LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bilanțul morților în urma atacului asupra satului Gorza a crescut. Rușii au lansat rachete asupra orașului Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanțul morților în urma atacului rusesc de joi asupra satulului Groza, situat lângă oraşul Kupiansk, a crescut la 52 de morți și există persoane spitalizate în stare gravă, a anunțat șeful administrației militare a regiunii Harkov. Un copil de 10 ani a fost ucis după ce Rusia lansat peste noapte două rachete Iskander asupra centrului orașului Harkov, în nord-estul țării. Drone kamikaze au lovit în noaptea de joi spre vineri un port ucrainean de pe Dunăre, în districtul Izmail, la graniţa cu România. Politico a relatat, citând oficiali sub anonimat, că administrația Biden ia în considerare alte soluții de finanțare a ajutorului militar pentru Ucraina, între care un program de granturi al Departamentului de Stat.

Rusia a atacat cu rachete vineri noapte orașul Harkov FOTO EPA-EFE
Rusia a atacat cu rachete vineri noapte orașul Harkov FOTO EPA-EFE

UPDATE 20.14 Ucraina a arestat în Transnistria un agent rus care încerca să recruteze spioni ucraineni

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un agent al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care acţiona din Transnistria şi încerca să creeze o reţea de spioni ucraineni. Serviciul ucrainean i-a servit acestuia ca momeală o agentă a sa drept potenţial spion pe care el să o recruteze în sudul Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 20.11 Planul lui Putin de a epuiza sprijinul pentru Ucraina într-un război de uzură pare să funcționeze, dar nu e lipsit de riscuri

La conferința de joi de la Clubul Valdai, președintele rus Vladimir Putin a jubilat cu privire la impactul potențial al diminuării sprijinului occidental pentru Ucraina.

„Imaginați-vă, dacă aprovizionarea este întreruptă mâine, veți avea o săptămână de trăit, când se termină muniția", le-a transmis Putin ucrainenilor la conferință.

Președintele rus a mizat un joc de lungă durată, mizând pe faptul că hotărârea Occidentului de a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei rusești a fost slabă. În ultimele zile au apărut indicii că ar putea da roade. Detalii aici

UPDATE 19.27 Cum neutralizează ucrainenii cel mai important avantaj al armatei ruse, folosind doctrina NATO

Deși nu au realizat încă breșa decisivă sperată de parteneri în cadrul contraofensivei pe care o desfășoară în sud-estul țării, forțele ucrainene încearcă să „neutralizeze” avantajul numeric al Rusiei și bine fac, a explicat pentru Newsweek un general american în retragere. Detalii aici

UPDATE 17.20 Două grupuri rivale de hackeri activiști s-au angajat să respecte un cod de conduită în război

Cele mai mari două grupuri rivale de hackeri din conflictul ucrainean au promis să desescaladeze atacurile cibernetice și să se conformeze unui cod de conduită în război publicat de un organism de supraveghere.

Miercuri, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a publicat primul set de reguli pentru hackerii civili creată vreodată.

Denumit „Codul de la Geneva al războiului cibernetic”, acesta a fost inițial criticat ca fiind inaplicabil. Detalii aici

UPDATE 16.10 Suedia oferă un nou ajutor militar de 200 milioane de dolari pentru Ucraina

Suedia va trimite Ucrainei un nou pachet de sprijin militar în valoare de 2,2 miliarde de coroane (199 milioane de dolari), în principal muniţie şi piese de schimb pentru sistemele donate anterior, a anunţat vineri ministrul Apărării, Pal Jonson.

Jonson a declarat într-o conferinţă de presă că guvernul a însărcinat oficial forţele armate să analizeze dacă Suedia va putea trimite avioane de luptă Jas Gripen în Ucraina, reiterând totuşi că, din motive de securitate internă, Suedia ar trebui să devină înainte membru al NATO. Detalii aici

UPDATE 14.53 Şoigu cere accelerarea producţiei de bombardiere Su-34

„Aceste aeronave au cele mai multe misiuni, efectuând între patru şi cinci zboruri zilnic", a declarat Serghei Şoigu, citat într-un comunicat al armatei ruse, în timpul unei vizite la o fabrică de avioane din Novosibirsk, în Siberia. Detalii aici

UPDATE 13.17 Rusia a testat cu succes racheta de croazieră „Cernobîlul Zburător”, a anunțat Putin. Duma de stat va examina ratificarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare

Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară, a confirmat joi președintele Vladimir Putin, lăsând totodată să se înțeleagă că Duma de Stat ar putea revoca ratificarea tratatului care interzice testele nucleare, relatează AP.

Într-un discurs ținut la un forum al experților în politică externă, Putin a anunțat că Rusia a finalizat dezvoltarea rachetei de croazieră Burevestnik și a rachetei balistice intercontinentale grele Sarmat și că va lucra pentru a le pune în producție.

„Am efectuat ultimul test de succes al rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik cu rază de acțiune globală”, a spus el fără a da detalii. Prin această declarație Putin anunțat practic primul test reușit al rachetei Burevestnik. Detalii aici

UPDATE 12.44 Rușii au bombardat pontonul de pe malul ucrainean. Navrom BAC își suspendă activitățile de la Isaccea VIDEO

Navrom BAC și-a suspendat trecerile peste Dunăre de la Isaccea (Tulcea), către Ucraina, după ce noaptea trecută, rușii au atacat din nou portul ucrainean Orlovka, aflat în apropiere de Isaccea. Exploziile au afectat și pontonul utilizat de bacurile Navrom. Detalii aici

UPDATE 12.14 Noi atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa

Un nou atac cu drone kamikaze a avut loc în noaptea de joi spre vineri asupra unui port ucrainean de pe Dunăre, în districtul Izmail, la graniţa cu România, a declarat vineri şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, relatează EFE.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei dintre dronele kamikaze Shahed lansate de Rusia asupra Odesei, a explicat oficialul, adăugând că ţinta atacului a fost "infrastructura portuară din districtul Izmail, situat în sudul regiunii”.

Un siloz de grâne a fost distrus, nouă camioane au luat foc, iar serviciul de feribot din Orlovka care leagă districtul Izmail de partea română a Dunării a fost suspendat.

În urma atacului nu s-au înregistrat victime, a mai spus acesta.

Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat într-un comunicat că au distrus 25 din cele 33 de drone kamikaze de tipul Shahed, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia în direcţia sud, centru şi est, potrivit media oficiale ucrainene.

Au fost distruse drone în regiunile Odesa, Mikolaiv, Harkov, Dnipropetrovsk, Cerkasî şi Jitomir.

UPDATE 10.30 Administraţia Biden ia în considerare să folosească granturi ale Departamentului de Stat pentru a finanţa armament pentru Ucraina

Administraţia Biden ia în considerare alte opțiuni pentru pentru a trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei, între care un program de granturi sau împrumuturi al Departamentului de Stat prin care SUA ajută țările partenere să achiziționeze arme și echipamente de apărare., a relatat Politico citând oficiali americani la curent cu discuțiile.

Potrivit publicației, președintele Joe Biden a făcut miercuri aluzie la această opțiune, afirmând că „există un alt mijloc prin care am putea găsi finanțare pentru asta”. El a refuzat să facă alte comentarii.

Un oficial a declarat că comentariile președintelui s-au referit la „autoritățile de finanțare existente” pe care Congresul le-a acordat anterior administrației „care ne permit să oferim sprijin suplimentar Ucrainei pentru o perioadă mai lungă de timp dacă Congresul nu acționează”.

Conform unui document al Departamentului de Stat, datat 21 septembrie, din alocarea Finanțării Militare Străine de 4,65 miliarde de dolari pentru Ucraina şi ţări afectate de conflict au rămas circa 650 milioane de dolari.

Chiar dacă administrația Biden utilizează autoritatea de finanțare pentru a cumpăra arme, Congresul tot trebuie să autorizeze fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina, a declarat oficialul american.

Administrația ar putea, de asemenea, să ceară potențial Congresului să redirecționeze fonduri din alte părți ale bugetului Pentagonului pentru a sprijini Ucraina, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării familiarizat cu discuțiile. Totuși, această cale ar necesita aprobarea legislatorilor.

UPDATE 10.00 Un copil de 10 ani a murit după atacuri cu rachete asupra orașului Harkov

Cadavrul unui copil în vârstă de 10 ani a fost descoperit sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Harkov, în urma atacurilor rusești de peste noapte asupra orașului din nord-estul țării, au anunțat vineri oficiali ucraineni.

Într-o actualizare, șeful administrației militare din regiunea Harkov, Oleg Siniehubov, a declarat că cel puțin alte 16 persoane au fost rănite , inclusiv un bebeluș de 11 luni.

Atacurile au vizat „exclusiv infrastructura civilă din Harkov”, a anunțat pe Telegram primarul orașului, Igor Terehov.

Două persoane au fost salvate  în urma atacurilor cu rachete asupra unor clădiri de apartamente vineri, au declarat oficialii ucraineni.

Forțele rusești au tras două rachete balistice Iskander, a declarat biroul procurorului din Harkov, pe baza datelor preliminare.

Ministrul Afacerilor Interne, Igor Klimenko, a precizat că loviturile au distrus o clădire rezidențială cu trei etaje și au avariat două clădiri de apartamente.

Atacul vine la o zi după ce forțele Moscovei au tras o rachetă Iskander asupra satului Groza, aflat în apropiere, omorând  cel puțin 52 de persoane, inclusiv un băiat de 6 ani, într-unul dintre cele mai grave atacuri împotriva civililor de la începutul războiului, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE 07.00 Guvernatorul forțelor de ocupație din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat pe contul său de Telegram că forțele navale ruse au respins un atac a două drone maritime ale Ucrainei, potrivit agenției TASS.

Dronele maritime ale Ucrainei au fost produse începând cu 2022, după invazia rusă în Ucraina. Aparatele sunt un subiect de interes pentru multe forțe navale, dar Ucraina este prima țară din lume care a dezvoltat o unitate navală specializată (Brigada 385) pentru drone maritime, potrivit Navalnews.

Potrivit guvernatorului rus exploziile puternice care s-au auzit în zona debarcaderului de nord au fost rezultatul eforturilor echipelor de luptă antisubacvatică și de sabotaj ale forțelor Flotei Mării Negre, adaugă TASS.

UPDATE 05:40 Rusia: Opt drone ucrainene doborâte în vestul țării

Moscova susține că a doborât opt drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk din vestul țării, fără să menționeze dacă au fost înregistrate pagube sau răniți, după ce un atac rus asupra satului ucrainean Groza s-a soldat cu moartea a 51 de persoane, informează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

Atac cu drone FOTO: Profimedia
Atac cu drone FOTO: Profimedia

  Joi, în jurul orei 23:30, "sistemele de apărare aeriană în exploatare au distrus cinci vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra regiunii Belgorod", la graniţa cu Ucraina, a anunţat, pe Telegram, Ministerul rus al Apărării.  

UPDATE 05:06 Putin susține că au fost găsite bucați de grenade în trupurile victimelor accidentului aviatic în care a murit Prigojin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că au fost găsite bucăți de grenade în cadavrele victimelor avionului prăbușit al liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, transmite AFP, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 23:55 Rușii încearcă încorporarea în masă a personalului medical din zonele ocupate

Rușii depun toate eforturile pentru a-i forța pe medicii ucraineni să lucreze în spitale supraaglomerate cu ruși din teritoriile ocupate. Forțele ruse încearcă înregistratea militară în masă a personalului medical din teritoriile ocupate ale Ucrainei, potrivit primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, scrie agenția Unian. 

UPDATE 22:10 Autoritățile ucrainene au reușit să identifice o parte din victimele atacului rusesc asupra cafenelei din Groza

Autoritățile din satul Groza, districtul Kupyan, regiunea Harkov, au reușit identificarea a treizeci și cinci dintre cele 51 de persoane ucise în urma atacului rusesc asupra cafenelei din satul Groza, scrie Unian. 

Toți ceilalți au fost duși la morgă, va trebui făcută analiză ADN pentru identificare”, a spus șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din regiunea Harkov, Serhiy Bolvinov pe facebook. 

UPDATE 21:11 Cât de eficiente sunt atacurile aeriene ucrainene în adâncul Rusiei? Lecțiile Raidului Doolittle după Pearl Harbor

Pe lângă utilizarea atacurilor aeriene contra forțelor militare ruse de pe sau din apropierea câmpului de luptă, Ucraina a efectuat peste 100 de atacuri, majoritatea cu o serie de drone, în interiorul Rusiei și împotriva Crimeei ocupate. Detalii aici

Atac cu drone la Moscova FOTO: Profimedia
Atac cu drone la Moscova FOTO: Profimedia

Ucraina a bombardat nu numai numeroase ținte militare, ci și complexul expozițional Expo Center și un zgârie-nori în construcție la Moscova, instalații petroliere din Crimeea și infrastructură în alte zone, cum ar fi o substație electrică.

UPDATE 20.37 Un discurs propagandistic cât o declarație de război împotriva Occidentului: Ce misiune anunță Putin pentru Rusia

Sub pretextul instituirii unei așa-zise lumi multipolare, Vladimir Putin admite că a lansat agresiunea militară împotriva Ucrainei pentru a submina, între altele, democrațiile occidentale.

Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE

Într-un nou discurs propagandistic, rostit la Clubul de Discuții de la Valdai, Putin, care a capturat deja Rusia, a anunțat o nouă misiune pentru el, și anume să „construiască o nouă lume”. Liderul de la Kremlin nu a menționat exact cum ar putea arăta „noua lume”, dar cel mai probabil după chipul autoritar al regimului său și al celor cu care caută să se alieze, printre care China, Coreea de Nord, Iran și Siria lui Bashar al-Assad. În schimb, Putin a acuzat din nou - pentru publicul său fidel, din Rusia și din altă parte - ceea ce numește el „hegemonia” și atitudinea „arogantă” a Occidentului. Detalii aici

UPDATE 20.31 Un fost șef al Comisiei Europene, vehement împotriva aderării Ucrainei la UE: „Este coruptă la toate nivelurile”

Fostul președinte al Comisiei Europene a criticat posibilitatea ca Ucraina să adere la UE, potrivit POLITICO. Jean-Claude Juncker consideră Ucraina ca fiind masiv „coruptă” și nepregătită pentru aderarea la blocul comunitar. Detalii aici

UPDATE 19.31 Ritual al marelui şaman al Rusiei pentru a proteja soldaţii care luptă în Ucraina de gloanţe şi schije

Marele şaman al Rusiei a celebrat joi un ritual tradiţional pentru ca soldaţii ţării sale care luptă în Ucraina să fie „feriţi de gloanţe şi schije”, a explicat el agenţiilor de presă ruse, informează AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite