Violenţele din Orientul Mijlociu, „în beneficiul Rusiei”, apreciază Duda. Cea mai mare îngrijorare a Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualele violenţe dintre Hamas şi Israel „lucrează” în favoarea Rusiei, distragând atenţia internaţională de la agresiunea Moscovei în Ucraina şi poate duce la noi presiuni migratorii asupra Europei, a apreciat duminică preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit Reuters.

Duda este îngrijorat de un potențial nou aflux de migranți spre Europa FOTO EPA-EFE
Duda este îngrijorat de un potențial nou aflux de migranți spre Europa FOTO EPA-EFE

„Cu siguranţă aduce beneficii Rusiei şi agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Distrage atenţia lumii (...). Dar mai presus de toate, mă tem că va provoca, din păcate, o presiune suplimentară migratorie asupra Europei. Vom avea probabil un alt val de migranţi din Orientul Mijlociu, care va lovi Europa (...). Securitatea noastră, protecţia graniţelor Poloniei, desigur, şi a graniţelor Uniunii Europene şi zonei Schengen devine şi mai importantă", a spus Duda într-un interviu acordat postului Polsat News.

Polonia, un susţinător ferm al Kievului de când Rusia a lansat invazia la începutul anului 2022, a oferit adăpost la peste un milion de refugiaţi ucraineni. Pe de altă parte, a respins categoric orice mecanism al Uniunii Europene care i-ar cere să accepte o parte din migranţii ilegali ce intră în bloc din alte direcţii, scrie Agerpres.

Cel puţin 500 de persoane au fost ucise în Israel în atacul surpriză major al grupării militante palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, au declarat duminică surse medicale, iar alte 2.048 au fost rănite, conform Ministerului israelian al Sănătăţii, informează DPA.

Mai mulţi răniţi sunt în stare critică, a precizat ministerul.

Hamas, care conduce Fâşia Gaza, a declanşat sâmbătă o ofensivă din zona de coastă, lansând peste 3.000 de rachete asupra Israelului.

Cabinetul de securitate israelian a declarat duminică stare de război în urma ofensivei Hamas, permiţând "paşi militari de anvergură", a anunţat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Polonia va trimite avioane pentru a-şi evacua cetăţenii din Israel

Varşovia a anunţat că va trimite avioane militare pentru a-şi evacua cetăţenii blocaţi în Israel, care se află în război cu Hamas-ul palestinian, potrivit AFP.

"Armata poloneză se pregăteşte să evacueze polonezii din Israel. Avioane de transport C-130 Hercules vor fi trimise pentru a-i ridica pe compatrioţii noştri", a scris duminică ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pe reţeaua X (fostă Twitter).

"Instruim avioanele de transport ale forţelor aeriene să efectueze evacuarea polonezilor care se află în prezent în Israel. Soldaţii din forţele noastre speciale vor asigura protecţia încărcăturii şi securitatea la bord", a confirmat preşedintele polonez Andrzej Duda, tot pe X.

Preşedintele polonez a estimat numărul polonezilor din Israel la "sute".

"Din păcate, există grupuri de polonezi, şi nu puţine, în Israel. Şi în Cisiordania. Sunt sute", a declarat el pentru postul privat de televiziune Polsat News.

Companiile aeriene care fac legătura între Polonia şi Israel au suspendat zborurile începând de sâmbătă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite