LIVE TEXT | Război în Ucraina. Noi atacuri ucrainene în Crimeea. Rușii transferă forțe de rezervă la Bahmut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat duminică noapte un nou atac asupra regiunii Herson, al 59-lea în 24 de ore, între care 19 au avut loc asupra orașului Herson. O echipă a misiunii ONU a mers în satul Groza unde au fost uciși 52 de oameni, majoritatea civili, pentru a investiga de ce rușii au luat la țintă magazinul și cafeneaua. În urma atacului care a avut loc în timpul priveghiului unui soldat ucrainean au supraviețuit doar șase persoane. Rușii au atacat din nou peste noapte infrastructura portuară din Odesa, avariind un siloz de cereale și rănind patru oameni. Două rachete ucrainene, lansate în atacuri separate, au fost doborâte deasupra Crimeei, susține Ministerul rus al Apărării.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 16.15 Lecțiile războiului din Ucraina pentru armata britanică. Avertismentul unor foști comandanți

Generalul britanic Colin Weir, un erou al războiul din Afganistan, apreciază că presupunerea anterioară conform căreia războiul se află la un deceniu distanță nu mai este valabilă în urma invaziei ruse în Ucraina și că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru a intra într-un în război în următorii doi ani, relatează Daily Mail. Detalii aici

UPDATE 14.02 Noi detalii despre atacul rusesc cu rachete de precizie asupra satului Groza. Ucrainenii bănuiesc că rușii ar fi avut un informator

Anchetatorii ucraineni investighează pista că rușii ar fi un avut un informator printre sătenii din Groza, în regiunea Harkov, și asta le-ar fi permis să țintească magazinul, unde circa 60 de persoane participau la priveghiul unui soldat, relatează AP.

Cafeneaua fusese redeschisă special pentru priveghiul lui Andri Kozir, un soldat născut în sat care a murit anul trecut pe câmpul luptă. Aproape fiecare gospodărie din satul de 300 de locuitori a pierdut un membru în atacul rusesc cu rachete de precizie asupra cafenelei. Detalii aici

UPDATE 12.02 Peste zece răniți, inclusiv un bebeluș, într-un nou atac al Rusiei asupra Hersonului

Un nou atac al Rusiei asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei, al 59 în doar 24 de ore, a rănit 12 oameni, între care o femeie și bebelușul ei de 9 luni, a anunţat duminică guvernatorul regiunii, potrivit Reuters. Detalii aici

UPDATE 11.34 Rusia intenționează să revoce ratificarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, a anunțat pe X că Rusia intenționează să revoce ratificarea Organizației Tratatului de interdicție a testelor nucleare. „Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu SUA, care a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat", a declarat acesta. „Revocarea nu înseamnă intenția de a relua testele nucleare”, a adăugat el. SUA au avertizat că revocarea de către Rusia a ratificării Organizației Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare va pune în pericol „norma globală” împotriva exploziilor provocate de teste nucleare.

UPDATE 11.31 Griselda, aplicația super-inteligentă care a devenit coșmarul armatei ruse

Doi ucraineni au dezvoltat un software super inteligent, pe care l-au botezat Griselda, și care a devenit cel mai rău coșmar al armatei lui Putin.

Femela din specie este mai mortală decât masculul, scrie Daily Mail. În Ucraina, isprăvile Griseldei ar părea să confirme acest lucru.

În toamna anului trecut, Griselda a fost în avangardă când armata ucraineană a spart liniile rusești în timpul contraofensivei de la Harkov, recâștigând sute de așezări și peste 10.000 km pătrați de teritoriu ocupat. Detalii aici

UPDATE Rușii transferă forțe de rezervă către Bahmut 

Forțele armate ruse își transferă rezervele la Bahmut în regiunea Donețk. Prin această mișcare Rusia încearcă să împiedice armata ucraineană să avanseze spre nordul orașului, potrivit șefului serviciului de presă al grupului de trupe Est, Illya Yevlash, scrie agenția Unian.

Soldații ucrainieni în ofensivă la Donețk FOTO: Profimedia
Soldații ucrainieni în ofensivă la Donețk FOTO: Profimedia

Rusia „își folosește toate forțele și rezervele disponibile, deoarece înțelege că pierderea acestui flanc poate avea pe viitor consecințe”, a adăugat șeful serviciului de presă al Grupului de Forțe de Est. 

UPDATE Noi atacuri ucrainene în Crimeea 

Ministerul Apărării al Federației ruse a anunțat că forțele de apărare aeriană au reușit interceptarea cu succes a unei rachete ucrainene lansată de pe un sistem S-200, transformat pentru rol ofensiv. Mai multe explozii s-au auzit în zona Dzhankoi din Crimeea, iar platformele sociale circulă fotografii cu o coloană de fum, scrie agenția Unian. 

UPDATE Forțele ruse au efectuat atacuri cu rachete și artilerie asupra pozițiilor armatei ucrainene

Grupul de „Vest” al Forțelor Armate ruse au efectuat atacuri cu rachete și artilerie asupra pozițiilor armatei ucrainene aflate pe direcția Kupiansk. Artileria a lovit pozițiile celei de-a 32-a brigadă mecanizată ucraineană în zona satului Ivanovka, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului de luptă rus „Vest”, Serghei Zybinsky, citat de agenția rusă TASS.

Atacuri au fost lansate și de forțele aviației cu elicoptere Ka-52 și avioane de luptă care au lansat 12 atacuri cu rachete și bombă concentrate pe trupele și echipamentele forțelor aparținând celei de a 25-a brigadă aeropurtată, a explicat Zybinsky pentru agenția TASS.

UPDATE O nouă formă de război. Cum a reușit Ucraina să scoată Marea Neagră de sub controlul forțelor ruse

Sediul flotei ruse din Marea Neagră, o clădire cu coloane albe și cu vedere la portul Sevastopol din Crimeea, a fost incendiat. La început una, apoi o a doua rachetă Storm Shadow a lovit acoperișul construcției.

Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol. Foto: Arhivă
Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol. Foto: Arhivă

Conform videoclipurilor publicate pe rețelele de socializare, lovitura a fost precisă, mortală și fulgerătoare, relatează The Guardian. Detalii aici

UPDATE Lukașenko spune că SUA împing Rusia să folosească arme nucleare: „Răspunsul va fi colosal”

Dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko a declarat vineri că, prin înarmarea Ucrainei, Statele Unite împing Rusia spre utilizarea armelor nucleare.

Aleksandr Lukașenko alături de Vladimir Putin. FOTO Profimedia
Aleksandr Lukașenko alături de Vladimir Putin. FOTO Profimedia

„Am impresia - spun din nou că este opinia mea - că americanii îi împing pe ruși spre utilizarea celei mai terifiante arme. Ei îl înarmează pe Volodimir Zelenski și armata sa și le furnizează rachete cu rază lungă de acțiune. Chiar și rachete capabile să zboare pe o distanță de 300 de kilometri”, a spus Lukașenko. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite