Roşiile protejează inima. Şapte beneficii pe care le au aceste legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banala roşie aduce mai multe beneficii sănătăţii decât am putea crede. Ea contribuie la buna funcţionare a inimii, stimulează digestia şi îmbunătăţeşte vederea. Şi nu numai.

Din punct de vedere nutriţional, pătlăgica roşie este o legumă care conţine puţini carbohidraţi şi la fel de puţin zahăr. O roşie de mărime medie are 22 de calorii şi 1,5 grame de fibre, potrivit health.com. şi este plină de nutrienţi benefici pentru sănătate. Iată şapte motive pentru care pătlăgica roşie ar trebui încorporată în dietă.

1.Tomatele sunt surse importante de vitamine. O singură roşie furnizează circa 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, conţine şi cantităţi importante de vitamina A care susţine sistemul imunitar, vederea şi sănătatea pielii; de vitamina K, utilă pentru oase, şi potasiu, un mineral important pentru buna funcţionare a inimii, a muşchilor şi care contribuie la menţinerea unei tensiuni arteriale normale.  

2.Protejează inima. Roşiile conţin un antioxidant numit licopen, responsabil de culoarea roşie. Studiile arată că în termeni de beneficii aduse sănătăţii e mai bine să consumăm roşii, decât să luăm suplimente cu licopen. Alte studii au arătat că niveluri înalte ale licopenului în sânge determină o scădere a ratei deceselor la persoanele cu sindrom metabolic, un complex de factori de risc în bolile cardiovasculare, diabet şi atac vascular-cerebral.

3.Îmbunătăţesc vederea. Licopenul este bun pentru ochi. Şi nu este singurul nutrient protector pentru ochi, alături de el se găseşte şi luteina şi betacarotenul. Potrivit cercetărilor în materie, aceşti nutrienţi susţin sănătatea vederii şi protejează împotriva cataractei şi a degenerării maculare.

4.Susţine sănătatea digestiei. Sucul şi fibrele conţinute în tomate previn constipaţia. Atenţie însă că, la anumite persoane, aciditatea tomatelor gătite poate determina indigestie sau înrăutăţi refluxul gastroesofagian.

5. Ajută la managementul diabetului de tip2. Un studiu realizat în acest sens, arată că persoanele care au suplimentat dieta cu roşii gătite, timp de 30 de zile, au înregistrat o descreştere a peroxidării lipidice – un set complex de reacţii chimice – care contribuie la lezarea vaselor de sânge, crescând riscul de boli cardiovasculare. Or, acest lucru este deosebit de important, în condiţiile în care se ştie că bolnavii de diabet au un risc mai mare de boli cardiovasculare şi atacuri vascular-cerebrale.

6. Favorizează sănătatea pielii. Un studiu realizat în 2011 arată că o combinaţie între pasta de tomate şi uleiul de măsline protejează împotriva arsurilor solare şi stimulează producţia de colagen, substanţă care susţine fermitatea pielii şi îi oferă elasticitate şi tinereţe. Oamenii de ştiinţă consideră că licopenul din tomate este cheia, iar el se găseşte în concentraţie mare mai ales  în legumele gătite, în timp ce uleiul de măsline contribuie la absorbţia acestui nutrient în sistemul digestiv şi mai apoi în sânge.

7.Protejează împotriva cancerului. Cercetătorii consideră că exită o legătură şi între acest compus numit licopen şi scăderea riscului în anumite tipuri de cancere: de prostată, ovarian, plămâni şi stomac.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite