Vizită-fulger a lui Volodimir Zelenski în România. Cu cine se va întâlni președintele ucrainean la București | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Volodimir Zelenski va efectua o vizită de stat în România, marți, potrivit surselor „Adevărul”. Șeful statului vecin ar urma să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și șefii Parlamentului.

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să efectuze marți o vizită oficială în România, potrivit surselor „Adevărul”. 

Șeful statului vecin are programte întâlniri bilaterale cu președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și șefii Parlamentului, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și cel al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. 

Potrivit surselor citate, în contextul vizitei, autoritățile române vor lua măsuri sporite de securitate. 

Discurs cu probleme tehnice

Ar fi prima vizită pe care președintele Ucrainei o face în România. Anul trecut, Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul României prin videoconferință.

Evenimentul a generat însă un scandal, după ce au existat unele probleme tehnice în timpul transmiterii discursului live al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Şeful Direcţiei Tehnice de la Camera Deputaţilor, Alexandru Tănase, a explicat atunci că deşi s-au făcut teste înainte, în timpul transmiterii a existat o modificare de parametri.

La acel moment, Volodimir Zelenski a declarat în discursul său din Parlamentul României că în Ucraina se decide soarta Europei Centrale şi a avertizat că după câştigarea unor oraşe din sudul Ucrainei ar putea ca militarii ruşi să se îndrepte spre Republica Moldova.  

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război - libertatea sau tirania. Toţi cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei pe toţi militarii ruşi şi liderii lor care sunt vinovaţi de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei. Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar şi tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE şi Curţii Penale Internaţionale”, a afirma președintele Ucrainei.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu. Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa şi la programul de reconstrucţie postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noştri din Europa să preia patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei”, completa liderul de la Kiev.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite