LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zeci de răniți în urma unui atac aerian la Kiev: discuții despre o nouă strategie militară împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski își continuă turneul diplomatic, ajungând miercuri la Oslo pentru a se întâlni cu liderii celor cinci țări nordice după ce a participat la inaugurarea președintelui ales al Agrentinei, Javier Milei, și a fost primit de Joe Biden în Biroul Oval. La Kiev, zeci de persoane au fost rănite miercuri dimineața în urma unui atac aerian efectuat de ruși. În timp ce războiul de uzură se anunță de lungă durată, strategii militari de la Kiev și Washington caută o nouă strategie pentru a-i respinge pe invadatorii ruși. Etnicii maghiari din Ucraina îi cer premierului Viktor Orban să nu se opună deschiderii negocierilor de aderare la UE.

Atac la Kiev FOTO EPA-EFE (Arhivă)
Atac la Kiev FOTO EPA-EFE (Arhivă)

UPDATE Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluție în care solicită Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii sale de joi și vineri, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Cu condiţia luării anumitor măsuri de reformă, PE mai afirmă că discuţiile de aderare ar trebui deschise şi cu Bosnia și Herţegovina, iar Georgiei ar trebui să i se acorde statutul de ţară candidată, informează Agerpres.

În rezoluţie, europarlamentarii subliniază că politica de extindere este „unul dintre cele mai puternice instrumente geopolitice aflate la dispoziţia UE şi o investiţie strategică în pace şi securitate”Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin este înfățișat pe coperta unui calendar publicat de FSB)cu bicepși proeminenți și purtând un tricou negru cu simbolul războiului din Ucraina, Z. Lansat de un grup de sprijin pentru veteranii FSB, calendarul costă 40 de lire sterline, relatează Daily Mail. Detalii aici

UPDATE Într-o scrisoare deschisă publicată în Financial Times, cei cinci lideri ai statelor nordice cu care Zelenski se întâlneşte la Oslo - Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda - au atenționat că „Ucraina nu se poate apăra în faţa Rusiei doar cu vorbe” și că „nu este momentul de a slăbi” ajutorul.

UPDATE Volodimir Zelenski a dat asigurări miercuri, la Oslo, că ţara a îndeplinit toate cerinţele pentru ca UE să decidă deschiderea negocierilor de aderare. Totuși, a anticipat șeful statului ucrainean, summitul european de joi și vineri nu va fi uşor din cauza opoziţiei lui Viktor Orban. Detalii aici

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban, un aliat al Kremlinului, insistă să se opună deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) cu o retorică propagandistică precum că încearcă să prevină o „eroare teribilă”.  În locul aderării, el propune un „parteneriat strategic” între UE și Ucraina. Detalii aici

UPDATE Fie că este vorba de Ucraina, Rusia sau chiar de conflictul Hamas-Israel, în cercurile UE senzația este că Austria și Ungaria cântă pe același ton, având un adversar comun: Uniunea Europeană, scrie POLITICO. Pe teren, totuși, situația e alta. Între timp, liderii europeni lucrează la un „plan B” care să permită UE să ocolească un eventual veto al Ungariei privind pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina astfel încât să-i poată furniza fondurile de urgență necesare pentru a rezista în timp ce respinge invazia rusă. Detalii aici

UPDATE Procesul pentru înaltă trădare al unui agent al serviciului german de securitate internă (BND) suspectat de spionaj în beneficiul regimului de la Moscova și al complicelui său a început miercuri la Tribunalul din Berlin într-un context tensionat pe plan internațional din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina.

Este vorba „cel mai mare proces de spionaj” de câteva decenii încoace în Germania, scrie „Der Spiegel”. De altfel, audierile sunt organizate „într-un regim de securitate sporită, având în vedere că informații confidențiale ale BND ar fi fost transmise unui serviciu secret străin”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului din Berlin, Lisa Jani. Detalii aici

UPDATE Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a apreciat, miercuri, sprijinul primit de ţara sa din partea României, prin care trec în prezent 70% din cerealele exportate de Ucraina.

„Parteneriatul nostru este larg şi cuprinzător. Apreciem măsurile luate de România cu privire la aspecte financiare, sancţiuni. Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei în mesajul video transmis participanţilor la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

UPDATE Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Oslo într-o vizită surpriză pentru a se întâlni cu liderii celor cinci ţări nordice, aflate printre principalii donatori pentru Ucraina în apărarea sa contra Rusiei.

„Îi urez lui Volodimir Zelenski un bun-venit călduros în Norvegia. Norvegia continuă să susţină lupta Ucrainei pentru apărarea sa”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store, citat într-un comunicat.

UPDATE Guvernul ungar depune toate eforturile pentru a apăra drepturile etnicilor maghiari din Ucraina, afirmă premierul ungar Viktor Orban într-o scrisoare adresată liderului Uniunii democrate maghiare din Ucraina, în răspuns la o scrisoare deschisă a acestuia referitor la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Orban notează în scrisoarea către Laszlo Zubanovics că este prematur ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina deoarece Comisia Europeană nu a pregătit în mod adecvat acest lucru pentru reuniunea din decembrie a Consiliului European.

„Vom propune ca în locul unei integrări complicate juridic, Uniunea Europeană să urmărească stabilirea unui parteneriat strategic cu Ucraina”, a adăugat Orban.

„Vă pot asigura că vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că etnicii maghiari din Ucraina trăiesc într-o ţară paşnică, stabilă şi în dezvoltare”, a mai scris premierul ungar, citat de Agerpres.

Cinci reprezentanţi ai minorității maghiare din regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, îi solicită premierului Viktor Orban să nu blocheze prin veto deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

UPDATE Ministerul român de Externe a luat notă de publicarea Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse privind denunţarea Acordului bilateral încheiat în 2005 privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de MAE, România nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie.

În prezent, în afară de Ambasada României la Moscova, pe teritoriul Federaţiei Ruse funcţionează Consulatul General al României la Rostov-pe-Don şi Consulatul General al României la Sankt Petersburg. Detalii aici

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că relaţiile dintre România şi Ucraina urmează să ajungă, în scurt timp, la nivelul unui parteneriat strategic.

„Relaţiile dintre România şi Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic. O componentă esenţială a parteneriatului va fi centrul logistic pe care îl vom organiza pe teritoriul României, pentru reconstrucţia şi asistenţa Ucrainei. Avem în faţa noastră o provocare majoră, dată de invazia ilegală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina. Este o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii în zona Mării Negre, cu efecte negative resimţite global, când vorbim de securitatea alimentară în ţările cele mai vulnerabile sau de securitatea energetică”, a spus Ciolacu în mesajul video transmis participanţilor la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

UPDATE Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă că vizita lui Volodimir Zelenski la Washington reprezintă „un semnal foarte bun”, pentru că sunt analizate nevoile Ucrainei în războiul cu Rusia, dar şi posibilităţile de sprijin, transmite Agerpres.

„S-a ajuns la un moment în care, odată cu apariţia conflictului din Orientul Mijlociu, resursele şi nevoia de sprijin dintr-o dată au trebuit să meargă pe două căi diferite (...) şi atunci tot ceea ce înseamnă material de sprijin, echipamente, logistica de război a cunoscut o diminuare pentru Ucraina. Prezenţa preşedintelui Zelenski la Washington eu cred că e un semnal foarte bun pentru că mergând acolo se discută şi se analizează pe de-o parte nevoile, pe de altă parte posibilităţile de sprijin şi sunt convins că se analizează şi care ar fi consecinţele în cazul în care Ucraina nu ar mai putea să reziste în faţa agresiunii ruse. Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul UE, pentru că, dincolo de sprijinul cu echipament de război, e nevoie şi de sprijin financiar pentru că populaţia civilă din Ucraina trebuie să trăiască şi să-şi ducă traiul de zi cu zi”, a declarat Ciucă pentru postul de televiziune Digi 24.

UPDATE Georgia ar putea fi atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina. Potrivit BBC, rușii au început dragarea pentru un nou port în Abhazia.

La începutul lunii noiembrie, 50 de deputați georgieni din opoziție s-au adresat țărilor membre NATO și UE, cerând o poziție unitară împotriva planului Rusiei de a stabili o nouă bază navală permanentă în regiunea separatistă georgiană Abhazia. Detalii aici

UPDATE Forțele ruse au executat un atac cu rachete împotriva Kievului miercuri dimineața, rănind zeci de persoane, potrivit primarului capitalei Ucrainei.

Un jurnalist al AFP a declarat că a auzit mai multe explozii şi sirene de alertă aeriană la scurt timp după aceea.

„În cartierul Dniprovski al capitalei sunt 34 de răniţi. 15 dintre ei au fost internaţi, inclusiv doi copii. 19 au primit asistenţă medicală la faţa locului”, a transmis primarul Kievului, Vitali Kliciko pe reţelele de socializare, citând serviciile de salvare. Detalii aici

UPDATE Oprirea sprijinului acordat de SUA pentru Ucraina ar fi un „cadou de Crăciun” pentru Vladimir Putin, a avertizat marţi preşedintele american Joe Biden, alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

„Vom fi alături de dumneavoastră”, a declarat președintele american în cadrul întrevederii avute în Biroul Oval cu omologul său ucrainean. Detalii aici  

UPDATE Liderii militari americani și ucraineni caută o nouă strategie pe care ar putea începe să o implementeze anul viitor pentru a restabili poziția Kievului pe front în fața Rusiei, scrie The New York Times.

Impulsul pentru o nouă abordare vine după ce contraofensiva Ucrainei de câteva luni a eșuat în obiectivul său de a elibera teritoriul pierdut în fața armatei ruse invadatoare și după săptămâni de întâlniri adesea tensionate între oficiali americani de vârf și omologii lor ucraineni. Detalii aici

UPDATE Rusia a pierdut deja 315.000 de efective în războiul din Ucraina. Acesta este aproape 90% din personalul pe care îl avea forța de invazie la 24 februarie 2022, potrivit unei surse citate de Reuters.

UPDATE Forțele ruse au atacat pentru a treia zi consecutiv pe direcția Avdiiivka cu ajutorul blindatelor, potrivit primarului acestui oraș, Vitali Barabaș, citat de agenția de presă Unian.. 

UPDATE NATO își „betonează“ apărarea antibalistică pe partea estică după ce un sistem identic cu Scutul de la Deveselu intră în funcțiune în Redzikowo, Polonia. Scutul de la Redzikowo, din Polonia, geamănul celui de la Deveselu, este gata de îndeplinirea misiunilor, drept urmare, în scurt timp, NATO va avea în Europa o apărare consolidată împotriva amenințărilor cu rachete balistice. Detalii aici

UPDATE Conferința internațională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată de think tank-ul românesc New Strategy Center, discută în perioada 13-14 Decembrie, la Sinaia, multiplele aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și evidențierea rolului strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context. Detalii aici

UPDATE Liderii militari americani și ucraineni caută o nouă strategie pe care ar putea începe să o implementeze anul viitor pentru a restabili poziția Kievului pe fron în fața Rusiei, scrie The New York Times. Detalii aici.

UPDATE Ucraina ar urma să afle la summitul Uniunii Europene din 14-15 decembrie când e posibil să înceapă oficial negocierile de aderare. Integrarea Kievului va aduce o serie de beneficii UE, inclusiv României, dar va veni la pachet și cu unele probleme, așa cum explică experții consultați de „Adevărul”. Detalii aici

UPDATE Cinci reprezentanţi ai minorității maghiare din regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, îi solicită premierului Viktor Orban să nu blocheze prin veto deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

„Solicităm liderilor statelor membre UE să sprijine în continuare Ucraina pe drumul său spre integrarea europeană”, se arată într-o scrisoare deschisă care este semnată, printre alţii, de primarul oraşului Berehove, Zoltan Babjak, şi de către preşedintele Uniunii Democrate Ucrainene-Maghiare, Laszlo Zubanics.

Scrisoarea - care, în afară de Viktor Orban, este adresată şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel - evidenţiază progresele Kievului în problema protecţiei drepturilor minorităţilor etnice, invocată de premierul ungar pentru a-şi justifica opoziţia faţă de deschiderea negocierilor cu Ucraina. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite