Decret la două zile de la moartea lui Prigojin: Putin îi obligă pe mercenari să i se supună prin jurământ

0
Publicat:

Vladimir Putin a semnat vineri un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Mercenari Wagner în Rostov-pe-Don FOTO Profimedia
Mercenari Wagner în Rostov-pe-Don FOTO Profimedia

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure „fidelitate” şi „loialitate” şi „să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor” din armata rusă.

De asemenea, ei se angajează să „respecte cu sfinţenie Constituţia Rusiei să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate” şi „să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională”.

Acest decret se referă la persoanele înrolate combatanţi voluntari, cele care „contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse” şi la alte „organisme şi formaţiuni militare”, inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile companiilor militare private care oferă oficial servicii de securitate, dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută, notează AFP.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o „înjunghiere în spate”.

Se presupune că Prigojin a murit după ce un avion care îl transporta de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit miercuri seara, în avion aflându-se, de asemenea, mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alţi responsabili ai grupului Wagner, precizează AFP.

Vineri, Kremlinul a declarat că sugestiile şi speculaţiile occidentale potrivit cărora şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Cu toate acestea, Kremlinul decide să-i oblige pe mercenari la jurământ chiar a doua zi după dispariția elementelui perturbator Evgheni Prigojin.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite