Preşedintele belarus Lukaşenko spune că l-a avertizat pe Prigojin „să aibă grijă”

0
Publicat:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut vineri că l-a avertizat în trecut pe Evgheni Prigojin - şeful grupului de mercenari Wagner, mort după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit miercuri - să fie atent la eventuale pericole mortale.

Aleksandr Lukaşenko FOTO Profimedia
Aleksandr Lukaşenko FOTO Profimedia

Liderul de la Minsk a afirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a avut nicio legătură cu incidentul.

„Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm, chiar încet. Nu-mi pot imagina că Putin a făcut asta, că Putin e de vină. E pur şi simplu o treabă prea rudimentară şi neprofesionistă".

Kremlinul a respins de asemenea, tot vineri, sugestiile din Occident potrivit cărora Prigojin a fost ucis din ordinul lui Putin: „o minciună absolută". Deşi Putin a transmis condoleanţe familiei lui Prigojin, preşedinţia rusă nu a confirmat oficial decesul acestuia, ci a comunicat că trebuie aşteptat rezultatul unor teste.

Putin promisese că va zdrobi rebeliunea armată condusă de Prigojin în iunie, însă după câteva ore s-a ajuns la un acord între autorităţile ruse şi mercenarii Wagner, care se îndreptau spre Moscova.

Lukaşenko, mediator al înţelegerii, i-a primit ulterior în Belarus pe o parte din luptătorii lui Prigojin, iar vineri a insistat că aceştia vor rămâne în ţara sa: „Wagner a trăit, Wagner trăieşte şi Wagner va trăi în Belarus. Nucleul rămâne aici. Atâta timp cât avem nevoie de această unitate, ei vor trăi şi vor lucra cu noi", a spus el.

Preşedintele Belarusului a afirmat că Prigojin a minimalizat de două ori îngrijorarea legată de posibile ameninţări şi că încă din timpul marşului spre Moscova, când a fost avertizat că îşi va pierde viaţa dacă nu va opri atacul, liderul Wagner i-a răspuns Dă-o naibii, o să mor".

Ulterior, potrivit conducătorului de la Minsk, el le-a spus lui Prigojin şi Utkin, cu care s-a întâlnit: „Băieţi, aveţi grijă!". Utkin şi-a pierdut viaţa alături de Prigojin, în avionul prăbuşit în regiunea Tver din Rusia, la nord de Moscova.

Din relatarea de vineri a lui Lukaşenko, preluată de agenţia belarusă de presă BELTA, nu a reieşit clar când a avut loc acest dialog.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite