Lista lungă a criticilor morți în Rusia lui Putin: Evgheni Prigojin, probabil cel mai recent caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căzuți de pe ferestre, otrăviți, strangulați, bătuți până la moarte sau împușcați, criticii, „trădătorii” și inutilii Rusiei lui Putin au fiecare propriul final tragic. Evgheni Prigojin este cel mai recent caz de fost aliat al liderului de la Kremlin ieșit de pe scenă în circumstanțe obscure.

Vladimir Putin FOTO Shutterstock
Vladimir Putin FOTO Shutterstock

Putin a recunoscut joi că se știa cu Prigojin încă de la începutul deceniul 1990-2000, când primul căuta un rost în politică după ce eșuase ca spion, iar cel de-al doilea căuta să facă bani după ani buni petrecuți în pușcărie. Liderul de la Kremlin a mai admis că Prigojin a executat misiuni pentru el, dar a semnalat totodată că „a făcut greșeli”. Deloc surprinzător, Putin a făcut aceste declarații în fața unui acolit, și anume liderul separatist pro-rus din Doneșk Denis Pușilin. Semn că nimeni nu trebuie să iasă din rânduri.

După ce l-a servit pe Putin cu mâncare, troli și mercenari, Prigojin s-a întors împotriva patronului său pe fondul războiului din Ucraina. Șeful Wagner își considera mercenarii mai competenți decât soldații din armata regulată și se vedea pe el mai eficient decât rivalii săi: ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major Valeri Gherasimov. În timp ce pretindea că se află în slujba lui Putin, Prigojin se deda unor acțiuni care denotau o subminare a liderului de la Kremlin.

În cele din urmă, Prigojin a fost declarat mort în urma unui „accident” aviatic produs în regiunea Tver. Avionul șefului Wagner s-a prăbușit la două luni după ce Putin îl acuzase de „înjunghiere în spate” prin răzmerița organizată împotriva conducerii de la Moscova.

Casa Albă a declarat că „nu ar fi surprinsă” dacă Prigojin ar fi mort, aluzie la un act de răzbunare din partea lui Putin. Așa cum era de așteptat, Kremlinul a respins orice vină, a vorbit vag despre o anchetă - care oricum se face după indicațiile lui Putin - și a încercat să se prezinte drept afectat de „accidentul” din Tver, soldat cu moartea altor nouă persoane.

Însă comentariul Casei Albe nu este în van. Ori Rusia lui Putin oferă o listă lungă de morți în rândurile criticilor, „trădătorilor” și celor deveniți inutili pentru Putin.

Dacă unii au supraviețuit, precum fostul agent dublu Serghei Skripal și opozantul Aleksei Navalnîi - ambii victime ale unor tentative de otrăvire cu Noviciok -, alții au murit fie în urma unor căderi de la ferestre, fie strangulați, fie împușcați etc. Iată câteva dintre cele mai cunoscute cazuri.

Pavel Antov

Om de afaceri și politician, Antov a căzut de la fereastra unui hotel din India, în decembrie anul trecut, la câteva luni după ce a criticat războiul din Ucraina.

Ravil Maganov

Fost președinte al Lukoil, Maganov a căzut la rândul său de la fereastra unui spital din Moscova, în septembrie anul trecut, și de asemenea după ce s-a opus războiului din Ucraina. Lukoil susține că fostul său șef a murit „în urma unei boli grave”.

Denis Voronenkov

Fost parlamentar și critic deschis al lui Putin, Voronenkov a fost împușcat fatal la Kiev, în 2017. Președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a calificat uciderea sa drept un „act de terorism de stat” comis de Rusia.

Mihail Lesin

Fost „ministru de presă” al Kremlinului, Lesin a fost găsit mort într-un hotel din Washington în 2015 prezentând o lovitură puternică la cap. Moartea sa a survenit într-un moment în care intenționa să coopereze cu FBI într-o anchetă cu privire la corupția elitei din jurul lui Putin.

Boris Nemțov

Lider al protestelor uriașe împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 2011, Nemțov a fost împușcat în februarie 2015 pe un pod situat în apropiere de Kremlin. Polticianul rus tocmai se pregătea să publice un raport despre anexarea Crimeei de către Rusia.

Natalia Estemirova

Activistă pentru drepturile omului, Estemirova a fost răpită în fața casei sale și împușcată într-o pădure, în 2009. În 2021, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a decis că autoritățile ruse nu au efectuat o anchetă eficientă în cazul uciderii Nataliei Estemirova, care investiga mai ales brutalitățile comise în Republica Cecenia.

Aleksandr Litvinenko

Fost agent de informații rus, Litvinenko a murit în noiembrie 2006 la aproximativ trei săptămâni după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar și puternic, în timpul unei întâlniri cu doi spioni ruși la un hotel din Londra. Înainte de a fugi din Rusia în Regatul Unit, Litvinenko îl acuzase pe Putin de corupție.

Anna Politkovskaia

Jurnalistă rusă care l-a acuzat pe Putin crearea unui stat polițienesc, Politkovskaia a fost ucisă în octombrie 2006 în fața apartamentului ei.

Viktor Iuşcenko

Fostul președinte pro-occidental al Ucrainei a fost otrăvit cu dioxină în timpul campaniei prezidențiale din 2004, când l-a avut drept contracandidat pe premierul pro-rus de la acea vreme Viktor Ianukovici. Iușcenko a supraviețuit, dar a rămas cu sechele pe viață.

Serghei Iuşenkov

Deputatul Serghei Iuşenkov tocmai îşi înregistrase mişcarea Rusia Liberală ca partid politic când a fost împuşcat în faţa casei sale din Moscova, în 2003. Iuşenkov, care era angajat activ în apărarea drepturilor omului, strângea dovezi despre implicarea guvernului condus de Vladimir Putin în seria de bombardamente produse în blocuri de locuințe în toamna anului 1999.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite