Der Spiegel: „Cel mai mare proces de spionaj” din Germania. Agentul care a transmis informații secrete Rusiei, adus în instanță

0
Publicat:

Procesul pentru înaltă trădare al unui agent al serviciului german de securitate internă (BND) suspectat de spionaj în beneficiul regimului de la Moscova și al complicelui său a început miercuri la Tribunalul din Berlin într-un context tensionat pe plan internațional din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este vorba „cel mai mare proces de spionaj” de câteva decenii încoace în Germania, scrie „Der Spiegel”. De altfel, audierile sunt organizate „într-un regim de securitate sporită, având în vedere că informații confidențiale ale BND ar fi fost transmise unui serviciu secret străin”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului din Berlin, Lisa Jani.

Procesul se axează miercuri pe citirea actului acuzării în prezența celor doi acuzați, care se află în detenție provizorie de la arestarea lor, în decembrie 2022 în cazul unuia și din ianuarie 2023 în cazul celuilalt.

Agentul BND Carsten L., 53 de ani, și complicele său, Arthur E., un comerciant de diamante de 32 de ani, sunt suspectați de „înaltă trădare în două cazuri deosebit de grave”. Ei riscă cel puțin cinci ani de închisoare. Nu este exclusă nici condamnarea pe viață.

Spionajul rusesc, un pericol pentru Europa

De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, serviciile germane de informații au avertizat constant asupra tentativelor de spionaj ale Rusiei în Germania, un flagel care a luat amploare în ultimii ani.

Potrivit actului acuzării, cei doi acuzați au transmis în două rânduri documente și informații secrete către Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul moștenitor al KGB). Actele au avut loc în toamna anului 2022, adică la opt luni de la lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Carsten L. a printat și fotografiat documente confidențiale din baza de date a BND și le-a predat lui Arthur E., care la rândul său s-a deplasat la Moscova pentru a le înmâna FSB. Contactele între FSB și Arthur E. au fost stabilite prin intermediul unui antreprenor rus. Acesta din urmă, vizat de o anchetă separată, a „organizat întâlnirile” și „a rezervat și plătit zborurile lui Arthur E. între Moscova și Germania”.

Pentru serviciile prestate în favoarea FSB, Carsten L. ar fi primit cel puțin 450.000 de euro, iar Arthur E. cel puțin 400.000 de euro. Arthur E. a adus aceste sume în cash de la Moscova în noiembrie 2022 și a fost ajutat de Carsten L. să evite controalele de securitate de la aeroport „sub pretextul unor motive profesionale”.

Cei doi bărbați s-au întâlnit pentru prima dată în mai 2021. Potrivit „Der Spiegel”, Arthur E. și Carsten L. au făcut cunoștință la o bere în Bavaria și s-au „împrietenit” în calitate de foști ofițeri Bundeswehr.

Dezvăluiri Moscovei despre supravegherea Wagner

Această „prietenie” a adus prejudicii pentru eforturile de a susține Ucraina în fața invaziei ruse. Mai exact, scrie „Der Spiegel”, FSB a aflat prin intermediul lui Carsten L. că BND monitoriza pe ascuns discuțiile mercenarilor Wagner în urma piratării de către servicii secrete occidentale a canalului lor de comunicare internă, numit „Kod”.

Monitorizarea discuțiilor dintre mercenarii Wagner într-o perioadă când aceștia erau vârful de lance al invaziei ruse în Ucraina le permitea serviciilor occidentale de informații să aibă detalii asupra pierderilor, tacticilor și obiectivelor soldaților Moscovei.

În total, 51 de audieri sunt prevăzute în procesul pentru înaltă trădare de la Tribunalul din Berlin. Sentințele nu vor fi anunțată mai devreme de jumătatea lui iulie anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite