lui Șor, Guțul, Tauber și Lungu sunt blocate. FOTO: Shutterstock

Solicitați de ,,Adevărul”, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova au precizat că au informat anul trecut compania americană Meta care deține rețeaua socială cu privire la faptul că este folosită pentru propagandă și dezinformare. 

,,SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, au menționat cei de la SIS. 

Ilan Șor, printre cei care dezinformează cel mai mult pe Facebook

Persoanele vizate interdicției pe rețeaua socială Facebook nu au reacționat deocamdată, dar aceasta a parvenit la câteva zile după ce a fost făcut public un raport realizat de comunitatea WatchDog potrivit căruia prorusul Ilan Șor este printre cei care dezinformează cel mai mult pe Facebook.

Mai exact, oligarhul fugar, care a fost sancționat în data de 26 octombrie 2022 de SUA, a sponsorizat de atunci și până acum 1100 de reclame prin intermediul a 196 de pagini anonime pe Facebook, cheltuind circa 378.700 de euro. 

,,Trei pagini aparțin membrilor Partidului „Renaștere”, susținut oficial de Ilan Șor, cum ar fi Vasile Bolea, Veaceslav Jucov și Aleksandr Nesterovschi. Restul paginilor folosesc o identitate de branding similară: au fotografii de profil cu drapelul Moldovei și nume de utilizator care fac aluzie fie la organizații media, fie la organizații patriotice:„Moldova cu Viață Plus”, „Moldova Cu Speranțe Mărite”, „Conștiința Îmbunătățită a Moldovei”, „Moldova în Media”, „Transformarea Moldovei Înainte” și „Știri din Moldova”. Toate aceste pagini utilizează categoriile „Site web media/de știri”, „Ziar” sau „Companie de producție media și difuzare” pentru a crea iluzia că aparțin unor instituții media legitime”, se arată în același raport. 

Principalele falsuri promovate de paginile anonime ale lui Ilan Șor care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia sunt:

,,Occidentul dorește să acapareze Moldova pentru a declanșa acțiuni militare pe teritoriul

acesteia.

Dacă Maia Sandu va câștiga la referendum, Moldova ar putea dispărea ca țară.

Maia Sandu are standarde duble în lupta cu corupția.

Votul prin corespondență ar restricționa drepturile multor alegători, în special ale celor

care locuiesc în afara UE.

Rusia este principala piață de desfacere pentru agricultorii din Moldova”. 

Chișinăul, ținta războiului hibrid lansat de Kremlin

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca Republica Moldova, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare. 

Iar unii analiștii consultați recent de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în data de 20 octombrie a referendumului, dar și a scrutinului prezidențial.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite