Evgheni Prigojin, șeful Wagner care avea zilele numărate. Putin nu i-a iertat trădarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a condus un marș surprinzător asupra Moscovei, la sfârșitul lunii iunie, Evgheni Prigojin a fost descris de observatorii ruși drept „un omort ambulant”.

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Comentând recent speranța de viață a șefului mercenar, directorul CIA William Burns chiar a spus: „Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”

Dacă se va dovedi vreodată că distrugerea în aer a avionului care îl transporta pe Prigojin a fost un act de răzbunare deliberată, cu sânge rece, al Kremlinului, aceasta va rămâne în istoria Rusiei drept „operațiunea militară specială” supremă.

Prigojin, un fost condamnat, bucătar și vânzător de hot dog devenit șef mercenar, a avut o mulțime de admiratori în rândurile armatei sale de mercenari Wagner și nu numai. Mulți au asistat la primirea sa caldă de către publicul de la Rostov-pe-Don, când ajunsese acolo cu exact două luni în urmă, în plină rebeliune care s-a stins apoi foarte repede.

Dar avea și o mulțime de dușmani la Moscova, mai ales în rândurile superioare ale armatei ruse ai căror lideri i-a criticat frecvent și public, potrivit bbc.com.

Ceea ce s-a dovedit a fi probabil greșeala lui fatală a fost vizarea președintelui Putin când a lansat acel marș asupra Moscovei pe 23 iunie. Deși nu l-a menționat pe Putin pe nume la acea vreme, Prigojin a înfuriat Kremlinul criticând public motivele oficiale invocate pentru invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

El le-a spus rușilor că au fost înșelați și că fiii lor mureau în războiul din Ucraina. din cauza conducerii slabe. Aceasta a fost o erezie și mesajul video al lui Putin din acea zi a subliniat clar acest lucru. El a numit marșul lui Prigojin asupra Moscovei o trădare și o înjunghiere în spate.

Criticii lui Putin, otrăviți sau trimiși în colonii penale

Vladimir Putin nu iartă nici trădătorii, nici pe cei care îi provoacă. Fostul ofițer de informații rus devenit dezertor, Alexander Litvinenko, a murit în urma unei suferințe lente și chinuitoare într-un spital din Londra în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu-210 radioactiv.

O investigație ulterioară a concluzionat că asasinii au adus substanța letală cu ei din Rusia și că ar fi putut proveni doar dintr-un laborator guvernamental rus. Moscova a negat orice implicare, dar a refuzat să-i predea pe cei doi suspecți pentru a fi judecați.

Apoi a fost Serghei Skripal, un fost ofițer rus KGB și din nou un dezertor în Marea Britanie. În 2018, el și fiica sa Yulia au scăpat de moarte când ofițerii de informații militare rusi GRU ar fi pus agentul Novichok pe mânerul ușii casei sale din Salisbury.

O sticlă de parfum aruncată care conținea agentul letal a fost găsită mai târziu la o locuință din Wiltshire. Proprietarul casei, Dawn Sturgess, a murit după ce a aplicat-o la încheieturi.

În interiorul Rusiei există o listă lungă de oameni, inclusiv critici ai Kremlinului și oameni de afaceri, care au murit subit, în unele cazuri „căzând de la geamurile de la etajele superioare”.

Cel mai vocal oponent al președintelui Putin, Alexei Navalnîi, a fost trimis acum într-o colonie penală în baza unor acuzații de fraudă motivate politic. Și el a supraviețuit asasinatului provocat de otrăvirea cu agentul Novichok, după ce aproape a murit la bordul unui zbor care traversa Siberia în 2020.

Wagner, grupul de mercenari care instalează regimuri dictatoriale

Dar Prigojin a fost un caz foarte diferit, ceea ce face ca dispariția sa să fie cu atât mai controversată pentru ruși. Era consdiderat un om extrem de util Kremlinului și era văzut de unii ruși ca un erou național.

Grupul său de mercenari Wagner, fondat în 2014, a fost format dintr-un nucleu dur de foști agenți ruși Speznaz (Forțele Speciale) și alți soldați. A fost foarte activ în estul Ucrainei, unde a alungat armata ucraineană din Bahmut, dobândind o reputație înfricoșătoare, care nu era împărtășită de armata rusă regulată, adesea incompetentă și prost condusă.

Wagner și-a întărit rândurile când Prigojin a vizitat personal coloniile penale rusești pentru a recruta mii de condamnați, inclusiv violatori și criminali. Aceștia au fost folosiți efectiv ca carne de tun în estul Ucrainei, unde comandanții le-au ordonat să avanseze în focul direct al ucrainenilor, în încercări repetate de a copleși liniile inamice.

Wagner operează și în Siria de ani de zile, dar este și în Africa, unde a obținut succese strategice pentru Kremlin. Acolo au dezvoltat un model de afaceri extrem de eficient, care se dovedește popular în rândul regimurilor nedemocratice.

Oferind o gamă largă de „servicii de securitate”, de la protecție VIP la influențarea alegerilor, reducând la tăcere criticii, aceștia au primit în schimb drepturi asupra exploatării resurselor minerale și acces la aur și alte metale prețioase în mai multe state africane. Banii se întorc la Moscova și toată lumea se îmbogățește - cu excepția populației din acele țări.

Trupele Wagner au fost acuzate de numeroase abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, inclusiv masacrarea civililor din Mali și Republica Centrafricană. Cu toate acestea, ei au reușit să înlocuiască forțele franceze și alte forțe occidentale pe o zonă uriașă a continentului african.

Abia în această săptămână, Prigojiin a apărut pe un canal Telegram într-un videoclip despre care se presupune că a fost filmat la o bază din Mali, promițând o extindere a activităților lui Wagner în Africa și „libertate” pentru oamenii săi.

În ciuda tuturor acestor lucruri, cu siguranță există unii oficiali la Moscova, în special în serviciile de informații militare, care l-au văzut ca pe o  problemă și o potențială amenințare la adresa guvernării lui Putin și a sistemului din jurul lui.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite