Rusia închide definitiv consulatul României de la Rostov-pe-Don

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul rus a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a denunța acordul privind deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don. Ordinul corespunzător a fost semnat de premierul rus Mihail Mișușin, informează agenția Tass.

MAE rus

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale ale Federației Ruse, să accepte propunerea Ministerului rus de Externe privind denunțarea acordului dintre guvernele rus și român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov- on-Don din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note”, se arată în documentul publicat pe portalul oficial de informații juridice de pe internet.

Ministerul rus de Externe a fost însărcinat să sesizeze partea română asupra deciziei.

La consulatul de la Rostov-pe-Don lucra doar un gerant interimar (consul general interimar), potrivit informațiilor disponibile pe pagina Ambasadei României în Federația Rusă.

Decizia Rusiei vine într-un moment în care reprezentarea diplomatică reciprocă a celor două țări s-a redus drastic în ultimele luni.

La ânceputul lunii iunie, MAE român anunța că autorităţile de la Bucureşti au decis reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în țara noastră „prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Rusia”.

Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Rusiei din România a fost redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%.

La 1 iulie, MAE a transmis că 40 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, împreună cu membrii de familie, au părăsit România la bordul unei aeronave civile aparţinând unei companii aeriene ruseşti.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a numit această decizie a autorităților române drept „un alt atac” care duce la „degradarea în continuare a relațiilor bilaterale”.

Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a introdus, la începutul lunii august,  cote privind numărul de angajați ai instituțiilor diplomatice românești din Rusia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite