LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Sute de teroriști infiltrați în țară au fost uciși. Comunitățile de lângă Fâșia Gaza, evacuate de armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde „lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE Statele Unite au început să livreze muniţie suplimentară Israelului, a anunţat duminică şeful Pentagonului, Lloyd Austin, adăugând că armata americană îşi consolidează poziţia militară în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

  Primul pachet de ajutor militar „va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare", a precizat secretarul american al Apărării într-un comunicat. Detalii aici  

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a dispus un „sprijin suplimentar" din partea Statelor Unite pentru Israel, în urma atacurilor fără precedent ale organizaţiei palestiniene Hamas dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă duminică, potrivit AFP. Detalii aici

UPDATE Drone, deltaplane și trupe care s-au infiltrat în teritoriul țării s-au numărat printre metodele folosite de militanții Hamas pentru a lansa un atac fără precedent asupra Israelului în dimineața zilei de sâmbătă. Analiști, dar și oficiali care au făcut declarații sub anonimat au explicat cum a fost posibil ca serviciile de informații ale Israelului și ale SUA să fie luate prin surprindere.

Înregistrări video difuzate pentru prima dată de canalul de televiziune Al-Aqsa al Hamas au surprins drone încărcate cu explozibili lansate de militanți pentru a declanșa un atac-surpriză asupra Israelului. Acestea au vizat turnurile de observație instalate de Israel de-a lungul graniței cu Fășia Gaza. Detalii aici

UPDATE Trupele israeliene au ucis sute de luptători Hamas, au rănit alte câteva mii și au capturat zeci de militanți, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului.

Contraatacul inițial israelian a început duminică la ora locală 3:45 (20:45 ET sâmbătă), cu "zeci de tone de bombe" lansate, a declarat purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, scrie CNN.

Forțele israeliene au distrus aproximativ 800 de ținte, inclusiv rampe de lansare folosite de Hamas, 50 de avioane atacând 120 de ținte numai în Beit Hanoun și distrugând toate punctele de adunare ale Hamas din această zonă, a precizat Hagari.

Duminică au avut loc lupte într-o serie de comunități israeliene din apropiere de Gaza, printre care Kfar Aza, Nahal Oz, Kissufim și Be'eri, a precizat Hagari.

Pe coastă, în apropierea comunității Zikim, o echipă a Hamas care a încercat să debarce a fost zădărnicită, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.

UPDATE Kremlinul folosește deja atacurile Hamas în Israel pentru a spori presiunile pentru reducerea sprijinului și atenției SUA și Occidentului acordate Ucrainei, susține Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În special, Moscova a intensificat operațiuni speciale informaționale și psihologice după atacurile teroriste Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând în primul rând Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu pentru a sprijini Ucraina și susținând că Vestul va înceta să acorde atenție Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Programul Alimentar Mondial (PAM) este „profund îngrijorat" de dificultăţile de acces la produsele alimentare de bază în zonele afectate de conflictul dintre Israel şi Hamas, în special Fâşia Gaza, a transmis duminică această agenţie a ONU, potrivit AFP şi Reuters. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană a făcut publice numele a 44 de soldați uciși în lupte, între care și mulți ofițeri și doi comandanți de elită.

Colonelul Jonathan Steinberg, comandantul Brigăzii Nahal din Israel și colonelul Roi Levy, șeful unității Multidimensionale de elită, cunoscută sub numele de unitatea „Fantoma”, se numără printre zecile de soldați uciși în luptele cu militanții Hamas, a anunțat duminică, 8 octombrie, armata israeliană (IDF). Detalii aici

UPDATE Peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza, iar mişcarea palestiniană a luat "peste 100 de prizonieri", a transmis duminică guvernul israelian, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a anunţat un bilanţ de 370 de morţi de partea palestiniană, relatează AFP.

Numărul morţilor "nu este definitiv", a declarat pentru AFP un oficial al biroului de presă al executivului israelian, adăugând că, dintre cei 2.000 de răniţi din ţară, 200 sunt "în stare critică".

De partea cealaltă, autorităţile locale din Fâşia Gaza au anunţat tot duminică, în doua zi de ostilităţi, că numărul morţilor în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza a crescut la 370 de partea palestiniană.

"Trei sute şaptezeci de cetăţeni au fost ucişi şi alţi 2.200 au fost răniţi", a transmis Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene din Gaza.

UPDATE Stare de război în Israel

Cabinetul de securitate al Israelului a declarat oficial stare de război, potrivit biroului de presă al Guvernului.

Războiul „a fost impus statului Israel printr-un asalt terorist criminal din Fâșia Gaza” sâmbătă, se arată în comunicatul guvernului.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că țara „se va răzbuna cu putere” pentru atacul comis de militanții palestinieni.

Declarația de război a fost adoptată în conformitate cu articolul 40 din Legea fundamentală a Israelului, a precizat biroul de presă. Israelul nu are o constituție scrisă, dar cele 13 legi fundamentale ale sale îndeplinesc o funcție similară.

Înaltul oficial al Forțelor de Apărare israeliene însărcinat cu activitățile din teritoriile palestiniene a declarat după atacuri că Hamas a „deschis porțile iadului”. Israelul a bombardat Gaza cu atacuri aeriene, care au ucis peste 300 de persoane.

UPDATE Peste 20 de comunități adiacente gardului de securitate din Gaza sunt evacuate, a declarat armata israeliană.

Civililor care locuiesc în aceste zone li se cere să își părăsească locuințele din cauza atacurilor continue ale Hamas și în așteptarea răspunsului israelian în interiorul enclavei.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat pentru CNN că vor urma lovituri severe în interiorul Gaza. Guvernul și armata israeliană se aflau, duminică dimineață, încă în procesul de stabilire a obiectivelor răspunsului militar.

UPDATE Autoritățile israeliene au identificat 44 de militari și 30 de membri ai serviciilor de securitate uciși de când Hamas a atacat Israelul sâmbătă dimineață.

Membrii serviciilor de securitate care au murit erau ofițeri de poliție, ofițeri de frontieră și membri ai Unității naționale de luptă contra terorismului din Israel, Yamam.

UPDATE Hamas a declarat că 100 de rachete au fost lansate duminică asupra orașului Sderot din sudul Israelului.

Serviciul de urgență israelian, Magen David Adom, a anunțat că echipajele sale se află în prezent în zona Sderot. Patru persoane au fost rănite în atac. Una dintre victime - un bărbat în vârstă de 20 de ani - se află în stare critică.

Atac cu rachete în Sderot, Israel FOTO Profimedia
Atac cu rachete în Sderot, Israel FOTO Profimedia

UPDATE Cel puțin 313 palestinieni au fost uciși și alți 1.990 au fost răniți în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.

Israelul a efectuat lovituri aeriene care au vizat Hamas de la începutul atacului surpriză mortal al grupului împotriva Israelului, sâmbătă dimineața.

UPDATE Forțele de apărare israeliene au declarat că numărul israelienilor uciși de când Hamas a lansat atacul de sâmbătă a crescut la 350.

În cadrul unei ședințe de informare duminică, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că prioritățile sunt încetarea luptelor în comunitățile israeliene și controlul breșelor în gardul care desparte Gaza de Israel.

UPDATE Toate indiciile arată că Forțele de Apărare Israeliene pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas de ieri. Premierul Netanyahu a avertizat populația să părăsească Gaza, fiindcă „va fi transformată în ruine“.

Armata israeliană a anunţat că evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, pe fondul războiului cu organizaţia extremistă palestiniană Hamas, informează duminică agenţia DPA. Detalii aici

UPDATE Gruparea libaneză Hezbollah a emis duminică o declarație în care a revendicat responsabilitatea de a fi atacat cu rachete și artilerie trei situri israeliene într-o zonă cunoscută sub numele de „Fermele Shebaa”.

„Fermele Shebaa” este o regiune considerată de Liban ca fiind ocupată de Israel.

Cele trei situri includ situl Radar, situl Zabdin și situl Ruwaisat Al-Alam, se arată în declarația Hezbollah.

Israelul a răspuns la atacuri prin tiruri de artilerie asupra zonei din Liban de unde a pornit atacul, a declarat anterior IDF.

UPDATE Artileria israeliană a lovit sudul Libanului duminică, ca răspuns la un tir provenit din această zonă, a anunţat armata israeliană într-un comunicat, publicat cu puţin înainte de ora 7.30 (4.30 GMT) şi citat de France Presse şi Reuters.

"Artileria israeliană loveşte zona din Liban de unde au fost trase focurile", se spune în text, fără alte precizări despre natura acestui atac. Acest anunţ vine în timp ce Israelul se confruntă de sâmbătă cu o ofensivă din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas, lansată din Fâşia Gaza asupra flancului său sudic. Hamas şi alte mişcări palestiniene implicate în lupta armată împotriva Israelului sunt implantate în sudul Libanului, aminteşte AFP.

"Artileria IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) lovesc în prezent zona din Liban de unde a fost efectuat tirul". "IDF a luat măsuri pregătitoare pentru acest tip de posibilitate şi va continua să opereze în toate regiunile şi în orice moment necesar pentru a asigura siguranţa civililor israelieni", se precizează în comunicat.

UPDATE Cabinetul politic și de securitate al Israelului s-a reunit sâmbătă noapte pentru a stabili răspunsul țării la atacul surpriză al Hamas.

Cabinetul a luat „o serie de decizii operaționale menite să ducă la distrugerea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas și ale Autorității Palestiniene”, potrivit unei declarații a biroului prim-ministrului israelian.

„Ne îmbarcăm într-un război lung și dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac criminal al Hamas”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu."

„Prima fază se încheie la aceste ore prin distrugerea majorității forțelor inamice care au pătruns pe teritoriul nostru. În același timp, am început formațiunea ofensivă, iar aceasta va continua fără rezerve și fără răgaz până la atingerea obiectivelor”, a declarat Netanyahu.

Israelul urmărește să „anuleze capacitatea și dorința [Hamas] de a amenința și de a face rău cetățenilor Israelului pentru mulți ani de acum înainte”, potrivit declarației.

„Vom restabili securitatea pentru cetățenii Israelului și vom câștiga”, a adăugat Netanyahu. „Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil și bunuri”.

UPDATE Atacurile surpriză ale Hamas au rănit peste 1.800 de persoane, potrivit oficialilor israelieni.

Până duminică, la ora locală 6:30, 1.864 de răniți fuseseră evacuați la spitale, a precizat Ministerul israelian al Sănătății. Dintre aceștia, 19 sunt în stare critică, iar 326 au răni grave.

UPDATE Avioanele de război israeliene au continuat să lovească Gaza duminică dimineața, în timp ce Forțele de Apărare Israeliene au evacuat peste noapte rezidenții israelieni din jurul Fâșiei Gaza.

Forțele israeliene au lovit 426 de ținte din Gaza, inclusiv 10 turnuri folosite de Hamas, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, într-un briefing.

Zeci de mii de soldați israelieni acționează la sol în jurul Fâșiei Gaza, a adăugat Hagari.

Un jurnalist CNN din Gaza a declarat că au fost lovite clădirea Al Watan și clădirea Al Aklouk din centrul orașului Gaza.

Internetul continuă să fie parțial întrerupt, iar cea mai mare parte a energiei electrice a fost întreruptă de sâmbătă.

Sunetul avioanelor de război și al exploziilor a continuat pe tot parcursul nopții.

IDF a transmis imagini care arată un atac asupra unei clădiri cu mai multe etaje din oraș.

Lovitura a lovit "ținte militare Hamas situate în clădiri cu mai multe etaje din Fâșia Gaza", a precizat IDF.

Bombardament israelian în Gaza FOTO Profimedia
Bombardament israelian în Gaza FOTO Profimedia

Forțele de intervenție au folosit un buldozer pentru a putea intra în secția de poliție în care s-au baricadat militanții Hamas. Potrivit săptămânalului Jewishpress, 20 de polițiști au fost uciși de către teroriști în interiorul secției. 

Aproximativ 10 „teroriști" au fost „neutralizați" după ce forțelor de intervenție le-a fost ordonat să readucă secția de poliție, în care  „teroriștii s-au baricadat", înapoi sub control „prin orice mijloace", a spus purtătorul de cuvânt citat de CNN.  

UPDATE Hamas continuă atacurile împotriva Israelului. Peste 250 de persoane au fost ucise, 1.590 rănite și alte zeci au fost răpite și duse în Fâșia Gaza

Autoritățile israeliene au confirmat că cel puțin 300 de persoane au fost ucise, peste 1.590 au fost rănite și alte zeci au fost capturate într-o ofensivă fulgerătoare a mișcării Hamas în sudul și centrul Israelului, notează Ynetnews.com. Detalii aici. 

Sistemul antirachetă Iron Dome respinge atacuri ale Hamas.

UPDATE Amnesty International face apel la forțele de securitate israeliene și grupurile armate palestiniene să protejeze civilii

 Amensty International lansează apel la forțele de securitate israeliene și grupurile armate palestiniene trebuie să depună toate eforturile pentru protejarea viețile civililor în locurile unde se duc lupte din Israel și teritoriile palestiniene pe fondul numărului mare de civili morți. Detalii aici.

UPDATE Israel: Centrul Medical Barzilai, atacat cu rachete de HAMAS | VIDEO

Mișcarea Hamas a lansat un atac cu rachete împotriva Centrului Medical Barzilai din orașul Ashkelon, aflat în sudul Israelului, provocând pagube importante. Din fericire, nu au fost raportate victime în urma acestui atac. Atacul arată încă o dată natura conflictului în curs și amenințarea constantă cu care se confruntă civilii din Israel. Detalii aici. 

Israel în stare de urgență FOTO: Shutterstock
Israel în stare de urgență FOTO: Shutterstock

Potrivit Ynetnews.com, Centrul Medical Barzilal primise mai devreme în cursul zile 182 de persoane rănite în urma atacurilor declanșate de mișcarea Hamas.

UPDATE Blinken i-a cerut lui Abbas să intervină pentru a restaura calmul și cere condamnarea atacurilor din Israel

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a cerut președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, „să continue şi să intensifice măsurile pentru a restabili calmul şi stabilitatea în Cisiordania" ocupată, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP, scrie Agerpres.  

Antony Blinken FOTO: EPA-EFE
Antony Blinken FOTO: EPA-EFE

Șeful diplomației americane „a reiterat condamnarea fără echivoc a atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi a chemat toţi liderii din regiune să le condamne", potrivit comunicatului.  

UPDATE Israelul a extins „situația specială de securitate” la întregul teritoriu țării

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a extins „situația specială de securitate” la întregul teritoriu al Israelului, potrivit biroului său de presă. Măsura le va permie Forțelor de Apărare Israelului (IDF) să ofere dispoziții civililor și să închidă locurile publice după necesitățile de securitate, a spus biroul de presă al ministrului, potrivit CNN.

UPDATE Imagini de la localnici cu al treilea atac al Hamas cu rachete împotriva Israelului 

Localnici din Israel au postat filmări cu cel de-al treilea val de atacuri cu rachete din cursul nopții.

UPDATE Forțele de securitate au neutralizat un militant la graniță

Forțele de Apărare Israeliană au făcut publice imagini cu un atac aerian asupra unui terorist care se deplasa în viteză pe o motocicletă lângă granița cu Fâșia Gaza.

UPDATE Ce se ascunde în spatele atacului Hamas din Israel?

Analistul militar israelian Yigal Levin sugerează că atacul asupra țării sale de către teroriștii din grupul Hamas nu poate fi decât o distragere a atenției. Detalii aici. 

Militanții Hamas s-au infiltrat în Israel FOTO: Profimedia
Militanții Hamas s-au infiltrat în Israel FOTO: Profimedia

„Există o mare probabilitate ca invazia din Fâșia Gaza să fie doar o manevră de diversiune”, explică expertul.  

Războiul Hamas împotriva Israelului amintește de începutul războiului de la Yom Kippur din octombrie 1973, scrie The Spectator, care subliniază că infiltrarea teroriștilor indică greșeli grave de calcul ale serviciilor speciale israeliene și ale armatei israeliene. Detalii aici.

UPDATE Un convoi de tancuri israeliene se îndreaptă spre fâșia Gaza

Potrivit informațiilor care circulă pe social media mai multe convoaie de tancuri ale armatei israeliene se îndreaptă spre Fâșia Gaza. 

UPDATE Bilanțul actualizat cu privire la atacurile israeliene

Potrivit informațiilor actualizate până la această oră, gruparea Hamas a lansat mai mult de 3.000 de rachete împotriva Israelului. Peste 20 de comunități din sudul țării au fost atacate de teroriști, care au intrat peste oameni în case și au masacrat civili. Teroriștii au răpit mai mulți civili și militari israelieni pe care i-au dus în Gaza. Până acum sunt înregistrate cel puțin 200 de persoane decedate și mai bine de 1,400 de răniți. 

UPDATE Momentul în care avioanele israeliene lovesc în plin Turnul Palestinei din Gaza, surprins în direct de jurnaliști VIDEO

Momentul în care avioanele israeliene au lovit Palestine Tower a fost surprins în direct la postul de televiziune Al Jazeera, în timp ce reporterul Youma Al Sayed transmitea evenimentele din Orientul Mijlociu. Detalii aici.

UPDATE Momentul în care avioanele israeliene lovesc în plin Turnul Palestinei din Gaza, surprins în direct de jurnaliști VIDEO

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, un atac fără precedent asupra Israelului, trăgând mii de rachete din Fâșia Gaza în Israel, în timp ce zeci de luptători s-au infiltrat prin granița puternic fortificată în mai multe locații pe calea aerului, terestru și maritim.   Detalii aici.

Război pe străzile Israelului FOTO: Profimedia
Război pe străzile Israelului FOTO: Profimedia

Ofensiva a surprins țara complet nepregătită și reprezintă un „eșec istoric” pentru serviciile de informații israeliene, potrivit expertului în Orientul Mijlociu David Khalfa, citat de France 24.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite