LIVE TEXT | Război în Ucraina. ISW: Rusia caută să folosească războiul din Israel împotriva Ucrainei: Ucrainenii au respins atacuri pe cinci sectoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ucrainene au respins atacuri asupra a cinci sectoare ale frontului, care are o lungime de 1.000 de kilometri. Imagini din satelit sugerează că Rusia este înarmată de Coreea de Nord, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că Rusia folosește deja atacurile Hamas asupra Israelului pentru a spori presiunile în vederea reducerii sprijinului și atenției SUA și Occidentului acordate Ucrainei.

Bombardament efectuat de ruși in Zaporojie FOTO EPA-EFE
Bombardament efectuat de ruși in Zaporojie FOTO EPA-EFE

UPDATE 20.43 Pentagonul cere arme atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel

Armata americană are nevoie de aprobarea de către Congres a unei finanţări suplimentare pentru a se asigura că planurile Pentagonului de producţie şi achiziţie de muniţii pot satisface simultan nevoile Israelului şi ale Ucrainei, relatează Reuters.

Christine Wormuth, secretarul armatei americane, a făcut aceste comentarii în timp ce Camera Reprezentanţilor este efectiv paralizată, republicanii încercând să aleagă un nou preşedinte. Ea a declarat că armata încă analizează cererile de sprijin din partea Israelului.

„Un lucru într-adevăr important în privinţa în special a muniţiei şi a abilităţii noastre de a-i susţine potenţial atât pe israelieni, cât şi pe ucraineni simultan este o finanţare suplimentară din partea Congresului pentru a ne putea extinde producţia, iar apoi de a plăti pentru muniţia în sine”, a explicat Wormuth.

UPDATE 19.15 Marcel Ciolacu: Rusia atacă infrastructuri la distanță de 100 de metri de graniță. Trebuie o strategie în cadrul NATO

Premierul României atrage atenția că Federația Rusia atacă infrastructurile portuare din Ucraina aflate la o distanță de 100 de metri față de granița cu România. Ciolacu a punctat că din acest motiv este nevoie de o strategie comună în cadrul NATO. Detalii aici

UPDATE 18.46 Parlamentarii ruşi au termen de 10 zile pentru a examina revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea testelor nucleare

Reprezentantul Rusiei în Organizaţia Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO) a declarat vineri că Moscova va revoca ratificarea pactului, demers denunţat de Washington ca pereclitând "norma globală" împotriva testelor nucleare.

Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare pentru a se alinia SUA, care au semnat, dar nu au ratificat documentul.

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a discutat luni cu liderii grupurilor parlamentare şi a declarat că o astfel de măsură ar fi în interesul naţional al ţării.

Volodin şi Consiliul Dumei le-au dat deputaţilor din Comisia pentru afaceri internaţionale un termen de 10 zile - până la 18 octombrie - pentru a studia opţiunea de revocare a ratificării, potrivit unui comunicat al Dumei de Stat.

Revocarea ratificării de către Rusia a Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT) este considerată de unii analişti de securitate occidentali drept o atenţionare din partea Moscovei că deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Un test nuclear al Rusiei, menit să-i arate hotărârea şi să provoace teamă, ar putea încuraja alte ţări, precum SUA şi China, să îi urmeze exemplul, declanşând o nouă cursă a înarmării nucleare între marile puteri, care au oprit testele nucleare în anii de după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, notează Reuters.

UPDATE 18.30 Zelenski îl înlocuiește pe comandantul Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni un decret de numire a generalului-maior Anatoli Barhilevici la comanda Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei, în locul generalului Igor Tanțiura, care ocupa această funcție din mai 2022.

Nu a fost oferit niciun motiv pentru aceste decizii.

Barhilevici, în vârstă de 54 de ani, era de anul trecut șeful de stat major al trupelor din estul Ucrainei, unde luptele au fost intense.

Forțele de Apărare Teritorială fac parte din armat, iar sarcinile lor includ protecția instalațiilor critice, combaterea sabotajului și a forțelor de informații inamice, precum și menținerea securității în Ucraina.

De asemenea, acestea trebuie să asigure apărarea în timp ce se are loc desfășurarea completă a forțelor armate principale.

UPDATE 17.42 Zelenski a asemănat atrocităţile comise de Hamas în Israel cu cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului: „E același rău”

Într-o intervenție prin teleconferință la Adunarea Parlamentară a NATO de la Copenhaga, luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut comparație între atrocităţile comise de teroriştii Hamas în Israel și cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului anul trecut.

„Nimeni nu poate uita vreodată ceea ce au făcut teroriştii în Israel. Mii de rachete împotriva unor oraşe paşnice, împuşcarea oamenilor în maşini pe drum - bărbaţi, femei, copii -, nimeni nu a fost cruţat. Teroriştii înşişi au arătat lumii imagini cu atrocităţile lor şi erau mândri de ceea ce au făcut”,  a spus Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE 16.15 Vizită-fulger a lui Volodimir Zelenski în România. Cu cine se va întâlni președintele ucrainean la București | SURSE

Președintele Volodimir Zelenski va efectua o vizită de stat în România, marți, potrivit surselor „Adevărul”.

Șeful statului vecin are programate întâlniri bilaterale cu președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și șefii Parlamentului, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și cel al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Detalii aici

UPDATE 15.53 Kievul deconspiră o operațiune prin care rușii încearcă să asocieze Ucraina cu Hamas și să stopeze ajutorul militar

Rusia a decis să servească de atacul teroriştilor din Hamas asupra Israelului pentru a pune la cale o provocare de amploare împotriva Ucrainei, relatează agenția de presă Unian.

Mai concret, potrivit agenției de presă EFE, preluată de Agerpres, Direcţia Principală de Informaţii (HUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev a denunţat luni o operaţiune a Moscovei constând în predarea către mișcarea islamistă palestiniană Hamas a unor arme occidentale capturate în Ucraina pentru a-i acuza pe ucraineni că ar fi revândut arme primite din Occident unor grupări teroriste. Detalii aici

UPDATE 15.35 ONU, despre copiii ucraineni deportați în Rusia: „Suportă violențe fizice sau psihologice”

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și-a exprimat îngrijorarea, luni, privind lipsa unui sistem de repatriere a copiilor ucraineni deportați în Rusia după invadarea Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 11.07 Cel puțin doi civili uciși de ruși în Herson

Forţele ruse au bombardat duminică sudul regiunii Herson şi alte părţi ale Ucrainei, ucigând cel puţin două persoane şi rănind alte 12, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Generalul responsabil de forţele terestre ale Ucrainei a declarat că trupele înaintează pe frontul de est în cadrul contraofensivei Kievului.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a informat că trupele sale au respins atacuri asupra a cinci sectoare ale frontului, care are o lungime de 1.000 de kilometri.

Partea rusă informează că forţele sale au respins atacuri în apropierea punctului focal al frontului din estul Ucrainei, Bahmut, dar şi mai în nord.  

UPDATE 11.00 Hackerii ruși se alătură războiului din Israel: site-ul Guvernului și ale mass-mediei, atacate de Killnet

Mai multe organizații israeliene au ajuns să fie ținta hacktiviștilor, inclusiv a bandelor cibernetice, cum ar fi infamul Killnet, un grup de hackeri rusești, în urma atacurilor mortale ale militanților Hamas. Detalii aici

UPDATE 10.00 Traficul feroviar „fără precedent“ dintre Coreea de Nord și Rusia sugerează livrări de armament

Grupul de reflecție american Beyond Parallel a observat o creștere a numărului de vagoane de marfă de-a lungul frontierei dintre Coreea de Nord și Rusia, ceea ce sugerează o probabilă livrare de arme și muniții către Moscova.

Phenian-ul ar putea foarte bine să ajute Moscova să se pregătească în războiul cu Ucraina, potrivit imaginilor din satelit ale instalației feroviare Tumangang de la granița cu Rusia înregistrate de think tank-ul american Beyond Parallel și făcute publice vineri, potrivit politico.eu. Detalii aici

UPDATE 07.00 Rușii susțin că au cauzat pierderi ucrainenilor

Forțele armate ruse aflate pe direcția Krasnoliman au respins cu succes cinci atacuri ale trupelor ucrainene, în urma acestor confruntări Ucraina ar fi pierdut aproximativ 50 de oameni, susține șeful centrului de presă al grupului de trupe „Centru”, Aleksandr Savciuk, citat de TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului. Această informație nu a fost confirmată din surse independente.

De asemenea, aviația rusă ar fi efectuat lovituri împotriva asupra a patru posturi de comandă și supraveghere ale Ucrainei aflate în aproprie de satul Serebrianka. În timpul confruntării aproximativ 30 de echipamente de artilerie au ar fi fost distruse, a adăugat Savciuk, potrivit agenției TASS. 


UPDATE 22.36 Penele prelungite de electricitate fac autoritățile să îndemne achiziția de generatoare de populație

Ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Galușcenko, îndeamnă populația să cumpere generatoare pentru a evita întreruperile în perioada rece din toamna și iarna care urmează, dar a ținut să sublinieze că ministerul va depunte toate efectele pentru a se asigura că nu va fi nevoie de generatoare, scrie agenția Unian. 

UPDATE 20.23 Kremlinul încearcă să folosească războiul din Israel împotriva Ucrainei. Crește competiția pentru obuzele americane

Kremlinul folosește deja atacurile Hamas în Israel pentru a spori presiunile pentru reducerea sprijinului și atenției SUA și Occidentului acordate Ucrainei, susține Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În special, Moscova a intensificat operațiuni speciale informaționale și psihologice după atacurile teroriste Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând în primul rând Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu pentru a sprijini Ucraina și susținând că Vestul va înceta să acorde atenție Ucrainei.  

UPDATE 16.57 Violenţele din Orientul Mijlociu, „în beneficiul Rusiei”, apreciază Duda. Cea mai mare îngrijorare a Poloniei

Generalul britanic Colin Weir, un erou al războiul din Afganistan, apreciază că presupunerea anterioară conform căreia războiul se află la un deceniu distanță nu mai este valabilă în urma invaziei ruse în Ucraina și că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru a intra într-un în război în următorii doi ani, relatează Daily Mail. Detalii aici

„Cu siguranţă aduce beneficii Rusiei şi agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Distrage atenţia lumii (...). Dar mai presus de toate, mă tem că va provoca, din păcate, o presiune suplimentară migratorie asupra Europei. Vom avea probabil un alt val de migranţi din Orientul Mijlociu, care va lovi Europa (...). Securitatea noastră, protecţia graniţelor Poloniei, desigur, şi a graniţelor Uniunii Europene şi zonei Schengen devine şi mai importantă", a spus Duda într-un interviu acordat postului Polsat News.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite