Dieta indicată în cistită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din pricina anatomiei aparatului urinar, femeile sunt mai presipuse decât bărbaţii la infecţii urinare. O dietă sănătoasă ajută la întărirea imunităţii organismului.

Din pricina faptului că uretra femeii, adică acel canal prin care urina este eliminată în exterior, este mult mai scurtă şi mult mai aproape de anu în cazul femeilor, face ca bacteriile să ajungă mai uşot în vezica urinară a femeii , determinând inflamarea mucoasei.

Apare nevoia de urinare frecventă, chiar dacă în interiorul vezicii se află o cantitate mică de urină. În acelaşi timp, urina eliminată provoacă înţepături , usturimi şi inflamaţii în mucoasa uretrală. În cazuri severe de cistită pot apărea urme de sânge. Alte simptome asociate dunt greaţa, durerile de cap, durerile de abdomen şi vărsăturile.

Tratamentul clasic al cistitei infecţioase este cu antibiotic prescris de medic.

Alimente permise, alimente interzise. Dieta indicată în cistită

Potrivit dr. Marilyn Glanville, specialistă britanică în sănătate, membră a Societăţii Regale de Medicină, o dietă sănătoasă ajută la întărirea imunităţii organismului şi la distrugerea mai uşoară a bacteriilor. Iar regimul alimentar ar trebui să inclusă atât proteine complete – provenite din carne, ouă, peşte, lapte, soia, precum şi din proteine incomplete – fasole, nuci, seminţe.

somon alimente vedere

Alături de proteine ar trebui consumaţi şi carbohidraţi complecşi proveniţi din cereale integrale, mazăre, linte, fasole. Aceştia echilibrează nivelul zahărului în sânge, reduc colesterolul şi echilibrează hormonii. Mai mult decât atât, încurajează o digestie mai bună, ajutând organismul să asimileze toate nutrimentele din alimentaţie.

O dietă sănătoasă include şi grăsimile nesaturate care se găsesc în peşte gras, seminţe de in, de dovleac, nuci. Fructele şi legumele, la rândul lor, sunt surse excelente de antioxidanţi.

Dieta indicată în cistită exclude alimentele condimentate şi băuturile acidulate sau sucurile de citrice nediluate, alcoolul şi cafeaua. Pot fi înlocuite cu apă în cantităţi mari. Zahărul este şi el un aliment favorizant al bacteriilor care va înrăutăţi infecţia.

Apă de orz şi iaurt natural

Apa de orz este un important agent antiinflamator pentru sistemul urinar. Se pune o jumătate de litru de apă la fiert şi în momentul în care fierbe se pun 40 de grame de orz şi se fierbe timp de 20 de minute. Se adaugă sucul de la o lămâie şi se fierbe încă 10 minute. Se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit. Se toarnă lichidul într-un pahar şi se bea pe parcursul unei zile. Restul de poate păstra la frigider timp de 24 de ore.

Iaurtul natural conţine bacterii benefice care ajută sistemul să se recolonizeze. Acest lucru este important atunci când luăm antibiotice.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite