LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina nu vrea „alegeri prezidențiale” rusești în teritoriul său: trupele ucrainene își consolidează pozițiile defensive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina se opune organizării așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia în teritoriile sale ocupate de invadatori și asigură că va trage la răspundere orice persoană implicată în acest „scrutin”, inclusiv în monitorizarea lui. Rada Supremă solicită statelor membre UE deschiderea negocierilor de aderare în cazul Ucrainei, în timp ce Volodimir Zelenski s-a deplasat în Argentina pentru învestirea președintelui ales Javier Milei. Trupele ucrainene folosesc această perioadă rece și dificilă pentru a construi fortificații în zonele unde nu au desfășurat operațiuni de contraofensivă.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron și-a reafirmat duminică sprijinul pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron a avut o conversație la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și a salutat „proiectele de lege decisive” adoptate vineri și sâmbătă de Rada Supremă în speranța deschiderii negocierilor de aderare la UE.

Proiectele de lege respective se referă la drepturile minorităților naționale, reforma justiției și lupta împotriva corupției.

„Ucraina își manifestă determinarea în a răspunde încă de pe acum recomandărilor care i-au fost făcute de Comisia Europeană”, a transmis președinția franceză după convorbirea telefonică dintre Macron și Zelenski. Detalii aici

UPDATE Rusia aduce în Marea Neagră o nouă corvetă de tip Karakurt, un purtător de rachete de croazieră Kalibr. Informația se bazează pe imagini din satelit expuse de analistul OSINT MT_Anderson, care arată situația actuală a celor patru corvete cu rachete de tip Karakurt 22800.

Pe 3 decembrie, corveta Askold, grav avariată într-un atac cu rachetă, la 4 noiembrie, era supusă unor reparații la șantierul naval Zatoka din orașul Kerci, din Crimeea. Zonele navei care suferiseră cele mai mari daune au fost ascunse de ruși în timpul procesului de reparații, arată sursa citată. Detalii aici

UPDATE Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) se vor întâlni luni, 11 decembrie, pentru a discuta posibilitatea blocării accesului la finanțare al mișcării islamiste palestiniene Hamas și pentru a impune sancțiuni asupra coloniștilor israelieni responsabili de violențe în Cisiordania ocupată. În același timp, diplomații europeni vor aborda chestiunea continuării ajutorului acordat Ucrainei, în ciuda obstacolelor ridicate de Ungaria. Detalii aici

UPDATE Un soldat ucrainean a dezvăluit că a încetat să bombardeze unitățile mici rusești din cauză că brigada sa a rămas fără muniție de artilerie furnizată de SUA, conform The Times of London, citat de Business Insider.

Sergentul Taras Fizruk a declarat că nu mai trage atunci când sunt doi sau trei soldați, ci deschide focul doar în situații critice, de exemplu, când sunt zece oameni aproape de infanteria ucraineană.

Soldatul, în vârstă de 31 de ani, a afirmat că el și camarazii săi din Brigada 47 Mecanizată „au avut de zece ori mai multe muniții vara trecută”, potrivit sursei citate. Detalii aici

UPDATE Ucrainenii își riscă viața pentru a intra în România sau Polonia ca să nu ajungă pe front. Patrulele suplimentare și gardul de sârmă ghimpată întins de-a lungul vârfului unei trecători de munte de-a lungul graniței cu România sunt menite să țină oamenii înăuntru - în special bărbații eligibili pentru recrutare care încercau să fugă din țară. Pe măsură ce Ucraina se apropie de al treilea an de război, acești oameni sunt mai necesari ca niciodată. Detalii aici

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sâmbătă sprijinul administrației sale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Această asigurare survine în contextul apropierii Consiliului European din 14 şi 15 decembrie, care va aborda atât această candidatură de aderare, cât şi pe cea a Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Un bărbat cu dublă cetățenie, rusă și americană, a fost plasat în arest preventiv și acuzat de „apologia nazismului”, o infracțiune pedepsită cu cinci ani de închisoare în Rusia.

Iuri „Malev a fost arestat pe 8 decembrie și acuzat în aceeași zi. Și-a recunoscut vina parțială”, a susținut un tribunal din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin.

Malev a publicat două mesaje pe rețelele de socializare care, potrivit autorităților ruse, ar fi profanat panglica Sf. Gheorghe, un simbol istoric al succeselor militare ruse și sovietice.

Actele sale „constituie o insultă la adresa memoriei Marelui Război Patriotic și la adresa apărătorilor patriei”, afirmă instanța din Sanlt Petersburg, folosind termenul de propagandă al Kremlinului pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Ucraina a condamnat intenția regimului de la Moscova de a organiza așa-zise alegeri prezidențiale în teritoriile ocupate, declarându-le „nule și neavenite”. De asemenea, Ucraina s-a angajat să urmărească în justiție orice observatori trimiși să le monitorizeze „scrutinul” prin care Putin are drept scop să se legitimeze pentru încă un mandat de șase ani la Kremlin.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei.

Zelenski se află „în drum spre Argentina pentru a participa la învestirea preşedintelui nou ales Javier Milei”, care urmează să aibă loc duminică, a subliniat preşedinţia ucraineană.

Javier Milei, un outsider politic, a promis că va schimba clasa politică din Argentina şi a câştigat alegerile la sfârşitul lui noiembrie.

Zelenski l-a felicitat şi cei doi lideri au vorbit la telefon la scurt timp după alegerea lui Milei, transmite AFP.

UPDATE Rada supremă a făcut apel la ţările UE să aprobe negocierile de aderare cu Ucraina începând de vineri, potrivit unei declaraţii adoptate de majoritatea parlamentară din țara vecină.

Liderii europeni urmează să decidă, în cadrul unui summit al UE săptămâna viitoare, dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. În timpul războiului, liderii europeni au încurajat în mare măsură aspiraţiile europene ale Ucrainei.

Cu toate acestea, în unele capitale ale UE există îngrijorări cu privire la provocările şi costurile potenţiale ale integrării Ucrainei, o ţară mare, cu un sector agricol important, care este în medie mult mai săracă decât actualele ţări din UE, relatează DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Temerile europenilor că SUA s-ar putea retrage din NATO cresc odată cu șansele ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă. Actuali și foști diplomați europeni au spus că există o îngrijorare din ce în ce mai mare că o a doua președinție a lui Trump ar putea însemna o retragere americană de pe continentul european și o distrugere a NATO, scrie The New York Times. Detalii aici

UPDATE Forțele ruse s-au angajat, probabil, la operațiuni ofensive în mai multe sectoare ale frontului în timpul unei perioade cu cea mai dificilă vreme, a sezonului toamnă-iarnă, în efortul de a prelua și păstra inițiativa înainte de alegerile prezidențiale rusești din martie 2024.

Forțele ruse desfășoară în prezent eforturi ofensive de-a lungul unei mari părți a frontului din Ucraina, în special de-a lungul graniței din regiunea Harkiv-Lugansk, lângă Bakhmut și spre Avdiivka, după cum au remarcat în mod repetat oficialii militari ucraineni, iar forțele ruse desfășoară, de asemenea, atacuri la sol continue în vestul regiunii Zaporijia. Ritmul actual al luptei pe întreaga linie a frontului din Ucraina este în general în concordanță cu evaluarea permanentă a ISW conform căreia forțele ruse au încercat să recâștige inițiativa la nivel de teatru de la cel puțin la jumătatea lunii noiembrie 2023.

Declarații oficiale militare ucrainene recente sugerează în continuare că forțele ruse au reușit să preia inițiativa de-a lungul graniței Harkov-Lugansk Oblast, lângă Bakhmut și de-a lungul axei orașului Avdiivka-Donețk, în timp ce forțele ucrainene mențin inițiativa în zone cheie din sudul Ucrainei, așa cum demonstrează contraatacurile ucrainene continue. în vestul regiunii Zaporijia și prezența ucraineană susținută, mai mare decât de obicei, pe malul de est al regiunii Herson.

Este de remarcat faptul că forțele ruse au depus un efort concertat pentru a recâștiga inițiativa la nivelul întregului teatru de luptă și a iniția operațiuni ofensive în perioada celor mai dificile condiții meteorologice pentru operațiuni ofensive mecanizate din toamnă, susținând evaluarea de lungă durată a ISW că actualele condiții meteorologice nefavorabile pot încet, dar nu opri lupta de-a lungul liniei de front.

Forțele ruse au ales probabil să încerce să recâștige inițiativa pe vremea atât de proastă, deoarece forțele ucrainene au privat în mare măsură forțele ruse de capacitatea de a recâștiga inițiativa și de a conduce ofensive în perioada de vară, cu vreme mult mai propice operațiunilor militare. Preocuparea Rusiei cu privire la contraofensiva ucraineană iminentă chiar înainte de începerea contraofensivei ucrainene la începutul lunii iunie 2023 a ținut forțele ruse din sudul Ucrainei în prima jumătate a anului 2023 în defensivă, privându-le de capacitatea de a urmări oportunități ofensive în sud. în acea perioadă.

UPDATE În ultimele câteva săptămâni, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul graniței din regiunea Harkiv-Lugansk, în ciuda zăpezii, înghețului și noroiului din estul Ucrainei, și au efectuat atacuri la sol continue în vestul regiunii Zaporijia, în ciuda condițiilor noroioase și a vântului puternic în cea mai mare parte a regiuniilor sudice.

Zone mari ale frontului, în special în nord-estul și estul Ucrainei, trec acum printr-o perioadă de îngheț puternic pe măsură ce temperaturile scad și pământul noroios îngheață, ceea ce va facilita operațiunile mecanizate atât pentru forțele ruse, cât și pentru cele ucrainene. Faptul că forțele ruse au căutat să preia inițiativa și să continue operațiuni ofensive la începutul până la mijlocul lunii noiembrie 2023, în cele mai dificile condiții meteorologice ale anului, mai degrabă decât să aștepte înghețul puternic, sugerează că forțele ruse sunt sub presiune pentru a captura și menține inițiativa până în primele luni ale anului 2024, înainte de viitoarele alegeri prezidențiale ruse din martie 2024.

Comandamentul rus ar fi putut, de asemenea, să fi căutat să determine culminarea contraofensivei ucrainene sau să se asigure că forțele ucrainene nu vor putea să o reia la începutul acestei ierni. Momentul evenimentelor sugerează, totuși, că Kievul a decis să-și reducă semnificativ operațiunile de contraofensivă de la sine înainte de începerea operațiunilor ofensive rusești. Totuși, rămâne neclar dacă actualele operațiuni ofensive rusești vor crea condiții pentru ca forțele ruse să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în viitorul apropiat.

Condițiile meteorologice dificile au încetinit probabil rata de avansare a Rusiei de-a lungul unei mari părți a frontului, au crescut pierderile rușilor și au deteriorat și mai mult moralul soldaților ruși. Rata pierderilor rusești de-a lungul întregii linii de front în Ucraina pare să fie apropiată de rata generării forțelor rusești, așa cum a observat anterior ISW, ceea ce indică probabil că forțele ruse nu acumulează rezerve neangajate în pregătirea pentru operațiuni mai extinse de iarnă.

UPDATE Forțele ucrainene, dimpotrivă, par să folosească această perioadă de vreme dificilă și operațiuni ofensive ruse în desfășurare pentru a stabili și consolida poziții defensive de-a lungul părților liniei frontului în care nu au desfășurat operațiuni contraofensive, conservând astfel forța de luptă și resursele pentru eforturile ofensive viitoare.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și generalul comandant-șef ucrainean Valerii Zalujnyi au semnalat recent intenția actuală a Ucrainei de a crește fortificațiile și capacitățile defensive pe tot teatrul, în special în zonele menționate mai sus ale frontului, unde forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive. Stabilirea pozițiilor tactice defensive ucrainene va întări, cel mai probabil, capacitățile forțelor ucrainene de a se apăra împotriva atacurilor ruse în curs și costisitoare cu mai puține forțe proprii și/sau în timp ce suferă mai puține victime în apărare.

Mai mult, stabilirea de poziții tactice defensive ucrainene poate deveni o rampă de lansare pentru viitoarele operațiuni ofensive ucrainene acolo unde și când forțele ucrainene aleg să reia operațiunile ofensive. Stabilirea de poziții locale de apărare în zonele pe care Kievul nu le acordă prioritate pentru operațiunile de contraofensive actuale sau iminente este un pas prudent și nu un indiciu că Ucraina a abandonat toate planurile pentru viitoarele contraofensive.

UPDATE  Partidul Rusia Unită, susținut de Kremlin, conduce nominalizarea lui Vladimir Putin ca și candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, iar grupul de inițiative pentru campania de realegere a lui Putin include persoane cu diferite medii și circumscripții pentru a crea imaginea unui sprijin larg răspândit pentru președinția lui Putin. Grupul de inițiative ale campaniei de realegere a lui Putin include secretarul Rusiei Unite, Andrei Turchak, președintele Tânărei Gărzi a Rusiei Unite, Anton Demidov, și alte figuri din armată, arte, medicină și sport.

Turchak a declarat că partidul Rusia Unită și mișcarea sa socială Frontul Popular pentru Toți Rușii vor organiza procedurile necesare pentru nominalizarea lui Putin, inclusiv strângerea de semnături și desfășurarea campaniei sale electorale. Grupul de inițiative ale campaniei de realegere include și pe comandantul batalionului „Sparta” al Republicii Populare Donețk (DNR) și președintele Parlamentului DNR Artem Joga, pe care Kremlinul l-a descris pe 8 decembrie în anunțul de candidatură al lui Putin ca fiind responsabil pentru determinarea lui Putin să candideze din nou.

O sursă din interior rusă a susținut pe 9 decembrie că Kremlinul îl ia în considerare pe Joga pentru mai multe funcții politice înalte după alegerile din 2024, inclusiv vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei sau șeful DNR în cazul în care actualul șef al DNR, Denis Pușilin, demisionează sau se transferă în altă poziție. Avansarea politică rapidă a lui Joga, dacă are loc, poate crea tensiuni în relația Pușilin-Putin, care, la rândul său, poate avea un impact asupra aspectelor ocupației Rusiei a Regiunii Donețk în timpul ciclului electoral.

UPDATE Bloggeri ruși au acuzat pe 9 decembrie guvernul armean că promovează politici rusofobe care inspiră violență împotriva personalităților din mass-media ruse în Armenia. „Politicile rusofobe” ale lui Nikol Pashinyan și „dezumanizarea” bărbaților armeni inspiră violență împotriva rușilor. Un blogger a susținut că etnicii armeni care trăiesc în Rusia ar trebui să ia în considerare pericolele politicilor lui Pashinyan și a avertizat împotriva posibilității unui război între Rusia și Armenia. Surse ruse, inclusiv bloggeri ultranaționaliști și Ministerul Afacerilor Externe (MAF), și-au exprimat anterior furia și au acuzat Armenia că vizează rușii după detenția unui blogger pro-rus în Armenia în septembrie 2023. Acțiunile percepute împotriva Rusiei de personalitățile publice pot deveni un punct de tensiune mai proeminent în spațiul informațional ultranaționalist rus, pe fondul deteriorării din ce în ce mai mari a relației dintre Rusia și Armenia.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) va permite statelor membre să restricționeze importurile de gaze rusești în efortul de a restrânge veniturile petroliere rusești.

Consiliul și Parlamentul UE au ajuns la un acord provizoriu privind reglementările pieței hidrogenului și gazului pe 8 decembrie, care permite statelor UE să restricționeze importurile de gaze naturale, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL), din Rusia sau Belarus.

Bloomberg a raportat pe 6 decembrie că venitul net din petrol al Rusiei în octombrie 2023 a fost cel mai mare din mai 2022 și că flota internă de petroliere și „flota din umbră” a Rusiei le-au permis oficialilor ruși să controleze exporturile și să crească prețurile în ciuda plafonului de preț al G7 și al UE privind produsele petroliere rusești, înființată în decembrie 2022.

UPDATE Un important blogger rus a susținut că rachetele rusești nu au reușit să copleșească apărarea antiaeriană ucraineană în timpul loviturilor cu rachete din 8 decembrie împotriva orașului Kiev.

Bloggerul a susținut pe 9 decembrie că forțele ruse au folosit rachete de croazieră cu momeală Kh-55, care seamănă foarte mult cu varianta modernizată de rachetă Kh-101, pentru a deruta apărarea antiaeriană ucraineană. [23] blogger a susținut că utilizarea de către Rusia a rachetelor momeală explică de ce rachetele rusești nu au lovit cu succes nicio țintă în orașul Kiev. Un blogger s-a plâns că este „practic imposibil” ca forțele ruse să lanseze suficiente rachete momeală Kh-55 pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană ucraineană, din cauza numărului limitat de bombardiere Tu-95 și T-160 din Rusia. Forțele ruse au folosit anterior rachete Kh-55 împreună cu alte variante de rachete și drone ca momeală pentru a copleși apărarea antiaeriană ucraineană și pentru a compensa scăderea stocurilor de rachete de înaltă precizie.

Oficialii ucraineni au subliniat în mod repetat că forțele ucrainene nu au suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi toate zonele Ucrainei în aceeași măsură în care apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent Kievul. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat pe 8 decembrie că forțele ruse efectuează recunoașteri aeriene sporite înainte de a lansa lovituri la scară mare cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din estul și sudul Ucrainei.

Mașoveț a declarat că forțele ruse au efectuat șapte zboruri de recunoaștere înainte de loviturile cu rachete din 8 decembrie, o creștere notabilă în comparație cu unul sau două zboruri din zilele precedente. Forțele ruse încearcă probabil să contracareze apărarea antiaeriană limitată a Ucrainei înainte de o campanie anticipată de iarnă la scară largă.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a evidențiat eforturile și pregătirile ucrainene anticorupție pentru sosirea avioanelor de luptă F-16 în viitorul apropiat pe 9 decembrie.

Umerov s-a întâlnit cu inspectorul general al Departamentului de Apărare al SUA (DoD) Robert Storch pe 9 decembrie și a declarat că Ucraina a început deja să lucreze cu Biroul Inspectorului General la un sistem de control și prevenire a încălcărilor și infracțiunilor care implică asistența americană de securitate pentru Ucraina. Umerov a mai anunțat pe 9 decembrie că Ucraina va primi în curând avioane de luptă F-16 și că Ucraina pregătește deja infrastructura pentru sosirea avioanelor.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 9 decembrie și au făcut recent un avans. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 și 9 decembrie arată că forțele ruse au avansat la sud-est de Terny (17 km vest de Kreminna), iar bloggeri ruși au susținut pe 9 decembrie că forțele ruse au avansat până la 1,5 kilometri lângă Terny și Yampolivka (17 km vest de Kreminna). Un blogger a remarcat că fortificațiile ucrainene dense din zona Terny-Yampolivka vor împiedica progresele Rusiei. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat cu 1,5 kilometri lângă Vesele (31 km sud de Kreminna) în ultima zi și 3,5 kilometri în total într-un efort ofensiv local recent, deși ISW nu a observat încă nicio confirmare vizuală a progreselor rusești în acest sens. zonă.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord-est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și lângă Synkivka (9 km est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk), Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove) și Spirne (25 km sud de Kreminna).

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 9 decembrie, dar nu au avansat.

Surse militare ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka, Novoselivske, zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna) și Bilohorivka (13 km sud de Kreminna).

image

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Bakhmut pe 9 decembrie și au făcut progrese neconfirmate. Surse rusești au susținut pe 8 și 9 decembrie că forțele ruse au avansat în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut); spre Hyrhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut) și Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut); nord-vest de Khromove (imediat la vest de Bakhmut); și la nord și vest de Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat pe 9 decembrie că forțele ruse au atacat fără succes lângă Bohdanivka, Ivanivske și Klișchiivka.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Andriivka (la 10 km sud-vest de Bakhmut). Surse ruse au susținut că luptele sunt în desfășurare pentru înălțimile de lângă Klișchiivka și că forțele ruse au capturat fortăreața „Ostriv” la nord de Klișchiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat pe Pe 8 decembrie, forțele ruse au introdus noul regiment 299 de parașutiști (Divizia 98 aeriană [VDV]) pe direcția Bakhmut.

Mașoveț a declarat că Regimentul 299 va opera de-a lungul liniei Berkhivka-Khromove (până la 6 km nord-vest de Bakhmut) sau linia Krasnopolivka-Yakovlivka (până la 9 km nord de Bakhmut), făcând aceasta al treilea dintre cele trei regimente ale Diviziei 98 VDV care operează pe flancul nordic al Bakhmut după ce comandamentul rus a redistribuit regimentele 331 și 217 între Bohdanivka și Khromove. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Ivanivske (la 6 km vest de Bakhmut).

image

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Avdiivka pe 9 decembrie și au făcut progrese neconfirmate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat spre Novobakhmutivka (9 km nord-vest de Avdiivka) și Novokalynove (13 km nord-est de Avdiivka), la sud-est de Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka), în apropierea zonei industriale la sud-est de Avdiivka și până la 150 de metri în apropiere de Fabrica de Cocs Avdiivka, la nord-vest de Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au câștigat un punct de sprijin în centrul Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes la est de Novobakhmutivka și lângă Stepove, Avdiivka, Tonenke (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au atacat, de asemenea, lângă Sieverne (6 km vest de Avdiivka), zona industrială și Fabrica de Cocs Avdiivka. Jurnalistul ucrainean Yuriy Butusov a declarat că forțele ruse folosesc vehicule telecomandate cu roți și șenile pentru a livra mărfuri în pozițiile din prima linie și pentru a evacua răniții în direcția Avdiivka, iar un blogger rus a atribuit pierderile ridicate utilizării vehiculelor cu telecomandă și numărului de drone care zboară în zonă. Forțele ucrainene țintesc deja aceste vehicule telecomandate cu drone.

image

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 9 decembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Bloggerii ruși au raportat că forțele ruse au continuat să lupte la periferia nordică a orașului Marinka (chiar la vest de orașul Donețk) și lângă Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Surse ruse au susținut că elemente ale Diviziei 150 de puști motorizate ruse (Armata a 8-a combinată, districtul militar de sud) și Brigăzii a 5-a de puști motorizate (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) avansează în Marinka.

Un blogger a remarcat că forțele ruse atacă în direcția Hostre (6 km vest de Marinka), pe care bloggerul l-a caracterizat ca un nou sector activ al frontului. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite în apropiere de Marinka, Krasnohorivka (la periferia de vest a orașului Donețk), Novomykhailivka și Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 9 decembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins un atac ucrainean în apropiere de Novodonetske (15 km sud-est de Velyka). Novosilka). Batalionul rus „Vostok” a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să captureze pozițiile batalionului într-o zonă nespecificată a zonei de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia, făcând referire potențial la zona Novodonetske.

image

UPDATE Forțele ruse au efectuat atacuri în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia pe 9 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins două atacuri rusești în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții în apropierea Staromayorske și Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Un alt blogger rus a publicat imagini care pretindeau că arată elemente ale Brigăzii 14 de Gardă rusești Spetsnaz (Forțele Speciale ale Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse [GRU]) care operează în apropiere de Novodonetske.

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 9 decembrie și au avansat. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat cu succes la vest de Robotyne. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Robotyne și spre Verbove (9 km est de Robotyne).

image

UPDATE Forțele ruse au contraatacat în vestul regiunii Zaporijia pe 9 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la vest de Robotyne și Verbove și lângă Novopokrovka (16 km nord-est de Robotyne). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse, probabil elemente ale Diviziei 76 de asalt aerian de Gardă a Rusiei (VDV), au avansat la nord de Verbove. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și de la Novofedorivka (la 15 km nord-est de Robotyne). Bloggerii ruși au susținut că actualele condiții meteorologice nefavorabile din vestul Oblastului Zaporijia afectează activitatea la sol și bombardamentele rusești și ucrainene.

image

UPDATE Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 9 decembrie, pe fondul eforturilor ruse de a împinge forțele ucrainene din pozițiile din Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipru). Statul Major ucrainean a raportat pe 9 decembrie că forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipru. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse lovesc pozițiile ucrainene și scufundă bărcile care încearcă să transfere personal ucrainean la Krynky. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat pe 8 decembrie că forțele ruse încearcă să avanseze la est de Krynky și întăresc apărarea la sud-vest de Oleshky (7 km sud de orașul Herson și 4 km de râul Nipru), lângă Pidlisne (8 km sud de orașul Herson și la 6 km de râul Nipru) și lângă Kardashynka (7 km sud de orașul Herson și la 2 km de râul Nipru).

image

UPDATE Rudele personalului militar rus mobilizat au continuat să facă apel la guvernul rus pentru întoarcerea rudelor lor din războiul din Ucraina. Grupul „Way Home”, o mișcare a rudelor personalului militar rus mobilizat, a publicat pe 9 decembrie fotografii în care apar femei ținând afișe făcând apel la Putin pentru întoarcerea rudelor lor din Ucraina și pentru demobilizarea acestora. Membrii mișcării „Way Home” au depus, de asemenea, flori la Flacăra Eternă de la Moscova, pe 9 decembrie, în onoarea militarilor ruși care au murit în războiul din Ucraina, după ce poliția a avertizat inițial grupul împotriva acțiunii din 8 decembrie și apoi a încercat să împiedice o parte din grup să depună flori pe 9 decembrie.

Publicația de opoziție rusă Vajnye Istorii a raportat că mulți membri ai mișcării nu au participat la eveniment după ce poliția a trimis avertismente unor persoane din grup, pe 8 decembrie.

UPDATE Kremlinul continuă eforturile de militarizare a tineretului rus, ca parte a eforturilor de generare a forțeli de luptă pe termen lung. Vladimir Putin a rostit o adresă virtuală către Yunarmiya (Mișcarea Națională a Tinerilor Cadeți ai Armatei Ruse) în onoarea Zilei Eroilor Patriei pe 9 decembrie. Putin a susținut că militarii ruși care luptă în prezent în Ucraina servesc drept „modele de încredere” membrilor Yunarmiya și i-a încurajat pe copii să dorească „să apere [Rusia] fără să țină cont de faimă sau recunoaștere”.

UPDATE Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat pe 8 decembrie că elemente ale Brigăzii de asalt aerian a 38-a Gărzilor Separate din Belarus și probabil cea de-a 11-a Brigadă Independentă de Infanterie Motorizată de Gardă au participat la exerciții de antrenament de luptă la poligonul de antrenament din Brest, în Belarus, pe 6 decembrie. Ministrul apărării din Belarus, general-locotenent Viktor Khrenin și secretarul de stat al Consiliului de Securitate din Belarus-general-locotenent Alexander Volfovici au observat personal exercițiile.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Unit a sancționat 17 membri ai sistemului judiciar din Belarus implicați în cazuri motivate politic împotriva activiștilor politici, jurnaliștilor independenți și apărătorilor drepturilor omului la 9 decembrie.

UPDATE Eforturile limitate mediate de Qatar continuă, conducând la repatrierea unui număr mic de copii ucraineni deportați, deși numărul copiilor care se întorc în Ucraina reprezintă o mică parte din numărul total de deportări confirmate. Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat pe 8 decembrie că autoritățile ruse, cu facilitarea Qatarului, au reunit șase copii ucraineni cu familiile lor în Ucraina. Prima doamnă ucraineană, Olena Zelenska a remarcat că doar 387 din cei 20.000 de copii ucraineni deportați în Rusia s-au întors în Ucraina.

UPDATE Ministerul Culturii din Rusia continuă să orchestreze eforturile de rusificare a copiilor ucraineni și de a facilita deportarea acestora în Rusia. Șeful Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, a susținut că între 4 și 8 decembrie 600 de copii din Ucraina ocupată au sosit la Moscova și 200 la Sankt Petersburg, în cadrul programului „Harta Culturală 4 + 85”, care funcționează sub egida Ministerul rus al Culturii. Ca parte a programului, copiii ucraineni sunt duși să viziteze siturile de patrimoniu cultural rusesc. Șeful administrației de ocupație din regiunea Zaporijia, Yevgeny Balitsky, a susținut în mod similar că 2.500 de copii de vârstă școlară din regiunea Zaporijia ocupată au plecat în „excursii culturale și educaționale” în Rusia în 2023, ca parte a proiectului național „Cultură”, care funcționează și în subordinea Ministerului rus al Culturii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite