„Fructele mă ajută să slăbesc!“ Mit sau adevăr?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele conţin mult mai multe calorii decât legumele
Fructele conţin mult mai multe calorii decât legumele

Suntem îndemnaţi să consumăm zilnic fructe şi legume, atât ca surse bogate în antioxidanţi şi vitamina C, cât şi ca bază a dietelor de pierdere în greutate. Excesul de fructe însă, ca şi sucul de fructe – popularele fresh-uri – pot duce la îngrăşare, din pricina surplusului de calorii.

Există numeroase prejudecăţi referitoare la obezitate, iar „Fructele mă ajută să slăbesc“ e unul dintre mituri. Astfel, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de prof. dr. Nicolae hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, un kilogram de mere are 500 de kilocalorii, iar unul de struguri 700.

Potrivit piramidei alimentatiei sanatoase, se recomandă, consumul a 2-3 porţii de fructe pe zi. Pentru prepararea unui fresh se folosesc 2-3 fructe, dar pulpa care conţine fibrele trebuie aruncată, iar conţinutul de vitamina C în contact cu aerul, cu părţile metalice ale storcătorului se diminuează considerabil.

Conform sursei mai sus citate, sucul de fructe fără zahăr adăugat îngraşă la fel de mult deoarece conţine caloriile provenite din fructele stoarse.

În schimb vegetalele, care au un număr semnificativ mai mic de calorii şi un volum mare, pot fi de folos.

„Aţadar, trebuie subliniat faptul că pentru a slăbi trebuie consumate mai mute vegetale – salată verde, spanac, varza, castraveţi, vinete, conopidă, broccoli, roşii, ardei, ceapă, fasole verde – 3-5 porţii oe zi. Fructele însă, cu măsură“, conchide sursa mai sus citată.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite